Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony wybrać na błoto ?

sqwara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pogoda jest coraz lepsza, ale w lasach nadal można spotkać jeszcze zalegający śnieg, co prawda znikome ilości :) ale tez jest dużo błota i liści i teraz mam pytanie czy macie jakieś sprawdzone opony godne polecenia na takie warunki jazdy ? Ja aktualnie jeżdżę na oponach RUBENA SYCYLIA ale to są opony idealne na suche ubite ścieżki niż na podmokłe ścieżki rowerowe :/ Dlatego prosże o doradzenie jakie opony wybrać, rozmiar 26 koła :D 

z góry THX 

Napisano

Poczekaj jeszcze tydzien a po blocie pyl zostanie.

Szybka i uniwersalna opona moze byc Geax Baro Moutain lub Continental Xking. Sprawdzi sie w blocie i piachu.

Sent from my carrier-pigeon v1.0.8 using Tapatalk

Napisano

Typowo na błoto- Maxxis Medusa, z tym że tylko na błoto. Przejechanie na niej 100m po asfalcie skutkuje w 96% przypadków śmiercią z powodu choroby wibracyjnej.

Napisano

Tak naprawdę każdy producent ma w swojej ofercie dobre opony na błoto np. Schalbe Racing Ralph - moze nie typowa na błoto, ale sprawdzi się a po wyjechaniu na grunt twardy tez szybko pojedzie.

Napisano

Tak naprawdę każdy producent ma w swojej ofercie dobre opony na błoto np. Schalbe Racing Ralph - moze nie typowa na błoto, ale sprawdzi się a po wyjechaniu na grunt twardy tez szybko pojedzie.

RR dobre na błoto ? :D ...cóż , błoto jest pojęciem względnym :)

to ze schwalbe jest na błoto

http://allegro.pl/opona-dh-fr-schwalbe-muddy-mary-26x2-35-ambike-i3165848939.html

M

Napisano

Sam mam X-kinga 2.2 i radzi sobie dobrze w błocie. Chociaż typowo na błoto continental wypuścił takie coś:

http://www.conti-online.com/www/bicycle_de_en/themes/mtb/cc_marathon/MudKing18.html

Jest też w rozmiarze 2.3

Dzięki za info o tych oponkach :) ale poczekam aż będą tańsze :) znalazłem na necie cenę 250 zł i troszkę za dużo jak dla mnie i mojego portfela :(

RR dobre na błoto ? :D ...cóż , błoto jest pojęciem względnym :)

to ze schwalbe jest na błoto

http://allegro.pl/opona-dh-fr-schwalbe-muddy-mary-26x2-35-ambike-i3165848939.html

M

THX, poszukam takich w wersji zwijanych, fajnie wyglądają i sam o nich myślałem więc jak polecasz to się skuszę na nie :) 

Napisano

No pewnie że są lepsze od Sch. RR czy RoRo, ale te opony RoRo ważą w rozmiarze 2,25 510gr i kosztują na Allegro ok. 70zł/szt, X-kingi moze i lepsze ale i droższe i cięższe. Zakładam, że nie będziesz jezdził cały czas po błocie, kiedys wyjedziesz z błota z tym grubym bieznikiem na ubitą leśną sciezke i  co wtedy?

Może napisz jaką masz wagę i ile tego błota jest na twoich ścieżkach - cos sie wtedy uda dobrać.

Napisano

Dancing Ralph, to chyba jedne z ostatnich opon jakie bym polecał na cokolwiek wspólnego z wilgocią. ;) Wprawdzie przejechałem na nich, z lenistwa, całą zimę ale sport był to iście ekstremalny. :)

Napisano

a może kendy karmy ??
jezdziłem na nich w tą zimę i dopiero gdy zrobił się ciężki lepki śnieg potrafiła sie uślizgnąć. A w błocie z tą oponą nie miałem jeszcze żadnych problemów dodtakowym jej plusem jest cena-65zł za wersje kevlarową no i waga ~490gr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...