trupek Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Wydaje mi się, że jeżeli iść w fulla to lepiej kupić coś z większym skokiem tym bardziej, że obecnie są dampery które pracują jedynie jak nierówności o odpowiednim uskoku natrafią, na pojazdach się blokują. @MartinH mówisz, że brak Ci skilla do tras enduro, a skoro na ht potrafisz pokonywać telewizory to na fullu będzie to na tyle proste jak na ht jazda na mniej technicznym odcinku (w Twoim przypadku pewnie tylko przełamanie oporów w umyśle bo skilla na jakimś już poziomie masz, a każdy wciąż ten segment doskonali) (nie jest to moja opinia w pełni bo fulla jeszcze nie dosiadałem, a mówię co tylko zasłyszałem od posiadaczy takich maszyn.)
MartinH Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 No właśnie, obecnie na moim HT XC czuję się w Beskidach komfortowo i praktycznie wszystkie trasy, które w tym roku jechałem są na tym rowerze do zjechania, kwestia odblokowania pewnego levelu w głowie Owszem można je przejechać szybciej, ale jednak wolę jechać na 100% na HT niż 50% na Fullu Enduro, bo podejrzewam, że moja psychika nie pozwoliłaby mi na prędkości >40 km/h na telewizorach. Póki co będę się rozglądał za czymś max 120/120, bo po pierwsze chcę przełożyć części ze starej ramy, a po drugie te 120/120 da mi pewien margines bezpieczeństwa, którego brakuje na HT XC. Ale nie wykluczam, że kiedyś sobie kupię Enduro 27,5", które będzie mi służyło tylko na wypady w góry, bo zakochałem się w tym klimacie
biker90 Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Zanim 27,5 zagości na dobre trochę czasu minie oraz aż ceny się unormują. Pytanie kto taką wredną pogodę zamówił na ten tydzień
A2i Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 ...Pytanie kto taką wredną pogodę zamówił na ten tydzień u nas leje ? ja jestem w Lublinie akurat i pogoda cłakiem przyjemna, a jutro jak wrócę to pewnie taka sama będzie u nas co z sobotą? MartinH jakieś plany już są ?
DEVILEK Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Zanim 27,5 zagości na dobre trochę czasu minie oraz aż ceny się unormują. Pytanie kto taką wredną pogodę zamówił na ten tydzień 27.5 ma wejść w przyszłym roku na dobre i patrząc po tym, jak wyjeżdżały z sklepów 29", to raczej 27.5 też bez problemów znajdzie nabywców. Ale raczej nie w segmencie niższym.
grzegorzkm Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Martin , sam skok oczywiscie robi roznice , ale geometria rowerow AM/EN takze , duzo bepieczniejsza jest niz rowerow XC . Moim zdaniem kupujac nowa rame powinienes sie tez i nad tym zastanowic , ale oczywiscie to twoja decyzja.
Furian Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Ładną pogodę dzisiaj mamy.. Ma ktoś ochotę na jazdę? Jakoś samemu to czuję straszną niemoc... ;(
lasq Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Ja już dzisiaj pojeżdżone. Z racji tego że dziś miał być według prognozy jedyny pogodny dzień przed sobotą (która ma być też ładna w miarę, oby) to postanowiłem trochę pojeździć, mimo że jestem obłożony robotą i w sumie powinienem pracować. Miał być krótki trip, ale pogoda tak ładna, ze żal było wracać w związku z czym zrobiła się z tego całkiem spora wycieczka. Najpierw asfaltem do Brennej, potem podjazd na Kotarz, zjazd do Salmopolu i żółtym przechodzącym w niebieski przez Trzy Kopce i Orłową aż na Równicę i tam żółtym w dół wprost do domu. http://www.endomondo.com/workouts/243957332/8877365 Także trening przed sobotą zaliczony, teraz pytanie klucz: gdzie jedziemy? Edit: Btw. sprawdziłem sobie na stronie geocontext.org (notabene polecam jak ktoś nie zna), i podjazd na Kotarz od momentu wjechania na stromą część asfaltu (chodzi o ten zakręt kawałek za zjazdem z Brennej, tam gdzie zaczyna się naprawdę poważne nachylenie) do końca singielka przed szczytem (na szczyt tym razem nie chciało mi się wyjeżdżać), ma według nich nachylenie 12% na odcinku ponad 4 kilometrów, idealny do ćwiczenia kondychy Mi się już tym razem udało podjechać całą asfaltową część na średnim blacie bez postoju, ale na części terenowej w dwóch miejscach wymiękłem (z tym, że tam jest lekko z 20% po kamolach)
A2i Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 .... Także trening przed sobotą zaliczony, teraz pytanie klucz: gdzie jedziemy? No na pewno góry mnei to wszystko jedno. Wiem jedno że na 100 % muszę być o 20 w Bytomiu znowu.... ale zwykle do 16 jeździliśmy więc damy radę masz swoją propozycję ? uważam, że po deszczach będzie mokro więc lepiej jak zrobimy lżejszą trasę !
lasq Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 O dziwo dziś nie było bardziej mokro niż zwykle (tzn kałuże były tylko w miejscach gdzie są zawsze - nawet w czasie suszy, tylko może trochę większe niż zwykle), mimo że wczoraj cały dzień lało. Także jeśli w samą sobotę będzie słońce to powinno być spoko, błoto i woda na zjazdach długo się nie utrzymuje, a tylko tam jest to niebezpieczne. Co do trasy to mi to wszystko jedno, ja mogę proponować tylko to co mam już dobrze objeżdżone w swojej okolicy, czyli albo traskę podobną do tej co robiłem dziś, albo jakieś wariacje z Błatnią, Klimczokiem, Szyndzielnią itd. Reszty w zasadzie nie znam (w szczególności Beskidu Żywieckiego), wiec ciężko mi proponować coś na ślepo. Jednak szczerze powiem, ze chętnie wybrałbym się gdzieś gdzie jeszcze nie byłem, dlatego z planowaniem wolę zdać się na was. Ewentualnie z tras w mojej okolicy, możemy jeszcze wybrać się trasą przez Czantorie Małą na Czantorię Wielką i potem kontynuować na Beskidek, Soszów i docelowo Stożek i albo zjazd do Wisły, albo jeszcze dalej na Kubalonke i Trzy Kopce itd aż nam się czas skończy (zjazd do Wisły/Ustronia z każdego miejsca trasy to jest kwestia 10-20 minut max). Tą trasą jeszcze nigdy nie jechałem, mimo że to rzut beretem ode mnie, ale kiedyś usłyszałem, że jest dość trudna (zresztą byłem tam parę razy na piechotę i faktycznie łatwo może nie być) i jakoś ciężko mi było się tam zebrać samemu . Tu już by się musiał wypowiedzieć ktoś kto był tam rowerem czy ta trasa jest do zrobienia w ogóle przez amatorów na HT Ja znam tylko fragment z Czantorii Małej na Czantorie Wielką bo tam byłem 2 czy 3 razy na nogach i faktycznie trochę wypychu może być. PS. Pogoda na najbliższy tydzień: http://www.mountain-forecast.com/peaks/Czantoria-Wielka/forecasts/995 W sobotę ma być ładnie, chociaż w górach może być chłodno, oby ta prognoza się utrzymała.
MartinH Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 co z sobotą? MartinH jakieś plany już są ? Tak, wesele siostry Martin , sam skok oczywiscie robi roznice , ale geometria rowerow AM/EN takze , duzo bepieczniejsza jest niz rowerow XC O geometrii wiem, zresztą kto siedział na moim bike'u to potwierdzi
A2i Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Tak, wesele siostry To Ty się nie wybierasz w góry w sobotę ????!!!
lasq Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Przecież pisał to już wcześniej, zresztą odpisując na Twój post ( http://www.forumrowerowe.org/topic/133782-bikresi-zapraszają-na-wspólne-kręcenie/?p=1363158 ) Chociaż osobiście też o tym zapomniałem. Ale za to erzurum chciałz nami jechać, może on zaproponuje jakąś traskę? :>
A2i Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Przecież pisał to już wcześniej....Ale za to erzurum chciałz nami jechać, może on zaproponuje jakąś traskę? :> ostatnio wszystko zapominam... starość nie radość erzurum jedzie wkońcu ? Paulina ?
PaulinaKatowice Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Ja jeszcze nie wiem, dam nać w piątek.
erzurum Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 poczekajmy do piątku, dziś nie wiadomo jak bardzo będzie lać..po głowie mi chodzi Beskid Mały, przejechać go w całości. Co myślicie o tym ?
lasq Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Ja jestem za. Co do deszczu to z tego co widzę to pogoda na sobotę trochę się zmieniła i aktualnie zapowiadany jest lekki deszcz Zobaczymy jak to będzie w piątek w takim razie.
grzegorzkm Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 po głowie mi chodzi Beskid Mały, przejechać go w całości. a dokładniej , co masz na mysli całosc?
erzurum Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Pogoda nie zapowiada się pięknie niestety ale zobaczymy. Beskid mały jest dobry po opadach , bo tam zazwyczaj najbardziej sucho. Myślałem o takiej trasie: start orlen na ul. górskiej potem asfaltem na siodło i czerwonym na Magurkę (100% w siodle), potem niebieskim do Czernichowa. Żeby było szybko i efektywnie asfaltem na Żar i dalej czerwonym na Leskowiec. Trasa praktycznie bez pchania i całkiem przyjemna do przejechania grań Beskidu Małego. http://www.mojapogoda.com/pogoda-na-swiecie/pogoda-lokalna/miasto/48X2/bielsko-biala.html wygląda to fatalnie póki co, zobaczymy w piątek na icm. A Ty Grzegorz wybierasz się jak pogoda dopisze?
grzegorzkm Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 jeszcze nie wiem czy dam rade , po za tym moja forma nie jest najwyzsza i moge nie dojechac. Ale , niebieski do Czernichowa odradzam , ludzie na HT beda znosili poł trasy rowery , ja na moim miałem co robic na tej trasie , same kamienie . Podjazd asfaltem na Zar to dobry pomysł bo niebieski dalej to wypych po kamieniach, pozniej az na Leskowec super trasa , powrot zielonym szlakiem polecam , prawie cały do przejechania.
A2i Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 start orlen na ul. górskiej potem asfaltem na siodło i czerwonym na Magurkę (100% w siodle), potem niebieskim do Czernichowa. Żeby było szybko i efektywnie asfaltem na Żar i dalej czerwonym na Leskowiec. niebieski do Czernichowa odradzam , ludzie na HT beda znosili poł trasy rowery z uwagi na powyższe, trasę należy całkowicie zmienić Grzegorz co nam proponujesz? jedzie ze mną kolega dla którego będzie to pierwszy wypad w góry, zatem nierozsądnym byłoby gdyby trasa w 50% podjazdów była na wypychu i 50% schodzenia z rowerem. Coś "lajtowego" może tym razem polecisz? Tak żebyśmy mogli spokojnie pociągiem zajechać i pociągiem wrócić. Grzegorz jaką trasę polecasz w okolicy Wisły? żeby tam jakieś kółko nakreślić ?
beskid Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Tak trochę nie śmiało polecę zjazd z Magurki na Przegibek a potem odcinek na Gaiki i przez przeł. Panienki na Hrobaczą. Szybki zjazd do Żarnówki i problem rozwiązany. Nie ma co robić więcej jak trochę ponad godzinę a jedyny naprawdę trudny odcinek to 1 km z przeł. U Panienki na Hrobaczą.
grzegorzkm Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 z uwagi na powyższe, trasę należy całkowicie zmienić Grzegorz jaką trasę polecasz w okolicy Wisły? żeby tam jakieś kółko nakreślić ? trasa , ktora zaproponował erzurum nie jest zła po za tym jednym zjazdem , gdyby ten niebieski do Czernichowa jakos ominac to rysowałby sie ładny trip z kilkoma niezłymi przewyzszeniami co w sumie daje ok 3000m w pionie , chyba ze kolega ma inna wizje jazdy z Bielska na Leskowiec. Ktos juz tu polecał te trase , to sie powtorze -Ustron Zdroj - Czantoria szlak harcerski -Czantoria - Stozek szlak czerwony -Stozek - Kubalonka szlak czerwony czesciowo bardzo techniczny (dla mnie super odcinek) -Kubalonka - Wisła szlak zielony jak na pierwszy raz mysle ze szlak fajny z trudnym zjazdem z Czantorii i technicznym odcinkiem ze Stozka. Wycieczke mozna oczywiscie wydłuzyc jadac z Kubalonki dalej czerwonym szlakiem na Przysłop i Barania Gore. Z Przysłopu mozna zjechac do Wisły Czarne asfaltem , a z Baraniej polecam dojazd do Gawlasiego i zjazd zołtym szlakiem przez Cienkowy do Nowej Osady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.