Skocz do zawartości
  • 0

Czyszczenie roweru

Gość Andrzej

Pytanie

Gość Andrzej
Napisano

Witam wszystkich :)

Po każdej zimie borykam się z problemem czyszczenia roweru. W domu mam 3 zwierzaki (psa i dwa koty), przez co zawsze jest tona sierści, która przez zimę radośnie osiada na moim rowerze w każdym miejscu, gdzie jest chociaż odrobina smaru czy jakiegoś innego czegoś, czego używają podczas serwisowania. Mam więc do Was pytanie: czy ktokolwiek z was miał taki problem, albo może mi polecić, jak mam sobie z tym poradzić, czym czyścić rower, żeby nie szkodząc mu pozbyć się całej tej sierści i kurzu? Może jakieś pomysły, jak zabezpieczyć rower na zimę, żeby kurz i sierść tak na nim nie osiadały?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Swój rower myję wodą z płynem do naczyń (takim psikaczem ) potem suchą szmatką przecieram. A co do zabezpieczenia to kup sobie taki pokrowiec na rower. Jest tego pełno na allegro.

Napisano

Co do zabezpieczenia... nie wiem gdzie trzymasz rower, ale jeśli pokrowiec okaże się za duży, to zawsze można wziąć worek na śmieci i odpowiednio go "modelując"  zabezpieczyć napęd przez futrzakami ;) Pozdro!

Napisano

Jakąkolwiek folią, plandeką można zabezpieczyć rower... Sapakuj rower do samochodu, pojedź na myjnię bezdotykową i wodą pod ciśnieniem umyj z grubsza całość. Potem szmatka, woda z mydłem, płynem i jazda ściereczką. Napęd ogarniesz pędzlem i benzyną, kasetę też można tak wyczyścić lub sznurkami z mopa. Powodzenia :)

Gość Andrzej
Napisano

Dzięki wielkie za rady co do czyszczenia. W kwestii zabezpieczenia roweru niestety pokrowiec (kupiony na allegro) nie zdał egzaminu, bo jak prawie każdy nie jest całkowicie szczelny - na dole ma tylko ściągacz, więc mój ukochany kotek, który jest bardzo ciekawski pierwsze co zrobił, to sprawdził, czy da się wejść pod pokrowiec i posiedzieć tuż obok łańcucha, a drugą czynnością było zajęcie tego miejsca dla siebie jako nowej skryjówki... Niestety wówczas poczułem się pokonany :D Chyba spróbuję z tymi workami na śmieci :)

PS. Artex232 - fajny rower, akurat w takiej kolorystyce, jak lubię :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...