Skocz do zawartości

[zaplatanie] Czy opłaca sie zaplatać na słoneczko...

dayus

Rekomendowane odpowiedzi

Chce poskaldac drugi lzejszy komplet kol na szose i do lekkiego terenu.

Obrecz: ACE18/x221/xm317/Tioga Factory XC - wszystkie pod 32H

Szprychy: Sapim Laser

Piasta: NOVATEC A291SB (szosowa na 32H)

Czy ta piasta wogole wytrzyma zaplot na słoneczko?

Do tej pory mam DH19+DT CHAMPION+SRAM 7.0 i jest wszystko OK.

Boje sie,ze kolo zaplecione na słoneczko moze byc mniej wytrzymale od 3x.

Wiem,ze jest trwalsze w pionie,ale co z bokami,czy nie bedzie sie szybko rozcentrowywać, choc powinno wracac do poprzedniej pozycji(prostego koła).

Ps.: ważę 65kg,wiec nie jest to duzo.

Ja mając kiedys 2 takie same obrecze miałem z przodu zapleciona na sloneczko a z tyłu na 3x. Uzywałem Rower zupelnie niezgodnie z przeznaczeniem. Czyt skakałem i wszystko inne ;) Miałem jakąs piaste z dupy chyba formułe z przodu i ona wytrzymała zaplot na sloneczko. Myśle żę novatec powinien. Ale tylko mysle tak - nie mialem stycznosci z tą piastą.

Czy ja wiem.. mi sie nie centrowało czesto, szczerze to nawet mniej niz tylne.. szczegolnie bym sie nie bal, jak piszesz szosa i lekki teren, moim zdaniem nie ma obawy. co innego gdybys miał ją wozic w ciezszy teren :razz:

p.s. Wazylem w tedy okolo 60kg

P.s.2 Przydała by sie tez opinia kogos kto ma ta piaste.

P.s.3 Jeżeli dobrze pamietam (ale moge sie mylić) Żbik kupował szosowa piaste Novateca.

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Będąc jeszcze w temacie light-bike to jeden z tamtejszych użytkowników twierdzi, że nie ma zastrzeżeń do tej piasty, a jednocześnie widać na dołączonym przez niego zdjeciu, że ma ją zaplecioną na słoneczko: link

Aporopo tej peknietej hugi z linku. Dodam od siebie ze kolega ktróry ją uzywa(ł) wazy 75kg i nie katuje roweru. Dawno nie widzialem zeby podskakiwal lub zeskakiwal z czegos. To raz. A dwa ze hugi jest odlajtowane i jest druga wersja przeznaczone specjalnie na zaplot na sloneczko. Od czasu pekniecia piasty zastanawiam sie czy jest wogole sens takiego zaplotu. Pare gram do przodu ale warto ryzykowac ? chyba nie..

Edit: axi trzeba wziac poprawke na niektorych ludzi z LB dla niektorych "jezdze na.." to znaczy wychodze w niedziele na rower zrobic 20km. Oczywiscie nie wszyscy ale są tam takie ludzie.

Miałem raz słoneczko i dziękuję. Była to piasta nieistniejącej już firmy PPK. Nie dość że takie koło było strasznie niewygodne - nie wybierało drobnych wibracji, do bani się centrowało to mi jeszcze kołnierz pękł przy otworach. Co ciekawe strzelił wydaje mi się nie w czasie jazdy a stojąc w garażu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...