Skocz do zawartości

[zdrowie] Ułożenie stóp na pedałach oraz ogólna postawa

krzychu12345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu zastanawia mnie jak powinno trzymać się stopy na pedałach aby nie przeciążać kolan, mam z nimi duże problemy i nie chciał bym ich "zajechać" jadą na rowerze.Interesuje mnie też jakie mięśnie kiedy bardziej oddziaływują w zależności od ustawienia stopy. 

I drugie pytanie czy jadąc na rowerze powinienem skupić się jakoś specjalnie na postawie? Czy robić to instynktownie?

• Mod Team

Pozycja na rowerze i kadencja ma duży wpływ na obciążenie kolan.

Wysoka kadencja - lepiej dla kolan.

Siodełko - bliżej/dalej od kierownicy, bliżej lepiej.Pionowa linia powinna łączyć kolano z osią pedała.

Uczeni w piśmie habilitowali się już z tego tematu, poszukaj na forum.

W skrócie:

- stopa/blok: oś pedału powinna przechodzić przez poduszkę dużego palca (czyli również poniżej małego palca)

- siodełko: przód/tył - korby ustawione w poziomie, linia rzepka-oś pedału powinna być prostopadła do podłoża (patrz rysunek), wysokość - kolano powinno być lekko ugięte w najniższym położeniu korby

ustawienie.jpg

Kolan na rowerze nie zajedziesz, jeśli będziesz pamiętał o kilku sprawach- kolanom szkodzi nie sam fakt jazdy na rowerze, ale sposób jazdy. Struktury stawu są uszkadzane przez siły tam działające, a nie czary. Dlatego musisz dopasować pozycję tak jak koledzy wcześniej sugerują. Samo ułożenie stóp powinno też uwzględniać to w jaki sposób chodzisz, jak wtedy masz ułożoną stopę, tzn czy stopy są równolegle do siebie, czy są odchylone. Zwykle, jeśli nie jeździ się na pedałach SPD, to stopy same układają się tak jak przy chodzeniu, jednak skoro się nad tym zastanawiasz, to jest ryzyko, że będziesz coś kombinował:) Musisz nauczyć się jeździć nie siłowo, ale z dużą kadencją, czyli szybko kręcić korbami. W związku z tym powinieneś mieć rower z przerzutkami. Kiedy pojawia się wzniesienie, nie ciśniesz mocniej, tylko zmieniasz bieg. Ubieraj się odpowiednio, żeby nie ochładzać zanadto kolan i rób sobie kilkuminutową rozgrzewkę przed wejściem. Na pewno zwiększysz tolerancję na ewentualne urazy robiąc ćwiczenia rozciągające.

Tak się zastanawiam, jak można rozciągać kolana ? :)

Ale ekspertem nie jestem, nie rzucać kamieniami.

Większośc ćwiczeń angażująca kolana na pewno pomże w ich rozgrzaniu/ rozruszaniu. Chociażby najprostsze - kolana razem, nogi ugięte, ręce wsparte na kolanachi kręcenie kółek nad stopami równolegle do nich.

Byłem niedawno w podobny etapie (jest nawet mój wątek na forum ;p)

Bardzo pomógł mi artykuł:

http://www.gocycling.pl/szprzet/porady/item/71-ergonomiczna-pozycja-na-rowerze

Jest to chyba najbardziej kompleksowy artykuł na jaki trafiłem odnośnie pozycji na rowerze. Co najważniejsze u mnie doskonale się sprawdził.

Podpisuję się też pod kadencją. Na początku jeździłem dość siłowo. Potem zszedłem o jedno przełożenie w dół starając się utrzymywać prędkość, a do swojego nominalnego przechodziłem tylko jadąc z delikatnej górki czy z wiatrem w plecy. Co zaobserwowałem:

- przy dużej kadencji pojawia się szybkie wrażenie zmęczenia

- jak wrażenie zmęczenia mija i człowiek się przyzwyczaja do wyższej kadencji, to ogólne zmęczenie na dłuższej trasie jest znacznie mniejsze przy tej samej prędkości średniej

- kolana zdecydowanie lepiej znoszą szybsza kadencję niż wysokie obciążenia (miałem z nimi problemy)

Ogólnie więc proponuje Ci zejść jak ja o jedno przełożenie w dół i spróbować się zmusić do szybszego pedałowania. Na początku wydaje się to nieefektywne, ale licznik średniej prędkości i finalne zmęczenie po długiej trasie nie kłamią.

Acha i jeszcze również stosuję zasadę o której piszę kolega - staram się utrzymywać równe tępo kręcenia pedałami i mniej więcej zbliżoną siłę. Jak jest górka to wybieram lekkie biegi, jak jest z górki to ciężkie - zawsze kręcąc mniej więcej w podobnym tempie i z podobną siłą. Tak więc dość często zmieniam przełożenia i to się całkiem dobrze w moim wypadku sprawdza.

Wielkie dzięki za treściwą odpowiedź!

Z moim kolanem sprawa wygląda tak że przy przysiadzie coś tam przeskakuje. Nie boli ale przeskakuje. Lekarz mi powiedział że to rzepka schodzi z toru idzie na zewnątrz i haczy o chrząstkę. Więc przysiady robię teraz od kąta 90st do samego dołu. Teraz jadąc na rowerze zwróciłem na to uwagę. Nie czuje jak przeskakuje jak przy przysiadzie, ale kładąc ręke na kolanie wyczuwam ze coś tam się dzieje. Takie jakby ocieranie. Teraz staram się właśnie jeździć na niskich przerzutkach.

Pytanie ma co do rozciąganie mięśni czworogłowych. Znacie jakieś fajne ćwiczenia? Ja robię w sumie tylko tak że stojąc łapię nogę z tyłu za stope i dociskam jak najmocniej.

Panowie pytanie mam jeszcze co do pozycji na rowerze.

Kręgosłup ma być w naturalnej krzywiźnie.

Ale powiedzcie mi czy u was sam naturalnie się tak wygina, czy sami go do tego doprowadzacie?

Ciężko mi jest taką pozycję utrzymać cały czas, bo muszę być cały czas spięty...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...