Skocz do zawartości

Bikresi, zapraszają na wspólne kręcenie :)

karpik75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

polecam nowe mapy jury zdobyc , raz ze niektore szlaki sa prowadzone nowymi sciezkami to jeszcze oznakowanie pozostawia wiele do zyczenia , szkoda ze nie moge jechac bo chetnie bym pokrecił troche. Jura od południa to małe gory , podjazdy dawaja w kosc jak nic , wiec jak zalezy Wam na kilometrach to jednak proponuje od połnocy zaczynac , troche piasku jest jednak nie az tyle zeby sie tego bac

Napisano

Podsumowując plan wycieczki jest taki:

Wyjazd pociągiem o 7:33 z Katowic i przyjazd do Olkusza na godzinę 8:48. Ja dosiąde się w Sosnowcu.  Jeśli ktoś się znajdzie chętny to dotarłbym do olkusza na kołach. To około 45km z katowic więc trzeba by wyjechać o 6.15 Katowic. 

Trase pokonujemy z Olkusza do Częstochowy. Po drodze będziemy mijać liczne zamki i ostańce. Trasa to około 130km z czego większość jest w terenie. Jest to około 6,5h samej jazdy rekreacyjnym tempem a biorąc pod uwagę odpocznki i jakieś pobłądzenia to wyjdzie 8-9h. Na podstawie wyliczeń w Częstochowie będziemy około 17-18.Na wszelki wypadek wskazane wszelkie oświetlenie.

Przed Częstochową w jakimś klimatycznym miejscu planowane jest ognisko i jakieś kiełbaski i piwko. Ewentualnie można zrobić takie ognisko w połowie dnia ale wtedy trzeba będzie ograniczyć niektóre izotoniki.

Jeśli zadecydujemy grupowo że z jakiś powdów warto skrócić trasę lub ktoś nie będzie miał za dużo czasu lub sił trasę można skończyć wcześniej. W zasadzie mięzy 60km a 130km można co około 20km jechać na jakąś stacje.

Co do powrotu z Częstochowy pociąg jest co około godzine i jedzie niecałę 1,5h.

Trasę jedziemy od południa od Olkusza ponieważ ostatnie 30km to zjazd w dół. A startujemy z Olkusza który  jest na prawie 400m więc pomijamy podjazd od strony Krakowa. 

W przypadku deszczu wypad przekładamy na inny termin. Jeśli ktoś ma przewodnik po Jurze to jest mile widziany. Ja postaram się kupić mape lub wgram na telefon.

Poniżej zamieszczam mape i profil wysokościowy:

pogladowka.jpg

profil.jpg

Powyższa mapa to szlak rowerowy z pewnymi modyfikacjami na potrzby maratonu http://pl.wikipedia.org/wiki/Jurajski_Rowerowy_Szlak_Orlich_Gniazd

Poniżej film znaleziony w internecie z fragmentem trasyhttp://www.youtube.com/watch?v=Q8OxSNEJE0Q

Swoje uczestnictwo wstępnie zadekralowali:

1.FlyFix

2.Martin

3.Blackiwan

4.PaulinaKatowice

5.Atizylak

6.A2i
Napisano

Jak uda mi się ogarnąć przerzutkę do niedzieli to też się pisze, szlak orlich gniazd jest całkiem dobrze oznakowany. Jechałem go całego i nie było problemu się odnaleźć. Są etapy, że czerwony dzieli się na pieszy i rowerowy

Napisano

Szkoda ,że znów wypad w Niedzielę.. Bo niestety ten dzień tygodnia mi nie pasuje, lepsza byłaby Sobota :P. Co prawda znów hamulec tylny nie łapie (ale na takie tereny nie jest niezbędny - podejrzewam, że tylna tarcza nie nadaje się do metalowych klocków bo  po przeczyszczeniu działało wszystko na dst+ ale po kilku hamowaniach zrobił się na nowo osad i jest kaplica - piszczy jak pociąg ,a hamulca 0.

Napisano

po małej fatrze rowerem formalnie jeździć nie można (park narodowy) poza tym fajnie to wygląda na filmie, ale to takie pasmo mało rowerowe.

żeby dostać się na grań to głównie wpych..nie polecam.

Zgodzę sie....wejście - to prawie wciąganie roweru na plecach, zjazd Ok , ale na HT trochę sie gimnastykowałem . Faktycznie - rowerowo nie polecałbym

Napisano

Mam jedno miejsce w aucie  na jutro w Tatry Slowackie. Wyjazd o 4.00. Powrot na okolo 21. W planach wyjscie ze Starego Smokavca na Mala wysoka i powrot przez Rohatke. Koszt przejazdu 35zl.

http://www.szlaki.net.pl/sesja.php?id[]=243052&id[]=243054&id[]=243048&id[]=243036&id[]=243130&id[]=243131&id[]=243038&id[]=242986&id[]=242988&id[]=242963&id[]=245071&skala=1&wyn=1#a

Bardzo fajna traska, przechodziłem nią około miesiąc temu z jedną różnicą, że szliśmy dalej nieco, aż do Łysej Polany.

Będziecie przechodzić przez Przełom czy omijacie?

Napisano

Hmm nie wiem gdzie i co to jest ten przełom.

Przypominam o niedzielnym wypadzie na jure. Pociąg 7.33 z Katowic W Strone Olkusza. NIe ma chętnych na dojazd do olkusza na kole ? Kto potwierdza swoją obecność ?

Ja nie będe miał już do wypadu dostępu do kompa więc wrazie pytań dzwoncie 796-159-655

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...