Skocz do zawartości

["środki do konserwacji"] Czym myć rower?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko - czy istnieją preparaty do nakładania na ramę, amor itd. które zapobiegałyby przyczepianiu się kurzu/piachu do roweru? Często jeżdżę w suchym, zapylonym terenie (XC) i rower po kilku ostrych przejażdżkach w piachu wygląda fatalnie ... pomijam tu napęd bo to normalka że nałapie syfu, ale chodzi mi o ramę. Nie żebym był przesadnym estetą ale czasami aż mi się płakać chce tak ostro przyczepia mi się cały pył z podłoża.

Nie wiem jak będzie zachowywał się zwykły wosk polerski do samochodów ....

Co polecacie? Może ktoś ma własny patent na zabezpieczanie roweru?

Napisano

Takich codownych preparatow raczej nie ma

A tak pozatym brudny rower, ktory ledwo co wyjechal z terenu jest piekny! Widac ze sie na nim jezdzi a nie stoi jako eksponat

Napisano

Hehe wiedziałem, że spotakam się z takimi opiniami :)

No mówie, że nie jestem estetą z zamiłowania i nie skrobie roweru co 20 minut, ale czasami chciałbym zobaczyć jaki mam kolor roweru :D

Napisano
ale czasami chciałbym zobaczyć jaki mam kolor roweru blink.gif

Umyj go :D. W terenie sie jeździ rowerem, a nie go ogląda. Co innego na szosie, tam wypadałoby mieć czysty rower :).

Jak sie lubi jeździć w terenie to trzeba też polubieć mieć brudny rower :D.

Napisano

Heh tylko, że na szosie jest jeszcze gorzej :( Tam to dopiero jest cholerne zapylenie ;)

Nic ... zobaczymy jak zachowywać się będzie zwykły wosk polerski ;)

Napisano

Ciekawe jak sie to sprawdzi. Jak kupisz to powiedz, bo mnie to interesuje. JAk mam dzwigac niepotrzebne bloto :o a mozna by sie tego pozbyc na tyle ze samo by codpadalo to jest ciekawa propozycja :].

Napisano

E ja tam w takie cuda nie wierze. Że błoto będzie samo odpadać :D

Jak podreperuje stan kasy to kupie i zobaczymy! Ale na razie jeszcze hayesik na przód mi się marzy ... i może jakaś fajna piasta na tył :o No i V-ke avida na tył :D

A kasy ni ma :D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mozna uzyc tez Muc Off - Bike Spray. Srodek ma wiele funkcji, m.in. wypiera wode z elementow mechanicznych po myciu roweru, delikatnie natluszcza.

Pryskam nim po calej ramie i obreczach, wlacznie z oponami. Na czesci mechaniczne przerzutek.

Mam matowy lakier i przez to rower po wymyciu wyglada jak nowy. Brud co prawda sie przylepia,

ale duzo latwiej schodzi po zastosowaniu preparatu. Wystarczy sucha szmatka, pare ruchow i rower odkurzony.

Pozdro

Napisano

heh cudów nie oczekuj... jak bardzo Ci zależy rower umyć kupić preparat samochodowy i natrzeć tym samochód to w wielkim skrócie ... lakier jak lakier na aucie i na biku podobny a że błoto się przykleja i rower się kurzy to normalne chyba nie ;) ...ja też swojego codziennie przecieram i pucuje bo kurzy się niemiłosiernie :blush:

Napisano

Jak znajde opakowanie to napisze nazwy srodka do konserwacji niby samochodu ale lakier to lakier:) Ja uzywałem tego na ramce z podpisu:)

I w sumie bloto schodzilo po przejechaniu sucha szmatka a rower się mniej brudzil.. takich preparatow jes duzo... ogolnie niby to są woski czy cos w tym stylu do mycia aut... cena 20-30zl za opakowanie ale do roweru to satrczy na długo... jedyna wada ze trzeba troche czasu poswiecic na rower... a raczej na polerowanie:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja generalnie tez uzywam kosmetykow samochodowych. Staram sie nie myc roweru za ostro zeby sie kataru nie nabawil :) Mam stara paste Amwaya z dodatkami teflonu. Wedlug daty waznosci jest juz do kitu, ale tak trwalego polysku jak po tej pascie jeszcze zadnym innym specyfikiem nie udalo mi sie uzyskac :)

Napisano

A ja bardzo rzadko myje rame <_< Ładny rower MTB to brudny rower :)

No w sumie rower jest do jezdzenia, a nie do mycia :) Choc czasem czlowieka tak najdzie cos i myje wtedy. Ja w sumie wieksza wage przykladam do odglosow czyli do tego zeby lancuch byl w porzadku, zeby hamulce byly takie jak nalezy itp :030:

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja robie to tak:buteleczka po plynie do mycia szyb z "psikaczem", a w srodku woda z plynem do mycia naczyn. Rower splukuje wezem, pozniej caly spryskuje tym cudownym roztworem, i znowu splukuje i wycieram.

efekt: rower czysty, lsni, z brudem jest ok i wszystko w 15 minut.

Napisano

Ja sprawdzilem te szmatke z woda :P Rewelacja. Oczywiscie do usuwania blota lepiej wiecej wody dac zeby nie porysowac lakieru. Mojego wieloletniego przyjaciela Treka mylem woda i lalem go z weza. Jakos nieszczegolnie go to uszczesliwialo. Teraz juz tego nie robie :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tez wypluczesz wezem. Ja po wyscigu zlalem rower z weza tak ,ze pozniej czekalo mnie smarowanie linek ,przerzutek i napedu ,ale jakbym mial to myc recznie to nie wiem ile by to trwalo ;)

• Mod Team
Napisano

Jeżeli wąż odpowiednia zaciśniesz, ewentualnie masz końcówkę do podlewania to możesz bez problemu ustawić takie ciśnienie, że zwykłe błoto ci spłucze i później tylko suchą szmatką przelecisz.

• Mod Team
Napisano
niewiem jak wy ale ja z weża bym nie polewał, to wypłukuje smary ;)

jak chcecie to wypłukujcie smar i pamiętajcie ze ja ostrzegałem

To absolutnie nie jeździj po deszczu bo Ci smary wypłuka i rower się rozleci. Była mowa o laniu wody z węża a nie myciu pod ciśnieniem, co rzeczywiście może być szkodliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...