Skocz do zawartości

[Amortyzator] - wielkość skoku, rower XC

Rekomendowane odpowiedzi

Rower MTB XC, Giant rincon

Amortyzator o jakim maksymalnym skoku mogę włożyć do takiego roweru?

-Fabrycznie jest 80mm suntour (o ile się nie mylę). Czy mądrym wyborem jest włożenie do niego 130mm lub nawet 150mm amortyzatora?

-Jakie mogą być konsekwencje przesadzenia ze skokiem ?

-Mowa o amortyzatorach do 300zł, więc to nie tyle co niska półka co raczej podłoga jeżeli chodzi o klasę amortyzatorów. (może i piwnica ;D)

- Jakie są wady i zalety zwiększania skoku (o 50%-100%) w sztywnych rowerach XC ?

Pozdrawiam

1. Nie.

2a. Na 100% pozycja jak tu: klik oraz suport w niebiosach.

2b. I mniej prawdopodobne, ale nadal możliwe, główka jak tu: klik

3. Za 300zł nie kupisz sensownego widelca o większym skoku, także...

4. Patrz punkt 2a, 2b i klik

Nie wkładałbym do tej ramy więcej niż 100mm. W rowerze XC więcej i tak nie trzeba.

@Sagitt77

Ponieważ, nie jeżdżę jakoś zawodowo, czy nawet półprofesjonalnie. Od czasu do czasu zjadę na nim z jakiejś sporej góry (taki mały downhill) i czuję, że amortyzator cały się chowa. Zdarza mi się również od czasu do czasu podskoczyć. A poza tym chodzi też o jakby nie patrzeć "szpan". A i jazda wydaje mi się bardziej komfortowa gdy amortyzator będzie bardzo miękki + pewność, że skoku nie zabraknie.

Pewnie od razu widać, że jestem kompletnie zielony i nie mam zamiaru się z tym chować, dlatego chciałbym wiedzieć, czy może lepiej kupić lepszej jakości 100mm niż 150mm który mógłby mnie kompletnie odrzucić od rowerów i zostanę ze świadomością, że wywaliłem pieniądze w błoto. 

Nie no, daj spobie spokój z takim skokiem. Więcej korzyści uzyskasz mkntując 100mm. Rower XC, w którym powinien siedzieć amoryyzator 80/100mm będzie fatalnie skręcał przy większym skoku, nie rozwiniesz odpowiedniej prędkości. W najgorszym wypadku przy mocniejszym zeskoku doprowadzisz do złamania ramy przy główce. 

Jeśli chcesz tak zwiększać skok, etc. najbezpieczniejszym pułapem będzie ~120mm. Prowadzenie i tak będzie zaburzone,ale nie zrobisz kuku ramie tak naprawdę. Jednak od siebie polecam najwyżej 100mm. I nie za 300 zł ;) dołóż troszkę, kup choćby powietrznego Raidon'a, któremu tulejkami możesz zmienić skok w zakresie 80-140mm (dawniej tak przynajmniej było, teraz jakby co poprawcie mnie) :) 

Dlaczego Raidon? Bo to właściwie najtańszy dmuchany bujak który pracuje jako tako i jest bezpieczny (nie pęknie, nie wyskoczą korki czy takie tam). Mógłbyś też i XCR wziąć, ale to sprężyna o nędznej pracy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...