Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Sr Suntour XCT jak go serwisować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zadaje to pytanie ,ponieważ nie znalazłem podobnego tematu a jestem trochę nieobeznany w tym temacie.

Co i jak odkręcić.Może jakieś zdjęcia?

Pozdro i dzięki za pomoc.

Napisano

Kiedyś rozkręcałem XCT, teoretycznie żeby odkręcić te korki u góry potrzebny jest specjalny klucz. W praktyce da się (choć bardzo nie polecam) odkręcić te korki żabka lub młotkiem i śrubokrętem. Jednak trzeba to robić bardzo delikatnie i przez szmatę. Golenie dolne zdejmujesz tak jak w każdym amorze. Okręcasz te dwie śrubki od dołu (nie do końca) i stukasz młotkiem lekko w nie, tak żeby te popychacze wyszły ze swoich gniazd. Potem odkręcasz do końca i już możesz wyciągnąć golenie górne z dolnych.

Jest to bardzo prosty w konstrukcji amor. Tak więc nie ma tam za bardzo co serwisować, ale warto go zwyczajnie wyczyścić i nałożyć świeżego smaru na ślizgi. Można też wywalić elastomer. Jednak wszystko co musisz zrobić to wyczyscić go dokłądnie i nasmarować od nowa. Przez jakiś czas będzie lepiej.

Napisano

Rozbierasz jak na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=fOczV8aUVBU

Jak widzisz, że smar jest już czarny od syfu czyścisz i dajesz nowy. Zwróć uwagę na wyczyszczenie ślizgów (to plastikowe zaraz po uszczelką) oraz samych uszczelek, które też nasmaruj odrobinę choćby wazeliną techniczną jak to jest fabrycznie zrobione- ja osobiście walę ŁT 43 i jest ok. Nnie jest konieczne wyjmowanie uszcelek i ślizgów jak na filmiku, chyba że masz w dolnych lagach mega syf.

Gdybyś się jednak zdecydował wyjmować ślizgi, to nie wyrywaj ich jak na filmiku (bo na nim przewidziano wymianę na nowe), tylko najpierw podważ zapadkę i dopiero wyciągaj.

W sumie to chyba tyle :)

EDIT:

djwiocha mnie uprzedził...

Podobno taki klucz się spisuje przy odkręcaniu tych plastikowych korków:http://ikartrans.pl/allegro/miasto-rowerow/D6701F87-6D1C-4B79-8E8D-8C4C442A699A.JPEG

Ale wg mnie nie masz potrzeby tam zaglądać.

Napisano

Niektórzy twierdzą że ŁT bardzo zbiera brudu lepiej np użyć smaru silikonowego np cx80.

Jak to jest z tym smarem ilu użytkowników tyle opinii?  czy sa jakieś ogólne uwagi typu lepszy gorszy smar. jaki smar polecacie?

Sent by Taptalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...