kporys Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam rower który chcę kupić posiada seryjnie amortyzator Suntour XCT V4 z blokadą skoku(chyba wersja MLO) i nie wiem czy warto jest dopłacić w sklepie żeby wymienili na XCM V3 też z blokadą skoku(chyba wersja HLO, ale nie jestem pewien). Jakie są główne różnice między nimi? Jak XCT da sobie radę pod osobą 100kg i pod osobą 60kg? Pytam, bo jeśli nie ma sensu to wolę kupić licznik czy cokolwiek Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Te dwa amorki to takie samo padło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktt9711 Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Xcm pod osobą 60 kg działa jedynie w skrajnych przypadkach. Na krzywej drodze, czy na kostce chodnikowej jest niewzruszony. Chyba nie ma sensu dopłacać. Sens jest zamontować np. Epicona, ale to już wydatek ok. 450 zł. Ja bym chyba zamiast xcm kupił licznik i ewentualnie w przyszłości kupił lepszy amor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 A myślicie, że podczas jazdy rekreacyjnej w lesie da radę? Wcześniej miałem 7letniego sprężynowca Sr Suntour to chyba wszystko będzie lepsze Czy podobnie działa XCT V4 do XCM V2, bo kolega ma i wydaje się całkiem niezły? A jak sobie da radę XCT pod osobą 100kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Oba widelce będą działały przy takiej wadze tak samo. Może być problem z dobijanie i sztywnością, którą oba modele nie grzeszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nnoowwyy Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Ważę 95 kg i na XCM-ie zrobiłem około 1200 km. Żona ma XCT i większej różnicy między nimi nie widzę, tyle że pod moją wagą XCM się ugina, a przy wadze kobiety ok. 65 kg XCT prawie wcale. Wymiana raczej nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedzi Widzę że Nnoowyy jesteś z Wałbrzycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Tak więc zamiast wydać kasę na XCMa, lepiej zbieraj na jakiś amorek powietrzny (Epicon, F1RST), który dopasujesz pod swoją wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Chyba że chcesz się bawić i po każdej jeździe go smarować (wtedy chodzi nawet, nawet). Ale to wymaga czasu i chęci. też mam XCM, no i tak co 2 jazdy po 50 km smaruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie no raczej zostawie XCT A jakim preparatem to smarujesz artex? A apropo zbierania na amora typu F1RST itd. To nie ma sensu, bo rower który kupuje kosztuje 1500zł Poza tym jeżdże raczej rekreacyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Dostałem ze sklepu smar shimano taki pół gęsty. Ale w zupełności powinien Ci starczyć zwykły łt-40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 I co to się smaruje golenie czy jak? Artex masz GG albo coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 tak mam gg wejdź teraz. Numer przesyłam na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nnoowwyy Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Spróbuj Brunox-em, ale na cuda nie licz. Ja smarowałem golenie olejem silnikowym efekt był mizerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d8wid Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja mam XCM V3 waże 80 kg i naprawdę ten amortyzator nie pracuje pode mną za bardzo. Dlatego zbieram sobie na epicona. Szczerze powiem że nie płaciłbym za to przejście xct => xcm tylko polecam dokupic do roweru cokolwiek innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Z dwojga złego lepiej XCM bo ma hydrauliczna blokadę, choć za jakiś czas to i mu blokada nie będzie potrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Dwoje moich znajomych ma XCT i XCM. Nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w pracy podczas jazdy, albo raczej jej braku przy moich 54kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Znając życie twoim kumplom słowo serwis jest obce a to amorki specjalnej troski ... niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Zobaczymy jak to będzie, jutro odbieram rowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Znając życie twoim kumplom słowo serwis jest obce Z tym od XCT robiłem dzisiaj serwis Po zdjęciu golenie praktycznie wylała się breja składająca się ze starego smaru, błota, wody i piasku. W środku golenie całe porysowane, ale po nasmarowaniu, złożeniu i zalaniu olejem znajomy jest zadowolony. BTW Pozdrawiam właściciela - Koristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.