Skocz do zawartości

[opona] 28 cali mtb

fileth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Interesuje mnie przejscie z opony 28 calowej -  trekingowej o szer 1.6 na cos co dobrze sprawdza sie w terenie. Generalnie chodzi mi o oponke 28 calowa o szer od 1.9 do 2.1 mtb. Zauwazylem ze w tym standardzie raczej nie spotyka sie zbyt wiele tego typu opon. Moze ktos cos poleca ...

Napisano

Interesuje mnie przejscie z opony 28 calowej -  trekingowej o szer 1.6 na cos co dobrze sprawdza sie w terenie. Generalnie chodzi mi o oponke 28 calowa o szer od 1.9 do 2.1 mtb. Zauwazylem ze w tym standardzie raczej nie spotyka sie zbyt wiele tego typu opon. Moze ktos cos poleca ...

na początek dobrze byłoby sprawdzić czy wejdzie coś szerszego w ramę/widelec ?

jeśli to typowy rower trekkingowy 28 cali to może być ciasno, a i felgi mogą być też wąskie.

teoretycznie można na felgę próbować włożyć oponę 29 cali x 2.10 typowo mtb np. http://oponki.net/kategoria/mtb-2/schwalbe-rocket-ron-29x2-10#ad-image-0

tylko czy się zmieści ?

ewentualnie po prostu jakiś fajny uniwersalny bieżnik jak Smart Sam 26 x 1.60 - http://oponki.net/kategoria/cross/schwalbe-smart-sam-28x1-60-700x40c-performance#ad-image-0

powinna się dobrze sprawdzać w terenie a na asfalcie nie jest "ciężarem" :)

Napisano

tak sie sklada ze akurat w Smart Sam 26 x 1.60 rower jest wyposarzony - i wlasnie je chce wymienic na cos szerszego - lepszego w teren ...

sam rower calkiem dobrze sobie radzi w jezdzie po lesnych sciezkach - najewieksza jego wada jest amor i wlasnie te oponki

Geax Barro Race 29"x2.0 bylo by calkiem dobrym rozwiazaniem tylko martwi mnie jednak to  29, nie mam pewnosci czy bedzie pasowac do obreczy bo jesli chodzi o rame nie powinno byc problemu,

zreszta gdyby 29 pasowalo to juz filtrujac wybory po rozmiarze 29, mysle ze nie mial bym wiekszego problemu z wyborem ogumienia.

Tylko skad pewnosc ze opony z rozmiarow 29 beda pasowaly, skoro ze specyfikacji roweru wynika, ze jednak kola sa 28 calowe.

Dokladnie chodzi o ten model Focus Crater Lake CS - powiedzial bym ze geometria ramy nie wyklucza go z tego aby mozna bylo by zrobic z niego po czesci rowerek mtb.

Napisano

Koła 28" i 29" mają identyczną średnicę obręczy - 622 mm. Nazwa wynika z tego, że szeroka opona MTB jest już tak duża, że całe koło robi się 29 calowe :teehee:

To czy Ci opona wejdzie na obręcz czy nie, zależy od jej wewnętrznej szerokości, ale tu już odsyłam Cie do postu kolegi powyżej ewentualnie do tematu:

http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/

Napisano

Posiadam felgi Mavica A 317 D o wymiarach 622x17 i opona Geaxa Barro Race 29"2.0 czyli 50x622 w tyle i na przodzie mam Maxxisa CrossMarka 54x622 i oponki pasują doskonale a felgi są wąskie więc nie ma problemu abyś dał 29" na swoje bo będą pasowały kwestią najważniejszą jest rozstaw tylnego widelca i jaka maksymalnie wejdzie do ciebie,ja z doświadczenia wiem że większej niż 29"x2.0 u siebie nie dam bo już 52x622 ociera o widły  ale z tego co pamiętam to chyba Shwalbe ma coś ok 29"x1.9 i jest porównywalne z Geaxem Barro,oponki Geaxa akurat model Barro Race Kevlar mogę ci polecić z czystym sumieniem jeżeli szukasz czegoś w miarę lekkiego,wytrzymałego no i zaleta ich największa że są dwukierunkowe czyli trakcja i szybkość,mają bardzo małe opory toczenia i są mega szybkie na szutrach,utwardzonych drogach,ale na śliskich nawierzchniach trzeba wykazać się przy nich już techniką bo lubią uciekać na tyle a na piasku nie bardzo chcą się toczyć a wręcz zapadają :whistling: :whistling: ,nie miałem okazji testować ich na niskim ciśnieniu w piachu więc nie wiem jak wtedy wygląda ich praca,myślę że temat rozwinąłem ci na maksa i skorzystasz z niego należycie a przyjemność z jazdy na dużym kole jest zdecydowanie większa niż na maluszkach

• 3 tygodnie później...
Napisano

bardzo zainteresował mnie ten temat:
kupilem crossowy Leader Fox point pro 2013 i zastanawiam sie czy moge nim wziasc udzial w maratonie mtb ? czy nie zniszcze nowego roweru i ewentualnie na co zwrocic uwage przy kupnie opon dla przygotownai sie do takiego maratonu ?

Napisano

Spokojnie możesz na nim wystartować tylko inne oponki z bardziej agresywnym bieżnikiem zakup,a jeżeli masz obawy co do uszkodzenia sprzętu to lepiej sobie daruj bo na trasie maratonu może się zdarzyć wszystko :whistling: :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...