Skocz do zawartości

[kask] dopasowanie i regulacja

Keke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako że wybudziłem się ze snu zimowego to czas zadbać o bezpieczeństwo na rowerze (wiem, wiem jak to jest z kaskiem i bezpieczeństwem)

Mam problem z dopasowaniem kasku a mianowicie kiedy jest zapięty to przy przełykaniu zapięcie lekko uwiera, kask podczas energicznego poruszania głowy nie przesuwa się w żadnej osi. Jednak gdy próbuję złapać kask i przesunąć go ręką, zsuwa się o kilka centymetrów i tutaj mam pytanie czy taki stan rzeczy jest ok? Dodam że niemożliwe jest zerwanie kasku z głowy, ale to chyba nie gwarantuje bezpieczeństwa. Problemem mogą być długie włosy na których kask ślizga się bardziej niż na gołej skórze, jednak to producenci chyba przewidzieli.

Kask:

http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,kaski,731

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

• Mod Team
Napisano

Jeśli podczas energicznych ruchów głową kask się nie przesuwa jest jak najbardziej ok, także nie masz się czym przejmować. Możesz ubierać pod kask Buffa, poprawia to dopasowanie skorupy kasku do głowy, sprawdzone i przepraktykowane ;).

Napisano

Dzięki, jeszcze takie pytanko czy w waszych kaskach powierzchnia głowy dotyka każdego elementu wewnątrz kasku(nie tych gabek) bo u siebie zauważyłem duży luz pomiędzy głową a kaskiem w miejscach gdzie nie ma gąbek ale to chyba tak ma być.

[jak głupie pytanie to przepraszam]

Napisano

Nie każdego może, w zasadzie tam gdzie są gąbki powinna dotykać. Ważne też żeby kask nie latał Ci na boki i nie wchodził zbyt głęboko :)

Napisano

Wydawało mi się że kask jest dosyć płytki bo była duża odległość pomiędzy uchem a krawędzią, jednak pooglądałem zdjęcia i filmiki na youtubie i chyba wszystko jest jak należy... może takie wrażenie sprawia to że mam podłużną twarz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...