xwiewiurx Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Witam Zwracam się z uprzejma prośbą kolegów/koleżanek z forum o poradę w wyborze korby i suportu do mojej roweru na ramie accent. Otóż sprawa wygląda tak ze musiałem wymienić korbę bo gwint w pedale się po prostu ukręcił. Stwierdziłem że wymieniając korby wymienię też łańcuch i kasetę bo też wołały o pomstę do nieba. Zakupiłem korby z grupy alivio i kasetę oraz łańcuch z grupy deore. Przy tym wszystkim zapomniałem o suporcie. Suport mam na kwadrat, a jak wymieniać napęd to w całości więc suport tez powinienem zastąpić nowym, tym bardziej ze swoje już przejeździł i ma trochę przestarzałe mocowanie korby (kwadrat). Przyznam się że trochę się pośpieszyłem i być może kupiłem niepotrzebnie korby z mocowaniem na kwadrat . Kolejnym motywem na zmianę korby jest to ze rower mam na osprzęcie deore i deore lx wiec korby alivio to chyba małe nieporozumienie. I teraz pytanko do was. Zostać przy tym co mam. Suport nie ma luzów wiec pewnie jeszcze pojeździ. Czy odsprzedać korby alivio wywalić stary suport i dać w to miejscu zupełnie coś innego? Jeśli tak to czy macie jakieś dobre zestawy które będą ze sobą dobrze współgrać? Chodzi mi o poradę na zasadzie co byście zrobili na moim miejscu i ewentualne kombinacje. Finanse są więc można się trochę pobawić. Ale korby xt za 600 stówek raczej odpadają.
segate Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Można było http://narty-rowery-snowboard-skitoury-serwisoweporady-krakow.net/technologie-rowery.html (tak gdzieś w połowie jest) Tylko czy w okolicy by ci się ktoś taki trafił.
Mod Team michuuu Napisano 18 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2013 A długość osi suportu pasuje do nowej korby?
endrzer Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Jeżeli suport nie ma luzów i kręci się lekko, to ja bym nie kombinował. Odsprzedasz - swojego nie odzyskasz. Ja tam na kwadracie jeźdżę i mi nie przeszkadza. Kolejnym motywem na zmianę korby jest to ze rower mam na osprzęcie deore i deore lx wiec korby alivio to chyba małe nieporozumienie. Nieporozumienie, to było by może Altus z XT . Alivio a deore, to jest jedna klasa różnicy. No ale decyzję zostawiam Tobie - jeśli chcesz kasę wydać i się bawić w import/export, to czemu nie.
xwiewiurx Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 segate dzieki za linka ale wolalbym sam to zrobic, ewentualnie jak by cos nie poszlo wtedy bym sie mogl udac to takiego kogos. michuu dlugosc osi suportu pasuje ( tak na oko bo nie dokecalem jej srubami) endzer: suport nie ma luzow ale nie kreci sie lekko, jest pewien moment obrotowy gdzie obraca sie on gorzej. teraz tak mysle ze ten suport ma okolo 8 lat i jest dosc zabrudzony, wiec moze warto zainwestowac w cos innego. jesli chodzi o odsprzedanie to odzyskal bym swoje a nawet pare groszy bylbym do przodu bo kupilem w polsce a mam zamiar odsprzedac w uk. wiec chyba warto co? z reszta czytalem na forum ze korba deore jest lepsza od alivio a przedewszystkim lzejsza. tylko co z suportem teraz?
endrzer Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 No jeżeli wyczuwasz w suporcie opór w jakiejś części, to lepiej go faktycznie wymienić, koszt nie jest przecież zbyt duży. Wtedy jak chcesz to w octalinka zainwestuj, kup nowa korbę a ze starą pobaw się na eBayu.
xwiewiurx Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 ok wymieniam, jak calosc to calosc. tylko teraz mnie zaskoczyles proponujac octalinka, mam takie wrazenie ze octalinka kazdy odradza. a nie lepiej juz holowtecha wziasc? nie wiem czy bedzie pasowal bo rama jest z roku okolo 2004 (ACCENT M001). musial bym poczytac co lepsze choc ile ludzi tyle roznych zdan na ten temat. za niedlugo wyjme suport zmierze wszystko i wrzuce to tutaj. mam nadzieje ze koledzy cos podpowiedza i cos sie wybierze. na pewno bedzie to korba deore i suport tez coz na tym poziomie tylko trzeba bedzie sie zastanowic na jakim mocowaniu ...
endrzer Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Octalinka wymieniłem z racji tego, że rower nie nowy i nie wiem jak to jest z dopasowaniem Hollowtecha - niestety nie mam doświaczenia z nim, więc może niech się ktoś inny w tym zakresie wypowie. Wrzuć foty, chętnie poczytam opinii - też mam rowerek gdzieś z 2004-05 roku, Wheelera.
Mod Team michuuu Napisano 20 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2013 nie wiem czy bedzie pasowal bo rama jest z roku okolo 2004 Ht będzie pasował. M590 sensowna cenowo i jakościowo. też mam rowerek gdzieś z 2004-05 roku, Wheelera. jaki model? Nie będzie problemów z Ht.
xwiewiurx Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Napisano 20 Kwietnia 2013 no skoro kolega michu twierdzi ze ht bedzie pasowal to w poniedzialek zdejme suport wszystko zmierze i podam tu mam nadzieje ze podpowie jaki suport dobrac i czy dam rade go sam zalozyc. klucze mam tylko pytanie czy wszystkie.. endzer moze zdecudujesz sie rowniez na zmiane na h2 a o jakie foty ci chodzi zebym wrzucil? mojego bika?
mklos1 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 tym bardziej ze swoje już przejeździł i ma trochę przestarzałe mocowanie korby (kwadrat) Skąd ten pomysł, że to przestarzała technologia? Zamiast zmieniać dobry suport na nowy i pakować się w kolejne koszty (Alivio na octalink jest droższa o 30-40 PLN), odpowiedź sobie, czy potrzebujesz wzmocnionych połączeń takich jak octalink, isis czy HT. Skoro masz już wszystko dobrane i kupione, nie widzę sensu zmieniać. Zużyj korbę i zmień wszystko przy najbliższej okazji.
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2013 Ja ciągle używam kwadratu i jest bardzo dobry
xwiewiurx Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Napisano 20 Kwietnia 2013 Ja ciągle używam kwadratu i jest bardzo dobry tak??? to co znaczy to puszczenie oczka ? jest dobry ale??? Skąd ten pomysł, że to przestarzała technologia? Zamiast zmieniać dobry suport na nowy i pakować się w kolejne koszty (Alivio na octalink jest droższa o 30-40 PLN), odpowiedź sobie, czy potrzebujesz wzmocnionych połączeń takich jak octalink, isis czy HT. Skoro masz już wszystko dobrane i kupione, nie widzę sensu zmieniać. Zużyj korbę i zmień wszystko przy najbliższej okazji. nie ze przestarzala ale starsza niz ht i ktos gdzies napisal ze przechodzi powoli na dalszy plan. a jesli chodzi o suport to wlasnie nie jest dobry wyzej napisalem ze ma taki moment obrotowy ze kreci sie gorzej wiec to jest moze sygnal na zmiane. hmm pytanie co daja wzmocnione polaczenia ht czy octalink i wtedy wiedzial bym czy warto zmieniac. nie robie dziesiatki tys km rocznie zeby zyzyc korbe szybciej jak suport, jest to moja 1wsza zmiana napedu. choc nie mowie ze nie masz racji, bo pewnie bardziej doswiadczony rowerzysta jestes odemnie. poczytam jeszcze i dam znac. a moze poprostu wymienic stary kwadrat na nowy??
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2013 jest dobry ale??? Jest dobry ale tani ?? po prostu nie widzę sensu kupna innego systemu bo poco ? No jak bym sie znaczą np dirtem albo FR zajmować to pewnie bym zmienił a tak nie widzę potrzeby. Nawet odpowiednio traktowana korba na klin będzie służyć lata a to jest wadliwy i irytujący system.
mklos1 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 ktos gdzies napisal ze przechodzi powoli na dalszy plan Z pewnością nie przejdzie na drugi plan, gdyż jest to najtańszy system i z pewnością w rowerach, które są przeznaczone do rekreacji nie zniknie. Octalink w rowerze trekingowym, miejskim czym MTB z najniższej półki? Po co? Przejeździłem całe życie na kwadracie. Teraz mam octalink w MTB a w trekingowym kwadrat. W sposobie jaki wykorzystuje MTB, podejrzewam, że nie zauważyłbym różnicy między kwadratem, a octalinkiem. "Wyższe" systemy są z pewnością przydatne tam, gdzie korba przenosi duże obciążenia lub walczy się o każdy gram masy.
endrzer Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 a o jakie foty ci chodzi zebym wrzucil? mojego bika? Nie, chodziło mi o foty suportu jak bedziesz go wymieniał, itp.
xwiewiurx Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 Jest dobry ale tani ?? po prostu nie widzę sensu kupna innego systemu bo poco ? No jak bym sie znaczą np dirtem albo FR zajmować to pewnie bym zmienił a tak nie widzę potrzeby. Nawet odpowiednio traktowana korba na klin będzie służyć lata a to jest wadliwy i irytujący system. no to jest przekonywujacy argument po ktorym chetnie wroce do kadratu , mi bardziej chodzilo o zdobycie doswiadczenia. chce sie po prostu pobawic w mechanika rowerowego ipomyslalem zmiana na ht bedzie dobra okazja na cos nowego.... moze skusze sie na oktalinka bo z kwadratem mialem juz do czynienia a z octalinkiem jeszcze nie. jakies za badz przeciw? Z pewnością nie przejdzie na drugi plan, gdyż jest to najtańszy system i z pewnością w rowerach, które są przeznaczone do rekreacji nie zniknie. Octalink w rowerze trekingowym, miejskim czym MTB z najniższej półki? Po co? Przejeździłem całe życie na kwadracie. Teraz mam octalink w MTB a w trekingowym kwadrat. W sposobie jaki wykorzystuje MTB, podejrzewam, że nie zauważyłbym różnicy między kwadratem, a octalinkiem. "Wyższe" systemy są z pewnością przydatne tam, gdzie korba przenosi duże obciążenia lub walczy się o każdy gram masy. kolejny dobry argument ale skoro mam osprzet w rowerze na deore oraz deore lx to nie cce zeby moj bike byl do rekreacji tylko raczej do dlugich wypraw w gorach czy np zjazdowek. to czy octalink jest lzejszy? czyli suport i korba? jesli jest lepszy i mimo wszystko nieco drozszy to chetnie sprobuje. ENDRZER jutro zdejme suport to zrobie jakies zdjecia i tu wrzuce
bartnik Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 suport na octalink lub kwadrat to ok.300g HT II (lub GXP sram/truvativ) to 100g Miałem korby na kwadrat i jak się przejechałem na rowerze kolegi z HT II to już wiedziałem, ze chce zmienić. To jest totalnie inna sztywność korby. Ale dopiero bezpośrednie porównanie daj pojecie. Może octalink jest nieco sztywniejszy, bo tam oś jest o wiele grubsza niż w kwadracie, ale nic nie może się równać ze sztywnością zintegrowanej osi - gruba rura+szeroko rozstawione łożyska - to naprawdę 'robi różnicę'. Jak dla mnie HT II to o wiele większa przyjemność i skuteczność pedałowania
xwiewiurx Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 wlasnie odkrecam suport i oczywiscie nie obylo by sie bez problemu. z lewej strony poszlo fajnie. z prawej z tego co wiem to odkrecamy w prawo i tak tez robie. no i tu stanalem w miejscu bo raz ze sie siluje a klucz ani drgnie a dwa co chwile mi wypada z pomiedzy tych zabkow (tj chyba miska co nie) na kluczu sa juz drasniecia ze trudniej sie wklada w miske. stwierdzilem ze zanim dokonca rozwale klucz zapytam was o jakis domowy sposob jak te miske potraktowac (przytrzymac jakos czy wd40 prysnac) czemu po tej prawej stronie jest mniej miejsca na klucz przez co on wypada ?????
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeżeli masz gwint BSA to w prawo w przypadku włocha to normalnie w lewo. łatwo to poznać bo mufa BSA ma 68 lub 73mm najczęściej a włoska mufa ma 70mm i delikatnie większą średnice gwintu.
xwiewiurx Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 no rozumiem a to nie powinno byc po obu stronach tak samo? mam na mysli to ze po lewej stronie jest angielski gwint i krecilem w lewo to po prawej powinno byc ze krece w prawo. moze tak byc ze z lewej angielski gwint a z prawej wloski i w lewo? czy cos namieszalem na innym forum wyczytalem ze z prawej strony jest lewy gwint i odwrotnie z lewej prawy. czyli to jest bsa? to idac dalej ta teoria jesli dobrze mysle to skoro odkrecilem z lewej strony w lewo (czyli bsa) to z prawej tez powinno byc bsa i krecic powinienem w prawo. nie wiem czy pisze poprawnie bo tego jeszcze nie robilem.
bartnik Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 zasada jest prosta - gwinty są takie, że kręcąca korba jakby odkręca gwint (żeby się nie zacisnęło), więc generalnie suport wkręca się "do tyłu" - nawet przed chwilą sprawdziłem w swoim rozbebeszonym rowerze -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- i tym postem wstąpiłem do grona maniaków >200szt
xwiewiurx Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 dzieki ale problem juz rozwiazalem. musialem polozyc rower bokiem i poprosilem zone zeby stanela na suporcie. ja usiadlem, zaparlem sie jedna noga o amor i przekrecilem kluczem w prawo. efekt byl taki ze klucz mi sie niewysmyknal i z latwoscia go odkrecilem .rower byl bez kol dla ulatwienia calej operacji. banan na twarzy ze sie udalo i powoli zaczynam szukac dobrego suportu. podsylam linka do albumu moze sie przydac komus kilka zdjec. nie mialem czasu selekcjonowac fotek wiec zobaczycie moj rower zdjety prosto ze strychu. tylko nie karccie mnie za mocno ze zaniedbalem tak suport (8 lat niezagladania do niego) i ogolem rower. https://plus.google.com/photos/107998512390687620737/albums/5869756453809451681?authkey=CN3htNiptrukVA teraz tylko znalesc dobry suport (szerokosc mufy 68mm , dlugosc osi 110,4mm) i zdecydowac czy zostaje przy kwadracie czy przechodze na octalink. bo z ht raczej zrezygnuje na razie. chetnie przejde na octalink ze wzgledu na zdobycie kolejnego doswiadczenia bo na tym mi zalezy bo kwdrat juz znam
xwiewiurx Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 hejw zwiazku z tym ze 80% mojego roweru jest w kolorze czarnym oczywista rzecza jest ze szukam korb w tym kolorze. w octalinku znalazlem tylko srebrne i to kilka na allegro. w sumie deore na kwadrat nie znalazlem. za to cala masa korb deore jest na HT. czy to oznacza ze zmusza mnie to do zostania przy korbach alivio (sa czarne) i suporcie na kwadrat?O! mam cos... czarna http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-fc-m521-deore-48-36-26-i3180815657.htmlznalazlem tez cos na ebaju angielskimhttp://www.ebay.co.uk/itm/140949568499?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649czy ktos moze mi powiedziec czym one sie roznia? mam na mysli ilosc zebow, na mojej zuzytej korbie bylo 44-32-22. do czego korba z wieksza iloscia zebow do czego z mniejsza?
Fenthin Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Większa do rowerów crossowych lub trekkingowych. Mniejsza do rowerów górskich.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.