Skocz do zawartości
  • 0

jaki fotelik rowerowy/przyczepka

Gość Ola

Pytanie

Witam wszystkich roweromaniaków :)

Używałam szukaja, ale nie znalazłam potrzebnych informacji.

Ostatni mój rower to romet sprzed 19 lat (który zresztą jest sprawny do dzisiaj), jestem kompletnie niezorientowana w temacie, ale z racji rosnących kosztów utrzymania samochodu, itd., itp., a przede wszystkim posiadania dwójki wspaniałych dzieciaczków, prosze o radę w kwestii wyboru fotelika dla tychże. Nowy rower niebawem zostanie kupiony.

Moje pytania:

- do jakiej wagi i od jakiej wagi/wieku można przewozić dzieci w ten sposób?

- czy jest jakaś granica wzrostu, powyżek której rower z takim załadunkiem może się np. łatwo przewrócić?

Moje wymagania:

- fotelik na pewno nie może być montowany z przodu

- ma być maksymalnie bezpieczny, chińskie wynalazki za 50 zł mnie nie interesują, cena powiedzmy do 500 zł

Nigdy nie mierzyłam dzieci do takich fotelików, nigdy nie było potrzeby zakupu takiego sprzętu. Jednak sytuacja się zmieniła i chciałabym wozić dzieci rowerem.

W grę wchodzi również przyczepka typu Chariot - lecz w tym temacie także nie mam doświadczenia. Nie wiem, która opcja jest bezpieczniejsza - podobno zdarzały się przypadki, że kierowcy samochodów nie zauważali doczepionych przyczepek... nie wiem, ile w tym prawdy.

Bardzo proszę o radę.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Kierowcy zachowują się ostrożniej kiedy jadę z przyczepką, wyprzedzają z większym odstępem, mniej chętnie wyprzedzają na trzeciego, nie trąbią, ustępują pierwszeństwa, takie są moje doświadczenia. Nie wiem jak jest z fotelikiem, bo nigdy nie jeździłem, ale zapewne przyczepka jest dużo stabilniejsza, bezpieczniejsza, dziecku daje lepsze warunki do spania i zabawy, osłania kiedy trzeba przed wiatrem i deszczem. Mój synek (11miesięcy) jeździ (przez 2 tygodnie w listopadzie, trochę w lutym i teraz od ok 2 tygodnie, prawie codziennie) w Chariocie Cougar, wytrzymuje spokojnie 3-4 godzinne wycieczki z ewentualną przerwą na jedzenie lub poruszanie jakiegoś krzaka. Ja jestem spokojny o jego zdrowie, bo amortyzacja w Chariocie działa super. Dodatkowy plus to pojemny kufer i kieszenie na bagaż, pieluchy, zakupy czy cokolwiek. Przejechaliśmy już ok 300-400km i póki co jestem zachwycony, synek raczej też.

Minusy to problem z przechowywaniem w niewielkim mieszkaniu, wychodzenie z bloku też jest kłopotliwe, bo dziecko, przyczepka i rower trzeba jakoś wpakować do windy, a potem przejść przez podwójne drzwi i dopiero zapiąć przyczepkę do roweru. Jedna osoba może mieć z tym problem, ale jeśli się mieszka w domu, to nie ma absolutnie żadnego problemu. Drugi minus to cena, bo za Chariota 1os. trzeba zapłacić ok 3000zł, niemniej patrząc na ceny używanych- to raczej inwestycja.

Najpierw mialem fotelik (na tył), a od 2 lat również przyczepkę dla 2 dzieci (nosność do 50 kg).

Zdecydowanie doradzam przyczepkę.

Dzieci są w niej bezpieczniejsze, mogą się w czasie jazdy bawić zabawkami i można je wozić w każdych warunkach atmosferycznych (są osłony przed wiatrem, deszczem, a nawet moskitiera).

Zgodnie z przepisami przyczepka ciągnięta przez rower musi być wyposażona w jaskrawą, trójkatną chorągiewkę, która powinna byc widoczna ponad dachami samochodów osobowych.

Przyczepek jest wiele rodzajów (różni producenci) i wcale nie musisz kupować nówki - ja ostatnio na giełdzie widzialem dwuosobową, prawie nową za ok. 650 zł.

Kierowcy zachowują się ostrożniej kiedy jadę z przyczepką, wyprzedzają z większym odstępem, mniej chętnie wyprzedzają na trzeciego, nie trąbią, ustępują pierwszeństwa, takie są moje doświadczenia. Nie wiem jak jest z fotelikiem, bo nigdy nie jeździłem, ale zapewne przyczepka jest dużo stabilniejsza, bezpieczniejsza, dziecku daje lepsze warunki do spania i zabawy, osłania kiedy trzeba przed wiatrem i deszczem.

Mam dokładnie takie samo doświadczenie. Ale poszedłem trochę budżetowo, bo mam przyczepkę Giant PeaPod Duo (ok 900 zł). Ma dużo miejsca z tyłu na dodatkowy bagaż. roczne dziecko spokojnie wytrzymywało 2 godzinne wycieczki. Nawet na spokojnych drogach spało. Przyczepka nie ma amortyzacji ale ma duże koła. Wykonana solidnie. Przed zakupem przyczepki jednak warto ją pomacać, zobaczyć z każdej strony.  

Dziekuję Wam bardzo za odpowiedzi. Jestem ukierunkowana na przyczepkę :)

Teraz poproszę o radę dotyczącą poducenta. Na razie rozglądałam się za Chariotami, ale to mega cena. Czy są jeszcze inne firmy godne polecenia?

Zalezy mi na tym, aby taka przyczepka taka była rodzajem inwestycji, coś jak wózek Maclarena - może zniszczyć się tapicerka itd., ale na pewno nie stelaż i konstrukcja.

I jeszcze pytanie: czy dziecko 6-letnie (20 kg, 128 cm) się do takiego sprzętu zmieści? Wiem, powinno jeździć samo, ale... czasem zapakowałabym dwójkę i miała problem z głowy ;)

Pozdrawiam, Ola

Jeżeli o Charioty to to jest Mercedes, ale też jak w mercedesie za każdy dodatek płacisz. Z mojego punktu patrząc nie chciałem czegoś tylko żeby było, dlatego postawiłem na Giant PeaPod Duo. Jeżeli masz ograniczony budżet to polecam, jeżeli możesz wydać więcej to chyba Chariot jest bezkonkurencyjny. O ile dobrze pamiętam to moja przyczepka ma ładowność 40kg.

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/gear/product/przyczepka.rowerowa.giant.peapod.duo/1059/47475/

Dziękuję za odpowiedzi. Tego Schwinna widziałam wcześneij na Allegro, ale jakoś mnie nie przekonuje taki sposób składania osłony. Gianta idę dziś obejrzeć do sklepu rowerowego. Chariota jednak odpuszczę raczej, nawet za używanego 2000 to drogo... Czy ktoś jeszcze ma jakieś informacje, szczególnie dotyczące modeli z odpowiednią amortyzacją (dziecko 9 miesięcy) i do jakiego wieku/wzrostu można przewozić w przyczepce starsze dzieci? Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...