Dworniok Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam! Pierwsza seria wyścigów Cross Country w Będzinie. Zastanawiam się czy warto jechać, daleko nie mam ale dystans przeraża. Moja grupa wiekowa ma dystans 7,4km śmiech na sali. Ale może warto spróbować? Co o tym sądzicie, kto się pojawi?
DEVILEK Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Zainteresowany tym byłem, ale entuzjazm opadł, gdy zobaczyłem, że moja trasa wynosić będzie 11km. Tyle to mam w sumie do pracy. Dziękuje wolę ten czas zagospodarować inaczej.
Megan23 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Ścigałeś się kiedyś? Nie mówię to o maratonie ale o XC na wymagającej, górskiej trasie (tak, górskiej) jaką jest Dorotka. Zaryzykuję stwierdzenie, że w ciągu tych 11km kilka razy będziesz schodził z roweru, jeśli trasa będzie poprowadzona najostrzejszą wersją, to nie tylko w górę ale i w dół...
Dworniok Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 Haha, schodzić. Chyba nie... jestem wystarczająco przygotowany na taki wyścig.
Megan23 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Byłeś na wzgórzu św Doroty i podjeżdżałeś pod kościółek na górze ze strony, gdzie są kamienie i nachylenie powyżej 25%? Podjazd prawie 100m przewyższenia na 1km to jak na górnośląskie warunki fenomen. Kilka tras XC zjeździłem w zeszłym roku i łącznie ze Złotą Wstęgą żadna z nich nie była wyraźnie lepsza od tej na Dorotce. Nie wiem w jakim wariancie ma być trasa ale wiem, że ścieżki, którymi ja jeździłem potrafią dać w dupę. W mokrych warunkach pokonanie trasy w siodle jest niemożliwe- nie złapiesz przyczepności pod górę... No cóż: z orgami nie mam nic wspólnego ale chętnie wpadnę zobaczyć lokalnych rowerzystów zdziwionych tym, jak wygląda sztajfa i ile czasu można jechać 11km
demek Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 U Langa w DG w zeszlym roku tez mowili, ze bedzie latwo...owszem, organizator podal inne wysokosci ale to spowodowalo, ze mysleli, ze bedzie mega latwo a wyszlo cos innego.
kamfan Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Technicznie rok temu w DG było mega łatwo, co nie znaczy, że mega nudno, momentami nawet ciekawie Jechałem dużo nudniejsze trasy (np. Wieluń w BM) Odnośnie trudności wyścigu - o tym przede wszystkim decydują przeciwnicy, a dopiero potem dystans czy trasa. Oczywiście zawsze pozostaje np. pytanie czy ściganie po płaskim można nazwać MTB. U nas w Jaworznie jest prosty wyścig 10 km, a żeby wygrać trzeba sobie płuca wypluć, zresztą podobnie było rok temu na sprinatach w Bytomiu - chyba 2,5 km po parku średnia koło 37 km/h na góralu i piekące płuca na mecie Zresztą jutro jest bardzo fajna impreza w Tychach - Leśny Puchar. Polecam, bo trasa (super single, korzonki, rowy, hopki) jak na lokalną imprezę bardzo ciekawa Info jest w kalendarzu na forum.
demek Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 W Jaworznie ten smieszny wyscig organizuje MCKiS co nie jest rownoznaczne z tym, ze nie mozna zrobic solidnej trasy, bo mozna. Kolejna sprawa jest taka, ze pusc mazowsze na to "smieszne" 10km i nie bedzie im wesolo. Konczac OT W Bedzinie bedzie ciekawie bo mozna zrobic tam wiele "pod gore", niestety nie ma pokazanej trasy a nawet profilu.
kamfan Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie no nie przesadzaj Demek Śmieszny to on nie jest po prostu "lokalny ogórek", trasa prosta, ale całkiem fajna jak na jaworznickie warunki, w całości terenem. Rok temu można było ścigać się z drużynowym mistrzem polski w MTB, nieraz zawodnicy z ogólnopolskiej szerokiej czołówki się pojawiają. No i jeden z najstarszych wyścigów w Polsce, który w nazwie ma MTB = rower górski.
marcinusz Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 U Langa w DG w zeszlym roku tez mowili, ze bedzie latwo...owszem, organizator podal inne wysokosci ale to spowodowalo, ze mysleli, ze bedzie mega latwo a wyszlo cos innego. Org ładną wpadkę zaliczył. Ciekawe czy wyciągnie wnioski i pokusi się w tym roku o rzetelną informację o przewyższeniach. BTW, na 2013 jest mapa ze zmienioną nieco trasą. Na Dorotce jest gdzie się zmęczyć. Wystarczy kilka razy podjechać tak jak czerwony szlak biegnie. Do orgów: szkoda, że MAPY NIE OPUBLIKOWANO Może przypadkiem zadziała 60 osób zapisanych - nie ma biedy. Jak gdzieś nie wyjadę to będę na dorotce za tydzień. Z numerem startowym lub jako kibic
MartinH Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 To 11km może dać więcej w dupę niż 50 km na maratonie, nie mówiąc o 100 km po płaskim Na Dorotce jeździłem nie raz i podjazdów z prędkością <10 km/h jest tam kilka, niektóre, jak już ktoś pisał mega trudne do podjechania nawet na przełożeniu 1:1, będzie ciekawie, podejrzewam, że najlepsi zrobią te 11 km w niecałą godzinę aczkolwiek zobaczymy jak pójdzie trasa
Jarek4 Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Tak jak napisał kolega powyżej - zapewniam, że te "marne" kilkanaście km da zdrowo popalić. W imieniu organizatorów zachęcam
shafabike Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Tak, jechałem taki dystans w Orzeszu w tym roku. Po zakończeniu jak zobaczyłem że to tylko 11 km było, nie mogłem uwierzyć. A Dorotka, tam te 11 km może być dużo trudniejsze. Zobaczymy. Lekceważenie tego dystansu zmienia się po pierwszym ukończonym XC.
jestercup Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Tak, jechałem taki dystans w Orzeszu w tym roku. Po zakończeniu jak zobaczyłem że to tylko 11 km było, nie mogłem uwierzyć. A Dorotka, tam te 11 km może być dużo trudniejsze. Zobaczymy. Lekceważenie tego dystansu zmienia się po pierwszym ukończonym XC. Orzesze ... w zeszlym roku malo nie umarlem hehe to fakt. To prawdziwe XC. Do zobaczenia na Dorotce .
marcinusz Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Jest stromy podjazd czerwonym i jest podjazd z tyłu kościoła. Elegancko... daję marcinusz approved
Kusch Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Byłem tam dzisiaj i powiem Wam, że trasa jest hardkorowa zwłaszcza ta sekcja w lasku na zboczach góry i nie wiem czy jest sens się tam wlec z moim pozimowym brzuchem...
shafabike Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Na moim FB wstawiłem przejazd jednego kółeczka w tempie powiedzmy bez adrenaliny http://www.facebook.com/pages/MTBJoga-Malinowice/157814321034251?ref=hl
shafabike Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Starałem się godnie reprezentować w bluzie naszego forum. Nikogo więcej nie zauważyłem, na 13 miejscu w swojej kategorii(M1) zjawiłem się na mecie
Tepes Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Gratulacje. Kibicowaliśmy. Fajna impreza. Zapraszamy do Rogoźnika we Wrześniu !!
mewek Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Ja też byłam i zaliczyłam pierwszy start w tym sezonie. Szkoda, że wcześniej tu nie zajrzałam to byśmy się zgadali
shafabike Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Jeszcze cały sezon. teraz środa i Murowana Goślina
mewek Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Jeszcze cały sezon. teraz środa i Murowana Goślina W takim razie do zobaczenia w środę (będę w takiej całej różowej koszulce bez żadnych napisów więc mnie z łatwością poznasz )
shafabike Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 ok. Ja pewnie czerwona bluza forum, a jaki dystans ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.