DiabloR Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Rower MTB XC, Giant rincon Amortyzator o jakim maksymalnym skoku mogę włożyć do takiego roweru? -Fabrycznie jest 80mm suntour (o ile się nie mylę). Czy mądrym wyborem jest włożenie do niego 130mm lub nawet 150mm amortyzatora? -Jakie mogą być konsekwencje przesadzenia ze skokiem ? -Mowa o amortyzatorach do 300zł, więc to nie tyle co niska półka co raczej podłoga jeżeli chodzi o klasę amortyzatorów. (może i piwnica ;D) - Jakie są wady i zalety zwiększania skoku (o 50%-100%) w sztywnych rowerach XC ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 1. Nie. 2a. Na 100% pozycja jak tu: klik oraz suport w niebiosach. 2b. I mniej prawdopodobne, ale nadal możliwe, główka jak tu: klik 3. Za 300zł nie kupisz sensownego widelca o większym skoku, także... 4. Patrz punkt 2a, 2b i klik Nie wkładałbym do tej ramy więcej niż 100mm. W rowerze XC więcej i tak nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Jak kolega wyżej, opcja bez sensnu. Tylko zamulisz rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Dlaczego myślisz o tak dużym skoku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiabloR Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 @Sagitt77 Ponieważ, nie jeżdżę jakoś zawodowo, czy nawet półprofesjonalnie. Od czasu do czasu zjadę na nim z jakiejś sporej góry (taki mały downhill) i czuję, że amortyzator cały się chowa. Zdarza mi się również od czasu do czasu podskoczyć. A poza tym chodzi też o jakby nie patrzeć "szpan". A i jazda wydaje mi się bardziej komfortowa gdy amortyzator będzie bardzo miękki + pewność, że skoku nie zabraknie. Pewnie od razu widać, że jestem kompletnie zielony i nie mam zamiaru się z tym chować, dlatego chciałbym wiedzieć, czy może lepiej kupić lepszej jakości 100mm niż 150mm który mógłby mnie kompletnie odrzucić od rowerów i zostanę ze świadomością, że wywaliłem pieniądze w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Czy byłbyś łaskaw bo być może tego nie zrobiłeś zerknąć na to co napisał @Fenthin. Chodzi mi zwłaszcza o punkt 2b. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Do hopek i lansu to nie rower XC Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Teoretycznie pomijając problemy ze sterownością i upośledzoną praca widelca z racji kąta, do spokojnej jazdy sie nada, nic sie nie stanie. Jednak jeżeli wjedziesz w ostry teren ... rożnie może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Nie no, daj spobie spokój z takim skokiem. Więcej korzyści uzyskasz mkntując 100mm. Rower XC, w którym powinien siedzieć amoryyzator 80/100mm będzie fatalnie skręcał przy większym skoku, nie rozwiniesz odpowiedniej prędkości. W najgorszym wypadku przy mocniejszym zeskoku doprowadzisz do złamania ramy przy główce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Jeśli chcesz tak zwiększać skok, etc. najbezpieczniejszym pułapem będzie ~120mm. Prowadzenie i tak będzie zaburzone,ale nie zrobisz kuku ramie tak naprawdę. Jednak od siebie polecam najwyżej 100mm. I nie za 300 zł dołóż troszkę, kup choćby powietrznego Raidon'a, któremu tulejkami możesz zmienić skok w zakresie 80-140mm (dawniej tak przynajmniej było, teraz jakby co poprawcie mnie) Dlaczego Raidon? Bo to właściwie najtańszy dmuchany bujak który pracuje jako tako i jest bezpieczny (nie pęknie, nie wyskoczą korki czy takie tam). Mógłbyś też i XCR wziąć, ale to sprężyna o nędznej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.