Skocz do zawartości

[Amortyzator] epicon czy axon

Rekomendowane odpowiedzi

Po wymianie kół, opon i hebli na tarcze przyszła pora na amorek.

Do tej pory zwracałem się o pomoc i się nie zawiodłem, mam nadzieję że teraz też się uda:).

Mam możliwość zakupu w/w amorów 1-RLD, drugi S-RL - oba z manetkami i oba używane. Smarowane, czyszczone i niby bez luzów:) Ceny to 300-350 za pierwszy i 250 za drugi (oba do negocjacji). Jeżdżę głownie po lesie i w mieście - do pracy. Waga - pełna stówka (tacy tez jeżdżą:) ). Sam skłaniam się do Epicona, optycznie jest w lepszym stanie.

Ale czy możecie na szybko doradzić który będzie bardziej pasował? Może ze względu na moją wagę któryś będzie lepszy? W tej chwili mam b.miękkiego RST Gamma EL..

Bierz Epicona. Stan wizualny może sporo mówić o sposobie jego użytkowania przez poprzednika. Axon to bardziej ścigancki sztuciec a z tego co piszesz nie bierzesz udziału w zawodach.

Amortyzatory powietrzne ustawia się pod swoją wagę za pomocą doboru odpowiedniego ciśnienia. Pod tym względem jeden i drugi będzie na ciebie dobry :)

Nie bierz żadnego, zbieraj na nowego. Amortyzator to część, która pracuje pod dużym obciążeniem i którą kupuje się raz na długi czas. Lepiej uzbieraj do nowego. Sprzedawcy często obiecują idealny stan, a potem okazuje się, że nawet serwisu nie robili, albo w środku są porysowane golenie. A suntour też nie jest liderem niezawodności...

również proponuję kupno nowego.. :yes:  "Epicon królem sztywności nie jest" więc nawet regularnie smarowany i czyszczony, czyli optycznie "igła", może mieć na koncie ciężkie przeżycia.. poza tym nowego LOD'zika po wpłacie na konto masz za 449 PLN

http://ctbike.pl/suntour-epicon-lod-disc-amortyzator-przedni.html 

a za 499 RLD

http://ctbike.pl/suntour-epicon-rld-amortyzator-2011-disc-pod-tarcze.html  

;) 

oczywiście z dwuletnią gwarancją  :D tak więc cena 300-350 wcale nie jest atrakcyjna..  :no:

ja ze swoim mam lekkie kłopoty - odkręca mi się tłumik powrotu :verymad: takie to już mam szczęście, ale jest to na tyle nieuciążliwa sprawa, że nie przyćmiewa faktu stosunkowo fajnej pracy (troszkę miękki przy prawidłowym SAG-u) i naprawdę przyjemnej jazdy czy to do pracy czy w lesie :thumbsup:  przy czym dla mnie ta druga jest o wiele przyjemniejsza  :icon_lol:  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...