Robin7609 Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Witam serdecznie Mam wielką prośbę, noszę się z zamiarem przejścia na rower 29er, stąd moja wielka prośba do Was. Wybrałem sobie trzy modele Scott Scale 970 http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1621/Scott.Scale.970/ Scott Aspect 920 http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1656/Scott.Aspect.920/ Northtec Cayon Xt http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1427/Northtec.Cayon.29/ Dodam że wszystkie są w jednakowej cenie. Wiem że Scale i Aspect to te same podzespoły, różnią się tylko ramą (może aż!) Co do preferencji to nie uczestniczę (na razie..) w maratonach, ale jest to jazda w terenie (najczęściej Jura Krakowsko-Częstochowska, las itp) asfalt czasem też. Co do stylu to zależy od kondycji. ale ostatnio coraz ostrzej tzn nadążam za synem który śmiga równo . Siedziałem na wszystkich i niestety ale wszystkie mi pasują, no może najbardziej Scale. Bardzo Was proszę z racji Waszych dużych doświadczeń z 29erami o radę, który będzie dla mnie najlepszy, i co do sprzętu, czy wybrać Northtreca lepiej wypasionego (szczególnie amor) czy któregoś ze Scottów (ze względu na ramę) a może Northrec ma ramę porównywalną? z góry dziękuję i pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie przesadzajmy, Cayon wcale dużo lepszego amortyzatora nie ma Za Scalem na pewno przemawiają opony, w Cayonie masz lepsze hamulce, na te 395 potrafili ludzie narzekać że słabe spowalniacze z nich :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie przesadzajmy, Cayon wcale dużo lepszego amortyzatora nie ma Za Scalem na pewno przemawiają opony, w Cayonie masz lepsze hamulce, na te 395 potrafili ludzie narzekać że słabe spowalniacze z nich :/ Dziękuję za odpowiedź. to mówisz że ten Rock Shock nie jest dużo lepszy od XCR?. co do hamulców to proszę o poradę czy naprawdę są takie słabe te 395- czy troche pochodzą? a co do ramy? z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Ja bym nawet powiedział że RS w Northtecu jest słabszy od XCRa, ze względu na średnicę goleni, tłumią podobnie, ale RS ma 28mm a XCR 30mm, to na pewno wpłynie na sztywność, Pytanie - jaką masz wagę? Bo to ma duży wpływ na amortyzator i hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Northtec to marka z niskiej półki, której głównym odbiorcą są osoby szukające tanich rowerów. Oczywiście rower to nie fizyka kwantowa, więc na pewno będzie jeździł i jakoś się tam sprawdzi. Ale mając 3k wolałbym poszukać czegoś innego, chociażby owych Scottów. Co do wyboru - Scale jeżeli interesuje cię bardziej sportowa jazda, Aspect jeżeli bardziej turystyczna. Ale tak naprawdę sugeruję wyściubić te parę stów więcej i wziąć http://www.bikecenter.pl/index.php?p7364,radon-zr-race-29er-5-0-blue-lime-white-2013 Dobra rama, niezła marka, a osprzętem zostawia wszystkie wymienione w tyle, Ewentualnie za jeszcze trochę więcej i masz sprzęt, który jest w zasadzie zupełny http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3013#tab-reiter2 Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Sol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) witam. co do wagi to troche jest... 98kg przy 180cm wzrostu. jeśli chodzi o tego Canyona- to bardzo na niego choruję! ale niestety w chwili obecnej mnie na niego nie stać.. Bardzo mi się ten rower podoba- pod względem osprzętu no i wyglądu. Może jak poprawię swoje umiejętności i dorobię się więcej kasy to może za rok-dwa... jak na razie to max jaki mogę wydać to 3000 (te trzy podane przeze mnie to kwota 2800) także niestety ale ten Radon też jest za drogi- choć naprawdę ciekawy. Mathis co do mojej wagi to te hamulce i XCR wytrzyma? no oczywiście mam zamiar zjechać parę kilo- po to też ten rower Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Robin7609 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) To zamiast Northteca rozważ Mbike Shottas 29 HT02. Przynajmniej ma ładniejszą ramę. Jest jeszcze Kross B6, ale ponoć pęka na potęgę więc odradzam. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Sol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Krossa mi nawet w sklepie odradzali sprzedawcy - mała mieścina a już się trafił taki z reklamacją ramy - a nie mamy za dużo górek do ostrej jazdy... witam. co do wagi to troche jest... 98kg przy 180cm wzrostu. jeśli chodzi o tego Canyona- to bardzo na niego choruję! ale niestety w chwili obecnej mnie na niego nie stać.. Bardzo mi się ten rower podoba- pod względem osprzętu no i wyglądu. Może jak poprawię swoje umiejętności i dorobię się więcej kasy to może za rok-dwa... jak na razie to max jaki mogę wydać to 3000 (te trzy podane przeze mnie to kwota 2800) także niestety ale ten Radon też jest za drogi- choć naprawdę ciekawy. Mathis co do mojej wagi to te hamulce i XCR wytrzyma? no oczywiście mam zamiar zjechać parę kilo- po to też ten rower XCR na pewno wytrzyma, sam mam 94kg + aparat 5-6kg i XCR w 26" wytrzymuje, hamulce bez ostrych zjazdów zatrzymują rower, na zjeździe większym trzeba trzymać przód i tyłem nadrabiać Ale dają spokojnie radę. Ja wybieram między Scott Scale, a Mbike Shottas 02, muszę jechać, usiąść i wtedy coś wybiorę.Spróbuj też jeszcze trochę negocjować - Scotta mi bez negocjacji za tyle chcieli dać więc myślę, że jeszcze coś dołożą, albo kasy albo osprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Ten Mbike Shottas 02 jak najbardziej godny uwagi. Jutro podjadę do sklepu obejrzeć (niedaleko bo w Chorzowie mam sklep firmowy) tylko mam parę pytań: w porównaniu np do w/w Scottów- to jest on 9 biegowy, ma lepsze przerzutki, a jak dalej? bo za bardzo się nie orientuję które podzespoły lepsze czy w Mbiku czy w Scottach. no i czy jest lepszy od nich.no i chodzi mi o ramę- bo jednak troche ważę i żeby była wytrzymała. Co do ceny za Scotta Scale 970 z 3090zł- zeszli mi do 2780 + licznik sigma b8,15 bodajże, za Aspecta identycznie a Northteca z 2999 na 2800zł. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Robin7609 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Różnicy nie odczujesz raczej między 9 a 10 rzędów z tyłu - to i tak jest bardzo dużo. Rama spokojnie wytrzyma Twój ciężar bez obaw, przysiądź i sprawdź który wygodniejszy, wtedy decyduj, bo oba są porównywalne i żadnej nie wygrywa bo to lepsze i to itd. To ma Scotta dali dobrą cenę, Northteca można kupić za 2700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 A nikt tutaj nie rzucił kwestii ramy która w scale powinna być bdb, resztę osprzętu można zmienić, za 1500zł już przerobić to na maszynę do ścigania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 A nikt tutaj nie rzucił kwestii ramy która w scale powinna być bdb, resztę osprzętu można zmienić, za 1500zł już przerobić to na maszynę do ścigania No właśnie o to mi szczególnie chodzi- proszę o podpowiedź która rama? bo tak jak mówisz, reszte zawsze można wymienić a to co jest na początek myślę że wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ramy Scotta i Mbika są porównywalne więc pozostaje usiąść na nich i wybrać wygodniejsza ewentualnie ta która sie bardziej podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 I w sumie dochodzimy do wniosku że bierz co Ci się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ale nie Northteca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie tak co chcesz bo np Kross i jakościowo i osprzętem odstaje, Northtec jednak rama nie tak a osprzet tego nie ratuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Dięki Panowie za dobre rady. Dzisiaj byłem w salonie firmowym Mbike ale niestety nie mają na stanie tego modelu... I wogóle nie wiedzą kiedy będzie-masakra jakaś. Także pozostały Scotty. Tylko teraz który Scale czy Aspect. Tak jak pisałem,jazda zróżnicowana trochę turystyki i trochę szaleństw:-)co do osprzetu to jest praktycznie taki sam. Kwestia ramy- która trwalsza, bardziej rozwojową itp. Słyszałem że rama scale jest o niebo lepsza, czy to prawda? Dodam że przejechalem sie na jednym i drugim i na obu było ok, choć różnie prosze o poradę Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Robin7609 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Mimo wszystko brał bym Scale bo ze sportowej ramy łatwiej uzyskać lekko turystyczna, a z turystycznej sportowej już nie zrobimy tak łatwo - takie jest moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Mathis dzięki. Chyba posłucham Twojej rady i wybiorę tego Scale- tylko mam jedną obawę czy ta rama jest tak samo wytrzymała jak Aspecta (bo wydaje mi się że jest bardziej pancerna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie oglądałem tych ram na żywo, ale każdy producent rowerów sportowych/wyczynowych robi je wytrzymalszymi niż odpowiednikiem który jest bardziej turystyczny, ewentualnie są na tym samym poziomie, ale nigdy na odwrót, to by było zbyt ryzykowne, zrobić rower z myślą o ściganiu który jest mniej wytrzymały od jego wersji bardziej turystycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ok. Też mi się tak wydaje. Także mój wybór to Scott Scale 970 . Jutro go zamawiam- wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i dobre rady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathis Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Pogody i czasu życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robin7609 Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Pogody i czasu życzę! dzięki wzajemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Ale nie Northteca Nie wiem dlaczego tak mowisz. Kupilem ten rower w zasadzie testowo w sierpniu za 2080zl, jaby byl nie halo to bym sie pozbyl od reki. Waze 90-100kg i nic z nim sie nie stalo do tej pory mimo prawie 2k przebiegu a lekko nie mial, zjazdy po kamieniach, w blocie tak, ze kolor mozna bylo poznac po gornej rurze i kawalku amora, jazda przez cala zime. I wiesz co? Dziala jak dzialal na poczatku. Co do nowego amora sie nie wypowiem bo mam XCR a nie RS. Nie mniej jednak wersja pod 29 dziala lepiej niz pod 26 i nie jest to tylko moja opinia. A rama po tym co przeszla w ramach testu po kupieniu to raczej moge powiedziec, ze przez dlugi czas jej nic nie bedzie. Ale to tylko moje doswiadczenia z tym modelem. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez demek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Dzis bede mial w rekach i nogach nowy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi