Skocz do zawartości

[bidon] Jaki polecacie?

Wilku89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nIEDAWNO KUPILEM SOBIE NEW BIDON aUTHORA ZA 12.90 zł i po 3 dniach pękło mi to wieczko, co sie podnosci pokrywke, by wlac do bidonu wodę. Dziekuje bidonom authora, wole cos lepszego... Moze shimano, lub issostar? A wy jakie bidony macie?

Napisano

Ja tez mam bidonik i koszyk authora i JEDYNA wada bidonu to to, ze ladnie mowiac wydala bardzo niemily zapach.. :angry2: Ale da sie zyc.... Do koszyka nie mam zadnych zastrzezen tylko mi sie odkrecil (albo ktos mi odkrecil) ze srub przy ramie i spadl mi koszyk (musialem go zaczepic na siedzonku bo nie mialem plecaka) i teraz nie mam srub!!!! Czy ktos wie, czy w rowerowym mozna takie sruby kupic?????

Napisano

Ja mam Isostara i nienarzekam ,pokrywka dobrze sie trzyma i dzieki niej nie pije wody z piachem (jak w wypadku bidonów z samym korkiem). :angry2: No i dobra cena ok 9zł.

Napisano

Też poszukuję śrubek bo te które były dołączone do koszyczka (też AUTHOR), są za krótkie, aby utrzymac pompkę i koszyk. W sklepie rowrowym raczej takich śrubek nie znajdziesz, proponuje się wybrac do sklepu typu CASTORAMA :angry2:

Napisano

takie sruby dostajesz porzy zakupie new koszyka w opakowaniu są. Gdy jeszcze nie mailem srub, tylko jakis stary lipny koszyk, to w rowerowym dali mi za free sruby :angry2:

Napisano

ja śruby wymieniłem na dłuższe (kupione w Obi)

a bidon, to przez wiekszość sezonu używałem butelek (500ml) z szybkim zamknięciem i przykrywką. wyglada tak sobie, ale jest tanie i nie brzydkich zapachów.

Napisano
JEDYNA wada bidonu to to, ze ladnie mowiac wydala bardzo niemily zapach..

Co do zapachu to spróbujcie wlać do bidonu wody z kwaskiem cytrynowym i na jakiś czas zostawić. U mnie to działa. Poza tym zawsze po użyciu myję bidon i zostawiam otwarty (jak zostawię na parę dni zamknięty to zaczyna "pachnieć")

Napisano

A ja mam izostara ale jak gdzieś jadę to kupuję t.zw. bidonki jednorazówki czyli te większe tymbarki lub wszystko inne co pasuje do koszyka i nie śmierdzi ani nie trzeba tego myć :) (tym bardziej że do zwykłego bidonu nie można lać soków :angry2: )

A śrubki to powinny bć razem z koszykami na bidon, montowanymi pompkami(np AuthorAPPone) lub przykręcone do ramy!!!

Napisano

isostar litrowy (coś ponad 10 złotych)... jeżdże z nim już jakiś rok.

co najważniejsze woda nie nabiera zapachu i smaku plastiku... jak to miałem w jakimś niefirmowym.

xlrp1yden0tdv0nnm.jpg

Napisano

Kolega bardzo chwali bidon izotermiczny kupiony w decathlonie za ~30zl.

Planuje niedlugo kupic go bo bardzo mi sie podobal i sprawuje sie podobno dobrze.

• Mod Team
Napisano

Kiedyś używałem bidonów Giant'a ale każdy z nich prędzej czy później mi spadł i pękał ten dziubek do picia. W końcu miałem dosyć częstego wydawania kasy na bidony. Kupiłem bidon Continental za 16zł i jest super. Ten dziubek do picia (co się wyciąga) jest z miękkiej gumy przez co jest dużo wygodniejszy i nie rozwali się przy upadku. Bidon Continentala mam już ponad rok i jestem zadowolony. A co do śrub to polecam zajrzeć po prostu do sklepu ze śrubami :D

Napisano

Ja mam czarnego adiidasa za 10zl. Troche smierdzi i jest niezbyt szczelny. Jak sie naleje soku to cala rama jest do czyszczenia bo kurz i piasek sie przykleja! Zastanawiam sie taraz nad kupnem isostara...

Napisano
Kiedyś używałem bidonów Giant'a ale każdy z nich prędzej czy później mi spadł i pękał ten dziubek do picia. W końcu miałem dosyć częstego wydawania kasy na bidony. Kupiłem bidon Continental za 16zł i jest super. Ten dziubek do picia (co się wyciąga) jest z miękkiej gumy przez co jest dużo wygodniejszy i nie rozwali się przy upadku.

Ja mam bidon Giant'a i mam gumowy ten dziubek :). Ty widzocznie miałeś jakiś inny :P:D. Ale widziałem Gianty z plastikowym dziubkiem, ale ony mają jeszcze tą pokrywkę.

stefe, fajny taki bambus długi :D. Mój kolega ma podobny, tyle że z taką pokrywką, a nie dziubkiem wyciąganym :P. Mi się taki do ramy nie zmieści, a mam rozmiar 19" ( za duża z resztą, ale rosnę to się nie przejmuję. Dobrze mi się jeździ to co będe kombinował )

• Mod Team
Napisano
Ja mam bidon Giant'a i mam gumowy ten dziubek smile.gif. Ty widzocznie miałeś jakiś inny tongue.gif wink.gif. Ale widziałem Gianty z plastikowym dziubkiem, ale ony mają jeszcze tą pokrywkę.

Racja ;) Ale ta pokrywka zawsze mnie wkurzała bo do niczego nie potrzebna i zawsze ściągałem ją od razu po zakupie bidonu. Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości to chodzi o przezroczyste bidony Giant http://www.giant-bicycles.com/pl/030.000.0...004&model=10120

Napisano

Z bidonów mogę polecić bidon CUBE RACING

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=711&did=137&l=pl

Troche należy strone przewinąć. 0.75 L, korek wykonany z miekkiej gumu, na sciankach sa numery telefonów pogotowia ratowniczego jakby ktos z was czasem znalazl sie przez przypadek w Alpach niemieckich lub austriackich lub szwajcarskich a nawet w górach poludniowego Tyrolu ;) Plastikiem smierdzial przed pierwszym umyciem a po tym zabioegu nie "oddaje" zadnych zapachow napojom w bidonie.

Napisano

A ja mam Zefal'a Alloy dałem za niego 24 zł w Decathlonie i ani nie śmierdzi ani nic. Jest super ale wymaga koszyka z tworzywa sztucznego bo aluminiowy strasznie zdziera. Naprawdę polecam bo jest trwały i wogóle super!

Napisano

Aluminiowe bidony nie przyjmują zapachu przechowywanego napoju, ani nie mają swojego.

Mam litrowy bidon Campingaz gdzieś od lipca 2005 i właściwie nie mam zastrzeżeń.

Faktycznie , jak pisze Jelitek, przydałby się specjalny koszyk.

Zwykłym koszykiem zdrapałem już połowę lakieru z bidonu

Poza tym litrowy bidon jest zbyt długi i trochę dzwoni o konstrukcję koszyka.

Spowodowane jest to tym, że nie jest profilowany, jak te z tworzywa.

Napisano

Racja :) Ale ta pokrywka zawsze mnie wkurzała bo do niczego nie potrzebna i zawsze ściągałem ją od razu po zakupie bidonu. Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości to chodzi o przezroczyste bidony Giant http://www.giant-bicycles.com/pl/030.000.0...004&model=10120

Mam identyczny bidon (ten przeźroczysty) tylko zamiast napisu GIANT widnieje na nim napis BETO. Po niecałym pół roku używania (nie używałem go w zime) w aluminiowym koszyku AUTHOR-a ułamała się przykrywka. Nie ukrywam że wybierając bidon w sklepie kupilem ten, bo miał właśnie tą przykrywke, która miała chronić ustnik przed błoten i swoją funkcję spełniała, ale nie była wygodna do otwierania, a szczególnie zamykania. Teraz jest cały porysowany od wkładania i wyjmowania z koszyka i wygląda nie za ładnie... Pozatym ustnik chodzi w nim ciężko i trzeba mocno trzymać go zębami, żeby się otworzył. Teraz szukam jakiegoś większego bidonu (1l), który nie miał by tych wad co jego poprzednik.... Znacie może jakieś fajne duże bidony z gumowym ustnikiem i jego osłonką?

• Mod Team
Napisano
Pozatym ustnik chodzi w nim ciężko i trzeba mocno trzymać go zębami, żeby się otworzył.

I to też strasznie mnie wkurzało bo zawsze trzeba było się siłować żeby się napić.

Napisano

Ja uzywam bidon, jaki wpadnie mi w rece. ;) Czesto gubie bidony (koszyk jest ok, ale z powodu mojego ogromnego roztargnienia wszedzie je zostawiam), wiec wchodze do sklepu i kupuje pierwszy, ktory wpada mi w rece. Przcwiczylam juz bidony Isostara, GF, no name'y i metalowe, i na zaden szczerze mowiac nie narzekalam. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...