kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 witam, wymieniłem w moim rowerze korbę na SLX i łańcuch CH - HG 53. Oba komponenty DYNA -SYS, łańcuch 10 - rzędowy. Wszystko chodzi płynnie, przednia i tylna przerzutka zmienia położenie łańcucha bez problemu. Jedyne co mnie niepokoi to odgłos ocierania łańcucha na środkowym blacie korby. Przednia przerzutka wyregulowana bez zastrzeżeń, wszystko czyste i nasmarowane. Jedyne co przychodzi mi do głowy to kierunek założenia łańcucha ( według mnie jest poprawnie). Może któryś z FORUMOWICZÓW wie co może dolegać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Może masz krzywy blat. Albo faktycznie można jeszcze o dosłownie 1 mm przesunąć przednią przerzutkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Kierunkowość łańcucha nie ma nic do rzeczy w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 przerzutkę sprawdzałem na wszystkie sposoby, mam 100 % pewnośc , że to nie przerzutka. korba nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 A może masz suport nie odpowiedni (chociaż trochę głupie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 czytałem na forum kilka tematów o kierunkowości łańcuchów Shimano zwłaszcza przy DYNA SYS,stąd ten trop. Na stronie Shimano też zalecają kierunkowe zakładanie łańcucha ( napisem na zewnątrz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 łańcuch masz dobrze a co do pewności to muszę cię ją pozbawić bo siedzę w tym już kawałek czasu i jeśli korba nowa to nie ma szansy by coś przeszkadzało ewentualnie (chodź przy 3x10 raczej nie) masz za wąską prowadnicę przerzutki lub daną w złym miejscu tj. jak masz zgrubienie( dolna część na obrazku) i w tym miejscu obciera to wystarczy opuścić przerzutkę tak by było poniżej tej lini łańcucha i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 suport bez zastrzeżeń, też nowy, korba założona ok to jest jakiś trop . jutro to sprawdzę jeszcze raz. Obserwowałem to miejsce patrząc z perspektywy tyłu roweru i ,,raczej,, było ok, ale pewności w tej chwili nie mam, dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 zrób zdjęcia od tyłu w miejscu gdzie obciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Moim zdaniem tylko regulacja i problem zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 wieczorem dam znać + zdjęcie też na to liczę, zawsze wszystko sam regulowałem i nie było problemów. korbę i łańcuch zamontowałem poprawnie, tak jak piszesz i wcześniej kolega to pewnie kwestia regulacji. Dzięki za info, dam znać NETTA , PUKLUS tak jak pisaliście kwestia dokładnej regulacji ( byłem pewien, że robię to dobrze, co roku na zimę rozkładam rower na części i na wiosnę składam, nigdy nie było problemu) Rozkręciłem, odkręciłem linkę , delikatnie przesunąłem w dół przerzutkę, ponownie wyregulowałem i działa. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.