finalcell Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Szukam czegoś do zastąpienia moich giantów mph który po wycieku płynu hamulcowego który zalał klocki organiczne, wyciek co prawda naprawiony ale hebel zawsze był słaby więc nie mam ochoty w niego inwestować. Budżet ograniczony :> bardzo mocno więc przeglądająć na allegro bb5 z tarczami 203mm 140zł, łatwy serwis, prosta konstrukcja lub znalazłem coś troche skatowane avidy juicy 5 http://allegro.pl/hamulec-hydrauliczny-juicy-5-zacisk-klocki-przod-i3164767065.html . Co o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Moim zdaniem lepiej kupić BB5 nowe i będziesz mieć pewność ,że będą działać. A z avid juicy 5 nie wiadomo czy sie nie posypią po krótkim czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Osobiście wybrałbym BB5. Ten Juicy 5 wygląda jak dzieło Frankensteina, nie widziałem jeszcze, żeby każda śrubka była wymieniona, jak w tym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 No to 3 głos na BB5. Dobry hebel, nigdy mnie nie zawiódł gdy go miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finalcell Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 No i decyzja zapadła na bb5 jeździłem i zadowolony byłem ale myślałem że hydraulik to hydraulik no chyba ze się posypie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Jeżeli masz do wyboru BB5, w którym praktycznie na ma co się zepsuć, jeżeli ktoś go serwisował. A Juicy to dość wiekowy sprzęt i tak naprawdę kupuje się kota w worku. Jak zobaczyłem te zdjęcia Soczystego to nie wiedziałem, czy się śmiać czy płakać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Juicy 5 miałem, mialem także bb5 i zdecydowanie wybrałbym juicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Juicy tak, ale nie tak sfatygowany BB5 vs ten zlinkowany Soczysty - wybór oczywisty. Mechanik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Poszukaj lepszego juicy lub kup nowe shimano. BB5 to marny hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Jakoś BB5 jeszcze mnie nie zawiodły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Bo to nie jest awaryjny hamulec. Tylko słaby, z ciężko chodzącą klamką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Klamki mam Avidy FR 5 i pracują bardzo ładnie wystarczy wszystko dobrze ustawić a golą jak brzytwa,boję się na przednim mocniej cisnąć aby mnie nie wystrzeliły ale tam mam BB7 :whistling: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Używam BB5 i nie narzekam. Jasne - są lepsze hamulce! Ale nie zgodzę się z argumentem o ciężko chodzącej klamce czy awaryjności. Po pierwsze - to jak klamka chodzi, zależy w 90% od stanu pancerzy i linek. U mnie jest jeden komplet od... 2 lat ? Nie ma potrzeby wymiany, ani nawet czyszczenia. A nie unikam błota, wody czy innego syfu w terenie. I używam pancerzy i linek z niższej średniej półki - Jagwire na metry + linka szlifowana Clarc chyba. Siła ? Przy 65kg wystarczająca i to zupełnie. Nie ma problemu z zablokowaniem koła z użyciem jednego palca, a i nigdy nie zabrakło mi siły na zjeździe. M485/6 czy M525 nie są wcale takie silne jak BB5. Modulacja owszem, lepsza, ale siły mi na nich zabrakło. I aby nie być gołosłownym, używam BB5,ale przejechałem troszkę z Shimano - z dotartymi i zadbanymi. Po drugie - awaryjność. Rozbierałem zacisk BB5 i szczerze mówiąc nie było tam niczego do naprawy. Serwis zrobiłem bardziej z ciekawości niż z potrzeby. Tam nie ma się co zepsuć w praktyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 I to właśnie przemawia za mechanikami ich praktyczna bezobsługowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Praktycznie bezobsługowe to są prawidłowo przeserwisowane hydrauliczne Mechaniczne niestety mają najsłabszy możliwy punkt programu : linka + pancerz, bardzo podatne na brud i wodę zestawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 A wystarczy raz w tygodniu psiknąć do wnętrza pancerza Brunoxem albo innym smarowidłem w sprayu i będą śmigały jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Kiedyś kupisz porządne hamulce i zmienisz zdanie. Klamka ciągnąca linkę pracuje fatalnie w porównaniu z klamką hydrauliczną. Nie zmienią tego nawet dobre linki i pancerze, ani nawet smarkanie brunoxem. Dla pocieszenia powiem Ci, że też miałem kiedyś BB5 i BB7. Będąc ich użytkownikiem zapierałem się rękami i nogami przez hydraulikami, byłem święcie przekonany że nic lepszego nie potrzebuję. Teraz wiem, że p.iep..yłem farmazony, jak Ty teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ale ja się nie wzbraniam rękami i nogami, u mnie są budżetową alternatywą dla hydraulika i spełniają swoje zadanie w 100% Klamka ciągnąca linkę pracuje fatalnie w porównaniu z klamką hydrauliczną. Nie zmienią tego nawet dobre linki i pancerze, ani nawet smarkanie brunoxem. Nie nazwałbym tego "fatalnie". "Gorzej" - owszem, ale na sucho. Podczas jazdy na czystym pancerzu nie czuć szczególnej różnicy... Farmazony ? Hmm, no cóż, powiem krótko: od dłuższego czasu polowałem na hydrauliki, ale odpuściłem sobie, bo w moim przypadku potrzebne są inne części na tę chwilę (i kilka poprzednich) a kupowanie takich hamulców oznaczałoby na chwilę obecną jedynie dodawanie centymetrów. A od tego np. nowej kasety nie będzie Z resztą, udało się nam mały OT zrobić, bijąc się w świętej wojnie "linka vs płyn". To co woli każdy z nas ma małe obecnie znaczenie, w kontekście podanych aukcji nasuwa się jeden wniosek: BB5: bo jest nowy, z gwarancją, nieprzerabiany i wystarczy w "lekki teren". Hydraulika byłaby lepsza ale nie tak zmasakrowana pod postacią tego konkretnego J5, w którym nie ostała się chyba żadna oryginalna śruba Gdyby budżet był większy - to jasne: hydraulika i to bez dwóch zdań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.