Rulez Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Obawiam się że ten tańszy nie ma amortyzacji powietrznej, tylko 100% sprężynową (a jeśli ma jakieś powietrze, to tylko pomocniczo), do tego ma stalową rurę sterową. Obydwa mają wewnętrzną regulację tłumienia powrotu. Wysyłka za 6 Euro to jakiś tydzień, szkoda przepłacać za DHL . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirase609 Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Bardzo łatwo jest mnie naciągnąć. Chyba nie będę żałował 350pln. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirase609 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 No i dzisiaj przyjechał TXC1, w obu goleniach zaworki do powietrza i podobno w prawej po rozładowaniu ciśnienia i odkręceniu kapsla, za pomocą długiego klucza można regulować tłumienie odbicia. Ważę 87kg, napompowałem 50psi i chyba troszkę jest to za dużo. Szkoda, że nie ma regulacji "w biegu" a jest tylko serwisowa. No i coś w nim jakby bulgocze podczas pracy... powietrze w oleju? czy tak ma być? Tłumienie chyba teraz jest ustawione na minimum bo działa jak sprężyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jeżeli widelec ma tłumienie to dziewki ssania sa normalne, a że masz wewnętrzna regulacje...ja jak ustawiłem raz tak juz nie używam wiec za bardzo sie tym nie martw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirase609 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Tłumienie ma, tylko jakby jeszcze nie działa. "Pan z rowerowego" stwierdził, że coś jest nie tak, bo słychać jakby było powietrze w oleju - ale może to i olej w związku z tym, że tłumienie jest rozkręcone (takie mam wrażenie) szybko przepływa przez jakiś pewnie otwór i on sam w sobie taki dźwięk wydaje. Problemem jest, że nie mam pompki, a żeby zmieniać tłumienie muszę rozładować ciśnienie. Nie chcę już się naprzykszać w sklepie, tym bardziej, że amor nie pochodzi z oferty tego sklepu, mało tego, sam go zamontowałem nie dając im zarobić... Czy w obu komorach (lewa i prawa) muszę mieć to samo ciśnienie? Skoro istnieją amory z komorą w jednej goleni to jak ważne jest aby mieć równe w obu?Do mnie max 5bar wchodzi przy mojej wadze więc pompka do wysokociśnieniowego ma małą rozdzielczość, ma ktoś link do pompki o mniejszym zakresie? Gdzieś czytałem, że dla amorów niskociśnieniowych można obejść się bez pompki, pozatym mam nadzieję, że raz napompowany to na sezon wystarczy... Mylę się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Tak to olej przepływający przez zawór wydaje ten charakterystyczny dźwięk. Jeżeli posiada sie widelec powietrzny, pasuje jednak mieć pompkę, Bo w zależności od kompletu uszczelek może być potrzeba pompowania raz na rok, albo co pół roku albo czasami co miesiąc. Jesteś pewien ze on tam ma 2 oddzielne komory ? Sa jakoś opisane ? Może jest tak ze np lewa do komora pozytywna (+) a druga negatywna (-). Nie wiem, nie spotkałem się jeszcze z tym widelcem. Jeżlei jednak obie golenie posiadają 2 oddzielne komory pasuje by obie miały równe ciśnienia. Standardowo jest tak że w jednej zazwyczaj lewej goleni masz sprężynę a w drugiej tłumik olejowy. Z tego co udało mi sie znaleźć to posiada kartridż olejowy czyli w jednej goleni ma tłumienie w drugiej sprężynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 nevermind, zaspany jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirase609 Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Znalazłem Maintenance Manual do amora tego typu z 2006 roku i tam jest: Right fork leg damping element: air. Left fork leg damping element: air. Right fork leg damping system: SSV pumping element with internal rebound adjustment. Left fork leg damping system: pumping element.Tym się sugeruję i idę do piwnicy dalej kręcić.W instrukcji ze strony producenta wynika że:Naprężenie wstępne - sprężyna powietrzna - 2x System hydrauliczny - RC3 (cokolwiek to znaczy) - RH Na amorze żadnych opisów nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Jak tam efekt końcowy po zabawie w ustawianie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirase609 Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Nic dobrego, dalej nie ma tłumienia. Po kontakcie z Marzocchi Polska również żadnych efektów. Prawdopodobnie amor jest źle poskładany, da się wykręcić korek który powinien być zablokowany pierścieniem i który powoduje regulację. Nie mniej jednak w między czasie miałem okazję przejechać się krossem z Suntourem nex 4110 no i nawet pomimo awarii mojego amora nie zamieniłbym go na nex'a. Sprężyna powietrzna sama w sobie dobrze amortyzuje i ma progresywny charakter. Podkreślam, że używam roweru ok 80%asfalt i to nie jest cross tylko trekking. Może na zimę wykręcę amorka i wyślę do przeglądu i naprawy ale puki co jeździ się wygodnie. A to że nie ma tłumienia powrotu to zbyt mała awaria żeby wyczuć ją w takim terenie po którym ja się poruszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.