herfoo Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam. Posiadam rower marki Unibike. Dziś podczas jazdy usłyszałem stukanie w okolicach korby. Stukanie to jednak jest słyszalne tylko podczas jazdy jałowej. Podczas ruchu korbą stukot ustaje. Dodatkowo zaobserwowałem, że przy nacisku tylko na prawy pedał stukot jest głośniejszy i ma bardziej metaliczny wydźwięk, natomiast przy nacisku tylko na lewy pedał stukot jest bardziej głuchy lub zanika. Stukot nie ustaje kiedy odciąże pedały. Towarzyszy cały czas podczas jazdy (tylko jałowej). Oczywiście stukot jest tym szybszy im szybciej jadę. Proszę o pomoc gdyż czytane przez mnie tematy nie pasują w żaden sposób do mojego problemu. Dodam, że nie wykonywałem przeglądu supporu po zimie. Rower ma 1 sezon. Problem powstał po przejechaniu około 40 - 50 km Pozdrawiam serdecznie
trupek Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Chętnie dołaczę się do pytania powyżej, gdyż dręczy mnie ten sam problem. Co prawda rower się toczy ale stukot strasznie drażni. Uważam, że dźwięk dobiega z suportu gdyż sztycę, pedały, stery nasmarowałem. Gdy smaruję suport smarem w sprayu (przez strzelinę w łączeniu korby z suportem), to jest cicho przez około 100km po czym znów się odzywa. Rower ma ponad 0,5 roku i problem się zaczął po treningu na brzegu plaży. Obstawiam, że jakieś ziarenko piachu dostało się w okolice plastikowej uszczelki i skutecznie uprzykrza mi jazdę. Ps; jak poruszam się z prędkością 40-50 km/h stukot milknie.
Konrad25 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam Ja także dołączę się do tego tematu. Ja mam zgoła odmienny problem z 2 biegiem z przodu, mianowicie kiedy zmienię bieg z 1 na 2 to po przejechaniu jakiś 500 m słyszę pracę układu napędowego z przodu. Dźwięk jest taki jak przy nakręcaniu starych zegarków, tylko głośniejszy (takie cykanie, coś jak praca trybów). Taki dźwięk pojawia się także od razu po zmianie biegu z 3 na 2. Kiedy zmienie bieg z 2 na 1 i wrócę na 2 dźwięk znika, ale pojawia się znów po jakimś czasie bądź gdy na 2 biegu znacznie zwolnię. Prosiłbym o poradę bardziej doświadczonych kolegów.
Fenervil Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Gdy kupułem swój rower to po 100 km suport zaczął stukać przy nacisku na prawy pedał. Wywaliłem go i kupiłem suppor Deore XT który sam się dopasowuje. Postukał przez kilka km a jakże ale się ułożył. Do teraz jest spokój. Trzeba tylko wydmuchiwać ziarenka piasku. Łożycka ma uszczelnione.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.