fileth Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Interesuje mnie przejscie z opony 28 calowej - trekingowej o szer 1.6 na cos co dobrze sprawdza sie w terenie. Generalnie chodzi mi o oponke 28 calowa o szer od 1.9 do 2.1 mtb. Zauwazylem ze w tym standardzie raczej nie spotyka sie zbyt wiele tego typu opon. Moze ktos cos poleca ...
yarrec Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Interesuje mnie przejscie z opony 28 calowej - trekingowej o szer 1.6 na cos co dobrze sprawdza sie w terenie. Generalnie chodzi mi o oponke 28 calowa o szer od 1.9 do 2.1 mtb. Zauwazylem ze w tym standardzie raczej nie spotyka sie zbyt wiele tego typu opon. Moze ktos cos poleca ... na początek dobrze byłoby sprawdzić czy wejdzie coś szerszego w ramę/widelec ? jeśli to typowy rower trekkingowy 28 cali to może być ciasno, a i felgi mogą być też wąskie. teoretycznie można na felgę próbować włożyć oponę 29 cali x 2.10 typowo mtb np. http://oponki.net/kategoria/mtb-2/schwalbe-rocket-ron-29x2-10#ad-image-0 tylko czy się zmieści ? ewentualnie po prostu jakiś fajny uniwersalny bieżnik jak Smart Sam 26 x 1.60 - http://oponki.net/kategoria/cross/schwalbe-smart-sam-28x1-60-700x40c-performance#ad-image-0 powinna się dobrze sprawdzać w terenie a na asfalcie nie jest "ciężarem"
venom2000 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Polecam ci opony Geax Barro Race 29"x2.0 idealnie pasują do trekkinga/crossa,max rozmiar dasz etrto 50x622
fileth Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 tak sie sklada ze akurat w Smart Sam 26 x 1.60 rower jest wyposarzony - i wlasnie je chce wymienic na cos szerszego - lepszego w teren ... sam rower calkiem dobrze sobie radzi w jezdzie po lesnych sciezkach - najewieksza jego wada jest amor i wlasnie te oponki Geax Barro Race 29"x2.0 bylo by calkiem dobrym rozwiazaniem tylko martwi mnie jednak to 29, nie mam pewnosci czy bedzie pasowac do obreczy bo jesli chodzi o rame nie powinno byc problemu, zreszta gdyby 29 pasowalo to juz filtrujac wybory po rozmiarze 29, mysle ze nie mial bym wiekszego problemu z wyborem ogumienia. Tylko skad pewnosc ze opony z rozmiarow 29 beda pasowaly, skoro ze specyfikacji roweru wynika, ze jednak kola sa 28 calowe. Dokladnie chodzi o ten model Focus Crater Lake CS - powiedzial bym ze geometria ramy nie wyklucza go z tego aby mozna bylo by zrobic z niego po czesci rowerek mtb.
venom2000 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Spokojnie możesz dać opony 29" na te felgi ale nie większą na tył niż 29"x2.0/czyli 50x622 a na przód spokojnie zmieścisz 29"x2.10
seraph Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Koła 28" i 29" mają identyczną średnicę obręczy - 622 mm. Nazwa wynika z tego, że szeroka opona MTB jest już tak duża, że całe koło robi się 29 calowe To czy Ci opona wejdzie na obręcz czy nie, zależy od jej wewnętrznej szerokości, ale tu już odsyłam Cie do postu kolegi powyżej ewentualnie do tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/
venom2000 Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Posiadam felgi Mavica A 317 D o wymiarach 622x17 i opona Geaxa Barro Race 29"2.0 czyli 50x622 w tyle i na przodzie mam Maxxisa CrossMarka 54x622 i oponki pasują doskonale a felgi są wąskie więc nie ma problemu abyś dał 29" na swoje bo będą pasowały kwestią najważniejszą jest rozstaw tylnego widelca i jaka maksymalnie wejdzie do ciebie,ja z doświadczenia wiem że większej niż 29"x2.0 u siebie nie dam bo już 52x622 ociera o widły ale z tego co pamiętam to chyba Shwalbe ma coś ok 29"x1.9 i jest porównywalne z Geaxem Barro,oponki Geaxa akurat model Barro Race Kevlar mogę ci polecić z czystym sumieniem jeżeli szukasz czegoś w miarę lekkiego,wytrzymałego no i zaleta ich największa że są dwukierunkowe czyli trakcja i szybkość,mają bardzo małe opory toczenia i są mega szybkie na szutrach,utwardzonych drogach,ale na śliskich nawierzchniach trzeba wykazać się przy nich już techniką bo lubią uciekać na tyle a na piasku nie bardzo chcą się toczyć a wręcz zapadają :whistling: ,nie miałem okazji testować ich na niskim ciśnieniu w piachu więc nie wiem jak wtedy wygląda ich praca,myślę że temat rozwinąłem ci na maksa i skorzystasz z niego należycie a przyjemność z jazdy na dużym kole jest zdecydowanie większa niż na maluszkach
ma2t Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 bardzo zainteresował mnie ten temat:kupilem crossowy Leader Fox point pro 2013 i zastanawiam sie czy moge nim wziasc udzial w maratonie mtb ? czy nie zniszcze nowego roweru i ewentualnie na co zwrocic uwage przy kupnie opon dla przygotownai sie do takiego maratonu ?
venom2000 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Spokojnie możesz na nim wystartować tylko inne oponki z bardziej agresywnym bieżnikiem zakup,a jeżeli masz obawy co do uszkodzenia sprzętu to lepiej sobie daruj bo na trasie maratonu może się zdarzyć wszystko :whistling:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.