Skocz do zawartości

[piasta]Wymiana piasty czy nowe koło?

sosna119

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym was prosić o poradę.

Kilka godzin temu dowiedziałem się, że brat złamał mi ośkę w piaście tylnego koła (wolnobieg). Jakoś mocno się nie wkurzyłem, bo ostatnio coraz mniej płynnie się kręciła i przeczuwałem, że trzeba będzie ją wymienić. To był jakiś noname za 25 zł, a wytrzymał prawie 9 tys. km więc i tak dzielnie służyła.

Tylko teraz mam dylemat co zrobić: 

Kupić piastę i przepleść koło? Obręcz to jakiś Remerx. Chyba nic specjalnego, ale pancerna, bo przez tyle lat cały czas jest prosta (ważę niecałe 70 kg). Ale koło już kiedyś było przeplatane i ciekawe czy szprychy i nyple wytrzymają jeszcze jedno przeplatanie. Jeśli będą do wymiany to koszty wzrosną i chyba bardziej będzie się opłacało kupić całe koło.

Oczywiście chciałbym pożegnać wolnobieg i przejść na kasetę. Nie mam pewności czy wejdzie w tylne widełki. Dojdzie więc konieczność zakupu kasety i wymiana manetek na 8 biegowe, bo obecnie mam na 7. Spory wydatek na samym początku sezonu...

Napisano

Ja bym ci radzil kupic całe kółko juz na kasecie i najlepiej uzywane na dobrych podzespołach bo przez to mozesz duzo zaoszczędzic, byleby bylo w dobrym stanie.

Napisano

Nie wiem czy jest sens przechodzić na 8 sp i czy nie lepiej kupić kasetę 7 rz. Podstawowa zasada przy wymianach obręczy czy piast to każdorazowe pozbycie się starych szprych i założenie nowych. W tym przypadku oczywiście najlepiej jest kupić całe koło.

Napisano

Nie mówiąc o tym, że nowa piasta prawdopodobnie będzie miała kołnierze innej wysokości i stare szprychy po prostu by nie pasowały.

Napisano

W sumie racja. Nie pomyślałem o tym.

W takim razie muszę poszukać jakiegoś sensownego koła. Możecie coś polecić?

I może rzeczywiście zostanę przy 7 przełożeniach. 

Napisano

Wszystko zależy jaki masz fundusz bo wybór jest więcej niż spory. Są tez dwie szkoły czyli zwolennicy piast na kulkach i na maszynach. Ja jestem z tych pierwszych więc w zupełności wystarczy coś na Alivio czy Deore. Sama piasta może być z bębenkiem pod 8/9/10 rz. ale wtedy musisz dokupić za grosze podkładkę do kasety; http://www.alerower.pl/p1630,podkladka-dystansowa-do-kasety-7-rzedowaej-cshg30-50-1mm.html

Napisano

Fundusz jest nieokreślony. Ogólnie im mniej tym lepiej, ale mogę dać tyle ile trzeba dać za solidne koło. Nie zależy mi na niskiej wadze (rower i tak ciężki), więc 500 zł nie wydam.

Maszynowe pewnie fajne, ale nie robię dużych przebiegów (ostatnio do 2 tys. rocznie) więc kulki wystarczą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...