Skocz do zawartości

[hamulec tył] Tektro Novela- źle działający tył.

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój problem polega na tym ,że nie mogę wyregulować tylnego hamulca. Miesiąc temu piszczał mi tylni hamulec, nie doświadczony zacząłęm przekrecać różne śrubki ,tak aby dojść do zlikwidowania pisku(przyczyną było krzywo założone koło...). Efekt: hamulec przestał hamować. Jeździłem bez tylniego hamulca ,aż do dziś. Przeczytałem jak wyregulować hamulce itd.  Dokręciłem klocek nieruchomy, ustawiłem skok klamki , mniej więcej regulowałem klocek ruchomy. Wszystko ładnie pięknie, hamuje ,ale nie tak dobrze jak przed usterką. Pojechałem na mały spacer, kiedy nacisnąłem mocniej klamkę usłyszałem ,,trzask''. Naciskam klamkę hamulce zacisnęły się ,koło dalej się kręci, identycznie jak na tym filmiku:  

- u mnie też jest taki trask.

Pomocy ,nie znam się na rowerach w ogóle i nie wiem co może być przyczyną tej usterki.

Brzmi to jak problem ze sprężyną w środku. Próbowałeś naciągnąć linkę, żeby zbliżyć klocki do siebie? Na 90% to odkręciłeś jakąś śrubkę i sprężyna nie łapie. Wypadła z wypustki w środku. Musisz to rozebrać i sprawdzić. Ostatnio pojawił się tutorial jak serwisować jakiś hamulce mechaniczny. Znajdź i zobacz na czym to polega.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...