Skocz do zawartości

[~2000] rower MTB (raczej używany)

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, 

Jestem posiadaczem Unibike Viper 2011 od roku i myślę, że przyszedł czas aby przesiąść się na coś bardziej nadającego się do jazdy po lesie, górach itp.

- szukam roweru MTB

- raczej na pewno używany, bo chcę jak najwięcej dostać w tej cenie

Co moglibyście mi polecić w tej cenie, tak, aby przesiadka była naprawdę zauważalna, chcę trochę poszaleć po lesie, singletrekach i innych tego typu trasach :-)

przykłady:

- Kross Level A6 2008

- Giant XTC 3 

- Specialized Stumpjumper FSR Comp M4 

- Merida AM 800

wszystkie w tym przedziale cenowym używane - co byście wzięli? co polecili?

Napisano

Nie wgłębiam się bardziej w inne modele, piszę w ciemno - bierz Speca. Niedawno miałam dylemat Kross vs. Spec. Sytuacja była taka ,że Kross w tej cenie miał lepszy osprzęt ale jednak wybrałam Speca. Gwarancja na ramę "do końca", bardzo dobre opony, osprzęt też nie najgorszy ale wiadomo, z czasem trzeba będzie zainwestować. Uwiódł mnie swoim wyglądem chyba.... 

Polecam Ci firmę Specialized, amerykańska precyzja. 

Pozdrawiam

Vaissy

Napisano

Powiem szczerze, że mam "chrapkę" na tego Specializded, ale mam pytanie:

bike%20001.jpg

tego typu rower w ogóle nadaje się na jazdę po ulicy? czy jest jakaś wielka różnica pomiędzy crossem a takim full MTB na ulicy?

Napisano

Ja w tej chwili mam właśnie crossa i powoli przestaje mi wystarczać - chciałbym po prostu poszaleć trochę w górach, a że mieszkam w takim terenie, to aż żal nie korzystać - góry Izerskie.

Nie wiem jak wygląda tylko jazda na takim typowym MTB jak podałem wyżej na drodze - czy przejażdżki po 50km byłyby katorgą czy to normalna sprawa? (dużo osób po prostu bierze taki rower do auta i jedzie na trase)

Napisano

Nie znam się na sprzęcie, podobają mi się i Specialized i Merida, pomożecie? :)

Specialized Stumpjumper FSR Comp

• Mavic X 139
  • widelec Rock Shox Duke
  • Hamulec Avid Digit 5 R
  • Przerzutki Deore LX oraz XTR TYŁ
  • Amortyzator tył Fox Float RL
  • Rama aluminiowa M4

Merida AM 800

• amortyzator rock shox u-turn z blokadą tłumienia skoku i regulacją skoku
  •  damper sr suntour epicon
  • shimano brm485 przód
  • shimano deore xt m 770 tył
  • manetki deore lx
  • korba hollowtech II
  • kaseta 11-34 hg cs50-9
  • łańcuch shimano cn hg 53
  • piasty shimano doere lx hb/fh m585
  • opony merida trail lite 26x2,25

Co wydaje się lepsze?

Napisano

Rower już wybrany i nie jest to ani Specialized ani Merida, chociaż miałem już ją brać, ale niestety rama była na mnie za duża. 

Wybór padł na Gianta XTC 3 - utargowałem na 1900zł, stan bardzo dobry, jedna ryska na ramie. Tak się składa, że znajomy ma ten sam rower, dzisiaj się nim przejechałem i właśnie o taki rower mi chodziło - super wrażenia :)

już nie mogę się doczekać kiedy do mnie przyjdzie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...