tattooman Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 Dziś pierwszy raz wyczyściłem i nasmarowałem porządnie napęd i przy przekładaniu łańcucha przez wszystkie zębatki w celu rozprowadzenia smaru zauważyłem, że na przełożeniu 1:1 drga (stuka) dolne kółko wózka tylnej przerzutki. Wygląda to tak jakby łańcuch ściągał kółko w jedną stronę a po wyjściu ogniwa z kółeczka wózek odbija powodując stuki. Napęd-ALIVIO. Wszystkie przełożenia wskakują bez problemów (również 1:1).
Blitzer Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 staram sie to zrozumiec jednak moze dlatego ze jest pozno nie potrafie Mozesz to jakos prosciej opisac?? Moze masz krzywy wozek??
tattooman Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Napisano 30 Kwietnia 2006 Wydawało mi się, że w miarę jasno to opisałem, ale ok. Jeszcze raz. Na przełożeniu 1:1 wózek ma minimalne (myślę, że ok. 1mm w kierunku prostopadłym do koła) drgania. Dziwne jest to, że na wszystkich innych przełożeniach tego nie ma (nawet 1:8 i 3:1) więc chyba wózek nie jest wygięty. Nie ma to wpływu na prawidłowość przełożeń ale powoduje denerwujące stukanie. Z czego to wynika i co zrobić? A może tak ma być i nie przejmować się tym?
Tomass Napisano 30 Kwietnia 2006 Napisano 30 Kwietnia 2006 U mnie po takiej same operacji drga na przełożeniu 1:1 i 1:2. Powoduje to w zasadzie drgania całego wózka, ale też nie mam pojecia czym to może być spowodowane. Na reszcie przełożeń wszystko jest w normie. Przejeździłem tak już trochę kilometrów ale nie dotarło się i drgania dalej występują. Na początku myślałem, że wózek delikatnie chaczy o szprychy, ale to nie to, bo między nimi jest sporo miejsca. Pozdrówka Tomek
makok Napisano 30 Kwietnia 2006 Napisano 30 Kwietnia 2006 Warto sprawdzić czy wózek znajduje się dokładnie pod tarczą 1 kasety. To położenie reguluje się srubką L przerzutki tylnej.
sebekfireman Napisano 30 Kwietnia 2006 Napisano 30 Kwietnia 2006 A ile u Ciebie ząbków ma największa zębatka w tyle? Może tu tkwi problem?
Tomass Napisano 30 Kwietnia 2006 Napisano 30 Kwietnia 2006 To nie powinna być wina regulacji. Sprawdzałem to kilka razy, próbowałem trochę przesuwać, ale nic nie dawało. 28 zębów. To nie jest problem, bo przed zdjęciem przerzutki i przeczyszczeniem kółek ten objaw nie występował.
tattooman Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Napisano 30 Kwietnia 2006 U mnie są 32 ząbki. Wózek jest dokładnie pod 1 zębatką.
Blitzer Napisano 30 Kwietnia 2006 Napisano 30 Kwietnia 2006 moze jest za blisko i minimalnie ociera??
tattooman Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Napisano 30 Kwietnia 2006 No rzeczywiście jest dość blisko. A jak mogę to wyregulować??? Ok! Już sobie poradziłem. Podkręciłem śrubkę nr 3 (wg rikera) i odsunąłem trochę górne kółko wózka od największej zębatki i jest ok. Wielkieee dzięki za pomoc! To była moja pierwsza samodzielna regulacja przerzutki!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.