sosna119 Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam Chciałbym was prosić o poradę. Kilka godzin temu dowiedziałem się, że brat złamał mi ośkę w piaście tylnego koła (wolnobieg). Jakoś mocno się nie wkurzyłem, bo ostatnio coraz mniej płynnie się kręciła i przeczuwałem, że trzeba będzie ją wymienić. To był jakiś noname za 25 zł, a wytrzymał prawie 9 tys. km więc i tak dzielnie służyła. Tylko teraz mam dylemat co zrobić: Kupić piastę i przepleść koło? Obręcz to jakiś Remerx. Chyba nic specjalnego, ale pancerna, bo przez tyle lat cały czas jest prosta (ważę niecałe 70 kg). Ale koło już kiedyś było przeplatane i ciekawe czy szprychy i nyple wytrzymają jeszcze jedno przeplatanie. Jeśli będą do wymiany to koszty wzrosną i chyba bardziej będzie się opłacało kupić całe koło. Oczywiście chciałbym pożegnać wolnobieg i przejść na kasetę. Nie mam pewności czy wejdzie w tylne widełki. Dojdzie więc konieczność zakupu kasety i wymiana manetek na 8 biegowe, bo obecnie mam na 7. Spory wydatek na samym początku sezonu...
Krzysiek22 Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Ja bym ci radzil kupic całe kółko juz na kasecie i najlepiej uzywane na dobrych podzespołach bo przez to mozesz duzo zaoszczędzic, byleby bylo w dobrym stanie.
beskid Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie wiem czy jest sens przechodzić na 8 sp i czy nie lepiej kupić kasetę 7 rz. Podstawowa zasada przy wymianach obręczy czy piast to każdorazowe pozbycie się starych szprych i założenie nowych. W tym przypadku oczywiście najlepiej jest kupić całe koło.
Eper Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie mówiąc o tym, że nowa piasta prawdopodobnie będzie miała kołnierze innej wysokości i stare szprychy po prostu by nie pasowały.
sosna119 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Napisano 16 Kwietnia 2013 W sumie racja. Nie pomyślałem o tym. W takim razie muszę poszukać jakiegoś sensownego koła. Możecie coś polecić? I może rzeczywiście zostanę przy 7 przełożeniach.
beskid Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Wszystko zależy jaki masz fundusz bo wybór jest więcej niż spory. Są tez dwie szkoły czyli zwolennicy piast na kulkach i na maszynach. Ja jestem z tych pierwszych więc w zupełności wystarczy coś na Alivio czy Deore. Sama piasta może być z bębenkiem pod 8/9/10 rz. ale wtedy musisz dokupić za grosze podkładkę do kasety; http://www.alerower.pl/p1630,podkladka-dystansowa-do-kasety-7-rzedowaej-cshg30-50-1mm.html
sosna119 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Napisano 16 Kwietnia 2013 Fundusz jest nieokreślony. Ogólnie im mniej tym lepiej, ale mogę dać tyle ile trzeba dać za solidne koło. Nie zależy mi na niskiej wadze (rower i tak ciężki), więc 500 zł nie wydam. Maszynowe pewnie fajne, ale nie robię dużych przebiegów (ostatnio do 2 tys. rocznie) więc kulki wystarczą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.