PaulinaKatowice Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 No to w sobotę wybiorę się z Wami. Ze względu na niedoczas i brak treningów w ostatnich 2 tygodniach też jestem za czymś bardziej lajtowym. PS Skoro kolega jedzie pierwszy raz to chyba bardziej przyjazna trasa będzie wskazana.. choć w sumie niektórzy za 1. razem porwali się na Pilsko
A2i Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Ustron Zdroj - Czantoria szlak harcerski -Czantoria - Stozek szlak czerwony -Stozek - Kubalonka szlak czerwony czesciowo bardzo techniczny (dla mnie super odcinek) szlak harcerski to będzie czerwony? bo tylko taki mi na mapce pokazuje... ? co oznacza bardzo techniczny ? tam jest wjazd, czy to oznacza wiele wypychu ?
MartinH Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Paulina, na Pilsko była łatwa technicznie trasa, trudny był jedynie początek zjazdu do Korbielowa z Hali Miziowej Ja żałuję, że nie mogę w weekendo bo mam niedosyt po niedzielnej wyprawie i wielki głód jeżdżenia po górach
A2i Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Zatem w sobotę 7:52 wyjazd z Katowic (PKP zbiórka 7:35) o 9:46 jesteśmy w Ustroniu. Stamtąd ruszamy trasą nakreśloną przez Grzegorza co rysuje się mniej więcej tak: http://mapa-turystyczna.pl/route/et0i (ewentualnie polecimy z Kubalonki na Przyszłop jak pisał Grzegorz a stamtad asfaltem do Wisły Czarne) Pociągi powrotne mamy: 17:04 Wisła Głębce17:11 Wisła Dziechcinka17:14 Wisła Uzdrowisko Ja proponuję powrót na rowerach jak czasu wystarczy by zdąrzyć przed zmrokiem i pogoda na to pozwoli. Chętni niech się wpisują na listę (potwierdźcie proszę kto jedzie)
lasq Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 No ja Was odbiorę w Ustroniu z pociągu Chętny jestem na 100%, mam nadzieje że pogoda dopisze PS. Na Przysłop jest zakaz wjazdu rowerem Tak tylko mówie bo masa bikerów tam jeździ i chyba nikt się nie czepia, przynajmniej ja nie słyszałem
grzegorzkm Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 nie na Przyslop tylko na Barania ale faktycznie niktnsie nie czepia, co do soboty , jaka pogoda ma byc?
Gość Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 piszę się, o ile znów nie będzie śmiertelnego wypadku
lasq Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Według tej strony: http://www.mountain-forecast.com/peaks/Czantoria-Wielka/forecasts/995 która dość często się sprawdza jeśli chodzi o góry to znowu się zmieniło, wczoraj jeszcze zapowiadali lekkie opady, dzisiaj już nie więc idzie ku lepszemu. Oby było dobrze PS. No na Baranią, ale znak zakazu wjazdu rowerem stoi już w miejscu gdzie się czerwony szlak schodzi z czarnym idącym od zalewu, wiec przed Przysłopem Raven jeśli znów będzie, to chyba znak, ze masz nie jeździć na rowerze ^^ Ale mam nadzieje, ze tym razem dotrzesz
biker90 Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Można jechać byliśmy nawet szlak rowerowy królewski prowadzi. Tylko jeden fragment jest tam zakaz,ale można ominąć odbijać w prawo na Stecówkę, a potem ponownie do asfaltu
lasq Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Zatem w sobotę 7:52 wyjazd z Katowic (PKP zbiórka 7:35) o 9:46 jesteśmy w Ustroniu. Stamtąd ruszamy trasą nakreśloną przez Grzegorza co rysuje się mniej więcej tak: http://mapa-turystyczna.pl/route/et0i (ewentualnie polecimy z Kubalonki na Przyszłop jak pisał Grzegorz a stamtad asfaltem do Wisły Czarne) Chwila, czy ja dobrze widzę? Chcecie podjeżdżać na Czantorię czerwonym z Ustronia? Przecież to jest 99% wypychu, nie ma chyba takiego terminatora co by tam podjechał Szlak prowadzi trasą narciarską i jest cholernie stromy, w lecie na tej trasie urządzają zawody DH Notabene tam też jest zakaz jazdy rowerem (ustanowiony po śmiertelnym wypadku sporo lat temu), chociaż chodzi raczej o zjazdy, bo nikt normalny tam nie podjeżdża Zresztą na tej mapie co zlinkowałeś masz wykres wysokości, zobacz sobie jak idzie ten podjazd czerwonym szlakiem. Tam nawet na piechotę jest ciężko momentami (wiem bo byłem parę razy) Nie wiem, który to szlak harcerski wspomniany przez Grzegorza, ale imho na Czantorię z Ustronia sens jest tylko żółtym przez Małą Czantorię. Tam też jest trochę wypychu, ale nie cała trasa Edit: Aż sobie sprawdziłem na geocontext, ten szlak ma średnie nachylenie 25% na odcinku 3,2km - mamy tu jakiegoś twardziela? http://screenshooter.net/4955405/13_09_2013__12_03_46
erzurum Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Ten czerwony to oczywiście pomyłka kolegi, musicie pojechać do Ustronia Poniwca, asfaltem do samego końca i przy stacji narciarskiej skręcić w prawo. Tam jest szlak harcerski, na którym jest wpychu jakieś 15 minut, potem wyjeżdżacie na przełęcz pomiędzy małą a wielką czantorią. Najlepszy, szybki wjazd na tą górę. Ja sobie odpuszczam, pogoda będzie najgorsza z możliwych http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=686 W tygodniu jak się poprawi spróbuję zrobić cały Beskid Mały w dwie strony, bo już mi to od dawna po głowie chodzi. Powodzenia, oj będzie ślisko
lasq Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 A fakt, jest tam taki szlaczek - teraz mi przypomniałeś No faktycznie tam może być lepiej (chociaż rowerem nie jechałem nim) bo omija się końcówkę żółtego na Czantorie Małą gdzie jest wypych. Co do pogody to może nie będzie tragedii, szkoda, ze nie jedziesz.
marcinusz Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Na Czantorie mozna wjechac w 100% w siodle. Wlasciwa sciezka prowadzi przez Gahure. Nie jest oznaczona, ale mysle, ze nawet jadac "w ciemno" i posilkujac sie mapa mozna ja odnalezc. Ciezki jest tylko odcinek od gornej stacji wyciagu (nieco powyzej stacji wpada sie na czerwony). Kiedys mialem gpxa. Teraz trase mam w glowie, wiec gpxa moge juz nie znalezc...
A2i Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Ten czerwony to oczywiście pomyłka kolegi, musicie pojechać do Ustronia Poniwca, asfaltem do samego końca i przy stacji narciarskiej skręcić w prawo. Tam jest szlak harcerski, na którym jest wpychu jakieś 15 minut, potem wyjeżdżacie na przełęcz pomiędzy małą a wielką czantorią. Najlepszy, szybki wjazd na tą górę. no to może Grzegorz niech się wypowie co i jak na mapce jest tylko ten czerwony na Czantorie a jak są jakieś ukryte to najlepiej jak ktoś da jakieś wskazówki. Erzurum pogoda ma być idealna na rower jutro około15 stopni bez deszczu. Sprawdzałem na kilku portalach widget'cie na tel i w TV zatem ruszaj z nami jutro !
lasq Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Jak coś to ja wiem jak dojechać do tego harcerskiego więc problemu nie ma PS. Wy wysiadacie w Ustroniu-Zdroju?
A2i Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 PS. Wy wysiadacie w Ustroniu-Zdroju? Tak, no chyba że mamy wysiąść na Polanie? Jedzie jeszcze mój kumpel ze szwagrem, ale kumpel nie da rady ostrych podjazdów więc jak będzie za ostro to zawrócą. Ja jadę niezależnie od pogody jaka będzie za moim oknem. W górach ma być jutro OK.
lasq Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 To jest jeden pies czy z Polany czy ze Zdroju jest 2-3 minuty jazdy rowerem do zjazdu na Poniwiec. Z Polany może minimalnie bliżej, ale chodzi tylko o to żebym wiedział na który dworzec podjechać Trasa nie jest jakaś ciężka, większość podjazdu to jest lajtowy asfalt pod stacje narciarską na Poniwcu, potem ten szlak Harcerski, który nie wiem do końca jak wygląda, ale najwyżej się wypcha i potem już szczytami To kto w końcu jedzie bo widzę, ze na 100% to potwierdziłem tylko ja i A2i+2 tak?
A2i Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 To kto w końcu jedzie bo widzę, ze na 100% to potwierdziłem tylko ja i A2i+2 tak? Paulina jeszcze jedzie. Widziałem coś raven pisał, erzurum no i może DEVILEK pojedzie, a także Filip...
grzegorzkm Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 tutaj macie pierwsze 9 fot z podjazdu harcerskim na Czantorie , na drzewie o ktore jest oparty moj rower widac jak jest znakowany . https://picasaweb.google.com/102197838617375824844/CzantoriaStozek z dworca kierujecie sie na ulice akacjowa . Ta ulica do wyciagu jest asfalt a pozniej droga z małymi kamieniami , kto ma łyde ten wjedzie do przełeczy a kto nie to te pare metrow pocisnie
lasq Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Ahm, czyli szlak harcerski to to samo co ścieżka rycerska, to teraz wszystko jasne Poradzimy sobie A Ty Grzegorz nie jedziesz? Edit: Czantoria póki co w chmurach Weźcie coś ciepłego, bo w górach jutro ma być poniżej 10 stopni. Rozumiem, ze ostatecznie widzimy się o 9.46 na dworcu w Ustroniu Zdroju?
aarmando Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 -Stozek - Kubalonka szlak czerwony czesciowo bardzo techniczny (dla mnie super odcinek) Również polecam. Super odcinek
A2i Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Z uwagi na nieprzychylność aury nasza jutrzejsza wycieczka chyba zostanie odwołana. Lasq o 22 sprawdzę ostatecznie jaka ma być pogoda i ustalimy czy jedziemy.
lasq Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 No jakby co to na miejscu nie jest źle póki co. Jakoś o 15 przestało padać i się przejaśniło trochę, chociaż góry w chmurach. Z tym, że na jutro rano faktycznie zapowiadają lekki deszczyk. No ale ja jestem na miejscu to łątwo mi móić, wiadomo że Wam gorzej ejchać tylko po to żeby postać na dworcu w deszczu. Także dajcie jeszcze znać ostatecznie co i jak.
biker90 Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Tak czy siak Ja odpadam, mam info, że pogoda obecnie w Wiśle jest lekko mówiąc do d... Wisła, a Ustroń nie daleko, lecz góry swoimi prawami się żądzą
A2i Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Sprawdziłem 5 portali pogodowych, 4 z nich podają, że deszczu raczej nie będzie, zatem sobota 7:52 pociąg zgodnie z planem. Ja jadę na 100%.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.