Yuurei Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Na forum masy był poruszany ten temat, odpowiedź ze strony organizatorów była taka, że w niedzielę ludzie zrozumieją to jako promocję roweru w celach rekreacyjnych i sportowych, a oni chcą wykreować rower jako środek transportu na co dzień. No cóż, najwyraźniej dla nich wkurzanie kierowców jest ważniejsze niż popularyzacja roweru. Przestałem jeździć na masy ładnych parę lat temu bo w którymś momencie zaczęły właśnie wyglądać jak by miały promować dzicz na rowerach a nie rower jako normalny środek transportu. Nie wiem czy coś się zmieniło ale mam nadzieję, że trochę jednak jest lepiej w tym względzie
bobiik Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Przestałem jeździć na masy ładnych parę lat temu bo w którymś momencie zaczęły właśnie wyglądać jak by miały promować dzicz na rowerach a nie rower jako normalny środek transportu. Nie wiem czy coś się zmieniło ale mam nadzieję, że trochę jednak jest lepiej w tym względzie Najnormalniej jest zimą kiedy dzicz siedzi w domu(-: Latem wszystko wraca do "normy" Zawsze w takiej ilości osób znajdą się jednostki specyficzne. Na którejś letniej masie gość jechał Alejami Jerozolimskimi od Nowego Swiatu do Rotundy po torach tramwajowych
Hanzo Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Może jakoś tak forumowo się zbierzemy na masie, ja pewnie się wybiorę, podejrzewam, że bobiik też będzie No i jak? Może jakiś mini spocik forumowy? Może koło tych starych kolumn które leżą obok zamku? Około 17:50 - 18:00?
Yuurei Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Tak a propos masy i ich walki o ścieżki: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9519663,Przepedzic_rowerzystow_na_sciezki.html W sumie żadna nowość jeśli chodzi o poglądy. Ale słuszna słuszność
Diver Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam Byłem dzisiaj na masie i takie mam obserwację. 1.Po co ogłaszać że masa jest o 18, kiedy rusza o 18.25. 2. Rusza tak późno, że duża część trasy jest po ciemku. Po ciemku kierowcy próbują wjechać w tłum rowerzystów. O ile za dnia tylko raz widziałem taką sytuację, to po nocy chyba 4 razy kierowca starał się wjechać w tłum rowerzystów. 3. Za mało jest "bramkarzy" co zatrzymują się na skrzyżowaniach i blokują samochody. Chciałem pomóc i zwalniać "bramkarzy", by mogli pognać do przodu, ale zostałem dwukrotnie zbyty. 4. Zrozumienie co to znaczy "lewa strona" i "zostawiamy lewą stronę dla organizatorów" przekracza percepcję 20% uczestników. Gdyby to były kobiety to bym zrozumiał, że to ich odwieczny problem która strona jest lewa, a która prawa, ale niestety to przeważnie faceci. 5. Tempo do placu na rozdrożu jest tak STRASZNIE wolne, że odechciewa się jechać. Czasami się po prostu 5 minut stoi. 6. Na Belwederskiej z górki wywaliła się dziewczyna. Dwoje rowerzystów się zatrzymało, żeby ją podnieść. Reszta jechało i niewiele brakowało, a by powpadali na nią. Dziewczyna kuśtykając zeszła na chodnik i poszła do domu. 7. Wydaje mi się, że lepsza koncepcja byłaby zlotu gwiaździstego. Z 6 punktów w Warszawie ruszamy w kierunku Starego Miasta, a nie tworzenie takiego tasiemca, gdzie tłok jest taki, że rowerzyści wpadają na siebie. Pozdrawiam
Yuurei Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Co do punktu trzeciego: to Policja już nie blokuje skrzyżowań?
Mod Team safian Napisano 29 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2011 Szkoda Hanzo, że wcześniej nie przeczytałem, to byśmy się tam jakoś ustawili, a tak tylko spotkałem na trasie Bobika i tyle @Diver: 1) Jeżeli ktoś przybędzie na 18. będzie miał również okazję do zapoznania się ze zwrotem 'lewa wolna' z punktu 4. usłyszy też ogłoszenia dotyczące zarówno przejazdu jak i innych mniej, lub bardziej ciekawych spraw. 2)Znaczy specjalnie wjeżdżają, czy wjeżdżają, bo ktoś nie ma żadnej lamki i jedzie jak batman w nocy? Na takie umyślne wjeżdżanie to raczej ciężko coś poradzić, ewentualnie na samym końcu jedzie policja, lub nawet zgłosić do kogoś z zabazpieczenia, pewnie pomogą. 3)Najlepiej to przed masą zgłosić się do zabezpieczenia, nie wiem jak oni działają, ale może po prostu mają ustalone kto i gdzie zabezpiecza i nie ma potrzeby zastępowania ich. Chociaż jeżeli widzizsz, że gdzieś nie ma nikogo z zabezpieczenia a jakiś kierowca próbuje się 'wyłamać' to czasem warto stanąć na takim skrzyżowaniu. (Zresztą sam dziś stojąc spotkałem Bobika, więc czasem nawet warto ) 5)Nie wiem, co to plac na rozdrożu, ale fakt, że dziś było fatalne tempo, chyba nigdy nie jechałem w tak powolnej masie - jakiekolwiek zwężenie, czy oczekiwanie, aż ruch zostanie wstrzymany i robią się zatory, niestety. 6)Cóż, w takim peletonie zdarzają się wypadki, najlepiej oprócz pomocy 'ofiarze' spełnić się jako trójkąt ostrzegawczy- stanąć wcześniej, machać i krzyczeć Tyle ^^ @UP: Dziś ich nigdzie nie widziałem.
Niedzwiedz1 Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 1. Bo ludzie by nie przyjeżdżali na czas (zawsze się ktoś spóźnia), bo organizatorzy chcą sobie pogadać przez megafon. 2. Straszne od października/listopada do marca włącznie cała masa jest po ciemku i ludzie żyją i jeżdżą nadal 3. Po zakończeniu mówili, że frekwencja przerosła ich oczekiwania. Faktycznie było ich za mało, policji też. Ale co miesiąc trąbią, żeby przychodzić na spotkanie przedmasowe i zgłaszać się do obsługi. 4. No bywa niestety, ale w sumie to jak przy każdej imprezie masowej, znajdzie się kilku zagadanych rozkojarzonych i kilku głąbów. 5. Najlepszy dowód na to, że rower taki idealny nie jest, też stoi w korku oczywiście warunkiem jest to, że nie jest to jeden rower, a cała masa 6. W 500 osób mieli ją podnosić? dobrze, że jechali dalej, żeby zatoru nie robić, Belwederska ma chyba 1 pas w dół. 7. Zjazd gwiaździsty na masę chyba dalej istnieje tylko chętnych na niego mało. Poza tym, że obsługa nie wyrabiała, to kierowcy też. Ostro trąbili jak masa miała przestoje, w sumie to się nie dziwię, eko-terror był spory, szczególnie podczas przestoju w Al. Ujazdowskich. BTW wiecie co to za kraksa była na Wołoskiej przy Domaniewskiej? Trochę czasu się ta dziewczyna zbierała z asfaltu, facet też niewiele szybciej. I może ktoś widział jak skończyła się kłótnia z krewkim kierowcą przed Woronicza? Bo wyglądało to tak jakby miał zamiar rozpychać się awanturniczo w peletonie edit @UP: Dziś ich nigdzie nie widziałem. Policji? Trochę ich było, to pewnie przez brak kamizelek i te nowe cichociemne mundury.
Mod Team safian Napisano 29 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2011 Chodziło mi konkretnie o policję obstawiającą skrzyżowania. Widziałem ich dokładnie raz jak stali Na Woloskiej to chyba jakaś mała kraksa była, tylko dużo ludzi się zebrało dookoła, dziewczynie poszkodowani nie odnieśli chyba zbyt dużych obrażeń Dlaczego przy Ujazdowskich tak długo staliśmy? Faktycznie było tam już gorąco w kilku momentach, ale w sumie kierowcy w tym miejscu mieli trochę racji, był przejazd, jadący prosto spokojnie mogli przejechać, szczególnie, że dość długo tam staliśmy :/ Też tam stałem przy Pięknej, najśmieszniejszy był szaliczek Legii zwisający z samochodu
daro77 Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Oj tam bez przesady, masa zawsze rusza 15-20 po 18-tej, starówka przyjemne miejsce można spokojnie sobie poczekać i się zrelaksować. Wcześniej tam ktoś pisał że ciemno... kurde własnie jak się ciemno zrobi to fajny klimacik się dopiero robi. Dziś na początku faktycznie było wolno i nerwowo, stałem na skrzyżowaniu Pięknej i Al. Ujazdowskich, zagotowało się tam trochę... Potem już całkiem znośnie masa poleciała, fajny nowy sprzęt i druga riksza...
Jogurcik Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Ja tam się cieszę, że ruszają 18:15-20, bo wczoraj na przykład musiałem zostać dłużej w szkole i dołączyłem do Masy mniej więcej w połowie Nowego Świata, ale żałuję, że nie byłem od początku, bo zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć. Ludzi było naprawdę dużo, dlatego robiły się czasem większe przestoje, ale ogólnie organizacja była i tak na wysokim poziomie moim zdaniem.
Diver Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Witam Dzisiaj było o ile dobrze usłyszałem ok. 1200 osób. Trasa była szybka i długimi fragmentami można było jechać 20-30km/h. Policja jakby sprawniej działała niż miesiąc temu. Więcej pojazdów z muzyką niż ostatnio i szczególnie ten "prywatny Sound System" na bagażniku pod koniec peletonu jakby miał najlepszego DJ. Całkiem całkiem było. Pod koniec peletonu nie było ścisku. Barack Obama zafundował wielu warszawiakom "Dzień bez samochodu". Jadąc na rowerze z Pragi przez most Poniatowskiego widziałem setki ludzi idących na piechotę do domu po pustym moście. Przy rondzie de Gaulla stał chłopak i informował o zmianie miejsca spotkania Masy z "Zygmunta" na Bankowy. Taką zapobiegliwością by informacja dotarła do wszystkich organizatorzy mnie bardzo pozytywnie zaskoczyli, choć muszę przyznać, że ze względu na "kataklizm" w Warszawie sprawdziłem wcześniej w Internecie co i jak dzisiaj z Masą. Może Barrack powinien na stałe zamieszkać w Warszawie, to by się ilość samochodów na ulicach zmniejszyła, bezpieczeństwo podniosło ( co kilkanaście metrów policjant stał przy głównych ulicach Warszawy)? Pozdrawiam
Niedzwiedz1 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Barack Obama zafundował wielu warszawiakom "Dzień bez samochodu". Jadąc na rowerze z Pragi przez most Poniatowskiego widziałem setki ludzi idących na piechotę do domu po pustym moście. Raczej dzień bez autobusu, przynajmniej po południu Może Barrack powinien na stałe zamieszkać w Warszawie, to by się ilość samochodów na ulicach zmniejszyła, bezpieczeństwo podniosło ( co kilkanaście metrów policjant stał przy głównych ulicach Warszawy)? Strasznie się bezpieczeństwo podnosi jak policja musi każde skrzyżowanie obstawiać zamiast patrolować niebezpieczne zakątki i jeździć na wezwania Tak swoją drogą, to jakoś nie odczułem tego większego tempa, szybkość i przestoje jak zawsze.
RudaMarylka Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Witam Dzisiaj było o ile dobrze usłyszałem ok. 1200 osób. Trasa była szybka i długimi fragmentami można było jechać 20-30km/h. Policja jakby sprawniej działała niż miesiąc temu. Więcej pojazdów z muzyką niż ostatnio i szczególnie ten "prywatny Sound System" na bagażniku pod koniec peletonu jakby miał najlepszego DJ. Całkiem całkiem było. Pod koniec peletonu nie było ścisku. Miałam przyjemność jechać za jegomościem dość długi czas - wymiatał Odnośnie zasieków i chaosu panującego w Wawie dzisiaj - wkurzająca sprawa aczkolwiek przyjemniejsze powietrze bez tylu pojazdów spalinowych - przynajmniej ja to czuję... Zastanawiałam się czy wolę ograniczonych umysłowo policjantów i gapiów (twierdzenia moje nie powstały bezpodstawnie), czy jednak wolę wąchać te spaliny. W każdym bądź razie nawet na biku trudno było poruszać się po mieście...
Publius Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 W każdym bądź razie nawet na biku trudno było poruszać się po mieście... Naprawdę? No ja nie wiem, bo jadąc od Urzędu Rady Ministrów do Świętokrzyskiej po prostu bezceremonialnie na każdym skrzyżowaniu mijałem blokujących je policjantów i żaden nie zwrócił mi uwagi. Sam URM objechałem drogą dla rowerów, która nie była zamknięta. Mi tam łatwiej niż zwykle się jechało ;-)
Diver Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Ale jak jechałem na Masę ulicą Marszałkowską (zresztą w licznym rowerowym towarzystwem) to korek był taki, że ciężko było się przecisnąć. Korek był tak nieprzejezdny, a śpieszyłem się na Masę bo było już ok. 18.15, że musiałem zjechać na ... by jakoś przejechać.
Larithiel Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Ale jak jechałem na Masę ulicą Marszałkowską (zresztą w licznym rowerowym towarzystwem) to korek był taki, że ciężko było się przecisnąć. Korek był tak nieprzejezdny, a śpieszyłem się na Masę bo było już ok. 18.15, że musiałem zjechać na ... by jakoś przejechać. Hehe dokładnie w tym samym miejscu i godzinie się przebijałem Było conajmniej "zabawnie"
maniutek79 Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Nigdy nie byłem na takiej imprezie ale z chęcią bym sie wybrał,może dam rade w ten piątek,mam wolne od pracy, wiec i czas. Sprawdze tylko skąd ruszacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.