szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam jaki koszyk i bidon polecacie? Ponizej kilka moich propozycji nie wiem czy wybrac bidon 500ml czy 700ml? Ten wiekszy nie bedzie przeszkadzal? Czy wybrac z przykrywka czy bez? bidon http://allegro.pl/bidon-elite-maxicorsa-coca-cola-550ml-czerwony-i3117500949.html http://allegro.pl/bidon-tour-de-france-2012-700ml-przesylka-7-pln-i3177504125.html koszyki http://allegro.pl/massload-koszyk-bidonu-abs-czarny-28-gram-sruby-ct-i3118439409.html http://allegro.pl/lekki-koszyk-na-bidon-zefal-fiber-glass-czarny-i3125284309.html http://allegro.pl/bc01-mattock-czarny-lekki-koszyk-na-bidon-38g-i3140879127.html Ktory model koszyka bedzie najbardziej odpowiedni?
vszywiec Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Sam stałem przed tym samym problemem. Co do koszyków to również wytypowalem trzy te same ,wybrałem zefal i jestem zadowolony. Na pewno będzie pasować do powyższych bidonow. Bidon zakupiłem termiczny i z racji wkładu jest trochę większy niż standardowy. Co do rozmiaru to myślę ze 700 ml to trochę za duży jest, ale to odczucie subiektywne. Wysłano z GT-I9001 z użyciem Tapatalk
szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 Sam stałem przed tym samym problemem. Co do koszyków to również wytypowalem trzy te same ,wybrałem zefal i jestem zadowolony. Na pewno będzie pasować do powyższych bidonow. Bidon zakupiłem termiczny i z racji wkładu jest trochę większy niż standardowy. Co do rozmiaru to myślę ze 700 ml to trochę za duży jest, ale to odczucie subiektywne. Wysłano z GT-I9001 z użyciem Tapatalk a mozesz wrzucic na rowerze jak on wyglada:)? I jakiej pojemnosci masz bidon? bo na wypady 100km to ja musze miec 1l plynu wiec pewnie bede musial dwa wozic 500ml.... Rozumiem ze ten zefal jest matowy a nie blyszczacy?? Bo rame mam blyszczaca:)
Goorgoo23 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Moim zdaniem kupowanie bidonu i koszyka osobno, to wywalanie pieniędzy w błoto. Znalazłem taki zestawik http://allegro.pl/zestaw-kellys-bidon-0-7l-4-kol-koszyk-ozz-silver-i3149867186.html . O ile logo Kelly's Ci nie przeszkadza to chyba najbardziej opłacalny interes Sam zamówiłem dwa komplety.
szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 Czemu uwazasze,wyrzucanie pieniedzy w bloto? Opony tez,kupujesz w komplecie z felgami? Nie rozumiem twojego toku rozumowania... Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Goorgoo23 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Po co płacić dwa razy za przesyłkę która często jest niewiele niższa lub równa cenie przedmiotu który kupujesz. Dla przykładu z Twoich wybranych koszyków i bidonów, najtańsze połączenie to ten coca-cola i koszyk Massload. Kupując je i biorąc najtańszą przesyłkę płacisz niemal 60zł. Jak dla mnie to trochę dużo jak za koszyk i bidon. A opony i felgi to trochę większy wydatek i nieco inna kategoria.
szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 A nie pomyslales,o tym ze,bidon i kosz kupuje u jednego sprzedawcy? Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
MokryxD Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Osobiście nie polecam koszyczków, ani biodnów, ani żadnych rzeczy od Kellysa. Miałem bidon, to woda po 30 minutach miała dość dziwny smak. Zakończył swój żywot wypadając mi na postoju z wysokości około 75cm. Pękł praktycznie na pół. Koszyk na bidon wytrzymał troszkę dłużej, jednak pękł, więc także nie polecam, Licznik Kelllys - badziewne mocowanie, kiepska jakość, trzeszczący. Osobiście zraziłem się do firmy Kellys i NIC od nich nie wezmę. Sam stoję przed podobnym wyborem. Chyba zdecyduję się na zestaw koszyk + bidon Elite z Decathlonu.
szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 Tez mysle tak jak tym...pokaz ten zestaw? Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
KamilGT Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Również odradzam bidony z Kellysa. posiadałem bidon w zeszłym sezonie, miałem go około 2 miesięcy używałem codziennie i po 2-3 tyg nawet po dokładnym umyciu czy wypłukaniu miał swój zapach a po 2 miesiącach używania (a myłem go i czyściłem po każdej jeździe takim druciakiem z gąbką by dotarł do dna) zaczął czarnieć na dnie. tak że zrezygnowałem.Obecnie od lutego używam bidonów BMC BIO 550ml i 750ml na chwile obecną nic sie z nimi nie dzieje. Jest ok
marian600 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Od siebie mogę polecić bidon Isostara, ten bez pokrywki. Pancerny, przeżył wszystko co mógł, używałem go również poza jazdą rowerem. Parę razy go nie umyłem i skisł, lałem tam cole, soki i inne cuda - wystarczyło wlać wodę z kwaskiem cytrynowym i jest nówka sztuka, do tego cena oscyluje w granicach 5 zł. Do tego koszyk zefal spring, źle nie wygląda i dobrze trzyma. Też dość tanio wychodzi.
szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 Wlasnie,nie,wiem jakiej wielkosci kupic 550 czy 770 chce,kupic dwie sztuki a boje sie ze,770 to juz spora butla i ciezar... Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
KamilGT Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Są tez bidony 650 ml i właśnie Isostara.Może jeden 550ml a drugi wiekszy ja tak woziłem w zeszłym sezonie i w tym jak się zrobi cieplej i kondycja będzie już lepsza to też tak będę robił
marian600 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja bym brał ~500 ml, masz miejsce na dwa bidony? Zresztą te 200 ml to mniej więcej 200g - duża kupa. Więc ciężar bardziej w ręce, nieporęczny albo coś w ten deseń. Jak masz duże zapotrzebowanie to dajesz drugi bidon, albo na ramę jak masz miejsce, albo z tyłu za siodło albo na kierę.
KamilGT Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja tam jak jeździłem na dalsze trasy 40 - 60km to zawsze miałem dwa bidony (550 i 750ml) czasem stawałem w sklepie żeby napełnić jeden.zawsze piłem z tego mniejszego, jak mi sie skonczyło to przelewałem bo niewygodnie się wyciągało ten większy. A pić się chce więc wole wozić więcej niż ma mi zabraknąć.
mac1ej Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja posiadam koszyk Zefal Spring i jestem zadowolony. Niedrogi (14zł). Bidon dobrze się trzyma. Przez 1400km bidon wypadł mi tylko dwa razy, ale to na mocnych wybojach i przy dużej prędkości. Bidon mam też Zefala, model Z2O ale ten to średnio polecam. Na plus, że nie śmierdzi plastikiem, a na minus to, słabe rozwiązanie z przykrywką i szybko się niszczy.
szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 Czyli co kupic jeden 550 a drugi 750? Chyba ze dwa 550i pozniej w sklepach dopelniac mam miejsce na ramie na dwa bidony...Przeciez chyba zawsze jest:) Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
KamilGT Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 zależy czy dużo pijesz w czasie jazdy ja mam bidon na 20-30km zależy od pogody. i terenu po jakim jeżdżę. Las więcej pije na szosie bardzo mało.przeważnie są dwa miejsca na bidony zobacz czy zmieścisz drugi koszyk, czasem przednia przerzutka z górną obejmą ogranicza . ja mam z dolą i jest OK.
zws Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Dobre opinie mają bidony isostar - choć nie używałem osobiście. Lepszy większy, jeśli chcesz 2 szt, możesz kupić różne i dopasujesz do potrzeb. Mam zefale termo, ale działają słabo, w lecie szybko grzeją wodę, zimą chłodzą a zajmują dużo miejsca. Chciałem wywalić gąbkę i wewnętrzny pojemnik aby zyskać na pojemności (skoro remo i tak nie działą) ale się nie da. Drugi raz bym nie kupił. Jeśli chodzi o koszyki, unikałbym jakichkolwiek tworzyw sztucznych. Prędzej czy później pękają (miałem kilka). Czy to od zimna, czy od urazu. Nie ma jak metal, blacha aluminium albo zwykły druciak zawsze będzie trwalszy i nie zawiedzie.
kadargo Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Dobry bidon to Camelbak, trwały i nie śmierdzi z genialnym ustnikiem. Koszyk faktycznie lepszy metalowy niż z tworzywa chyba, że carbon ale to tylko fanaberia.
Piksel Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Jak szukasz iście mtbowego koszyka, to polecam Elite pria pave, nie ma szans aby wypadł z niego bidon. Jeśli chodzi o bidon, to zależy czy kupujemy jeden droższy i tłuczemy go długo, czy kilka tańszych i często je wymieniamy. Jak jeden porządny to właśnie Camelbak, natomiast z tańszych to jakiś Spec, czy Elite
Dziubek Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Moim zdaniem kupowanie bidonu i koszyka osobno, to wywalanie pieniędzy w błoto. Znalazłem taki zestawik http://allegro.pl/zestaw-kellys-bidon-0-7l-4-kol-koszyk-ozz-silver-i3149867186.html . O ile logo Kelly's Ci nie przeszkadza to chyba najbardziej opłacalny interes Sam zamówiłem dwa komplety. Również jak kolega KamilGT odradzam ten koszyk. Jest mało wytrzymały, baa, jak dla mnie porażka na całego. Zwykły marketowiec kupiony za 3 zł byle by był, wytrzymał do dziś. Tamten raptem miesiąc posłużył. Bidon ISOSTARA mam aktualnie 500 ml, nie narzekam na niego. Moim zdaniem przy zakupie bidonu warto zwrócić uwagę na to czy ma "kapturek". Po jeździe w błocie, deszczu czy nawet na drogach leśnych ustnik bez niego będzie z lekka zaflejony
KamilN Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 W mtb mam koszyk zefal spring i zlego slowa sie nie da o nim powiedziec, tani, wygladda niezle i tak samo trzyma, w szosie mam Specialized Rib Cage i chyba jedyna jego wada jest jego cena, ale wyglada ladnie a zawartosc trzyma chyba az za dobrze jesli chodzi o bidon to uzywam isostarow i w specu siedza ciasno, ze pewnie nawet w terenie by sie tam utrzymaly, ale z racji dopasowania moze byc problem z szybkim wsadzeniem bidonu na miejsce w terenie, za to zefal z racji tego, ze ma niezalezne "skrzydelka" pozwala na latwiejsze odlozenie bidonu na miejsce, ale raz czy dwa bidon wypadl przy mocniejszych wertepach. rozwiazaniem byl zakup plecaka z camelbakiem do jazd mtb
evildick Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Z czystym sumieniem mogę polecić bidon Isostar. Mam litrowy i czasami bywało, że był nie myty i po wypłukaniu gorącą wodą był jak nowy. Do niego mam koszyk Zefal Wiiz i wszystko bangla jak trzeba
gezaj1973 Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Ja kupiłem 3 bidony takie jak z linka tylko cena ich była lepsza po ok 10 zł http://allegro.pl/bidon-1l-shimano-zolty-i3148233191.html Ma on miom skromnym zdaniem kilka mi odpowiadających zalet: 1. ma duży otwór do picia co przy dopijaniu przy wysokim tętnie i zmęczeniu jest dla mnie kluczowe 2. posiada zatyczkę chroniącą od kurzu którą łatwo się otwiera podczas jazdy i jest jakby elastyczna 3. prawie litr pojemności ( podają litr ale faktycznie jest ok. 900ml) 4. napój nie zmienia smaku ale też ma jedną wadą- ja osobiście na sezon potrzebuję przynajmniej 2 szt. ze względu na urywaną zatyczkę Isostar też miałem i był O.K ale otwór mniejszy i bardziej sztywny ( bidon oczywiście a nie otwór )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.