Skocz do zawartości

[odzież ogólnie] jak się ubierać na daną temperature

foxikos

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając forum - a jestem amatorem rowerowym - przejażdzki do 60 km, szukałem odpowiedzi na temat ubioru do danej temperatury. Zdaję sobie sprawę że odzież to jest indywidualne podejście, i związane jest również z eksperymentami w trasie, ale może wspólnie udałoby się zrobić taką małą bazę na temat ubioru do danych temperatur.

Chciałbym aby każdy kto ma jakieś doświadczenie odpowiedział, posługując się szablonem poniżej:

Temperatury:

0-5 - ubieram .....

5-10 - ubieram ....

10-15 - ubieram ....

15-20 - ubieram ....

>20 - ubieram - tutaj chyba wszystko jasne, krótkie spodenki i koszulka termoaktywna.

Niestety, nie mam doświadczenia i nie jestem w stanie sam udzielić odpowiedzi.

Widziałem wielu rowerzystów ma ubrane - termoaktywną długą bielizny - koszulka + długie spodnie (http://allegro.pl/berens-komplet-bielizny-termoaktywnej-xl-i3150473278.html), na to krótkie spodenki i krótką koszulkę. Na jaką temperaturę jest to dobre?

0-5 - ubierasz odzież termo, bluzę i może jakąś kurtkę

5-10 - ubierasz odzież termo, bluzę

10-15 - odzież termo, bluzę

15-20 - odzież termo

Zależy, bo gdy wieje to lepiej przywdziać trochę więcej, żeby cię nie przewiało i nie przeziębiło. Pozdro

Ja jeżdżąc nie za szybko (ok 20-25km/h) sobota i niedziela temperatury wg termometru pokładowego w 13-16 miałem na sobie spodenki Rogelli Basic De Luxe, koszulkę długi rękaw stoor, spodnie dresowe, skarpetki bambusowe nieco grubsze, buty spd, długi rękaw nieco cieplejsza bluzka i na koniec rękawiczki bez palców i bandama z chusty wielofunkcyjnej i okulary. Jak dla mnie było idealnie, po powrocie jedynie plecy miałem mokre od plecaka reszta ok. W spodniach za ciepło mi nie było a przypuszczam ze bez mogłoby być przeciwnie. Ogólnie staram się ubierać tak żeby nie było za ciepło bo pęd powietrza będzie chłostał po ciele, zaś przy lżejszym ubiorze zawsze można w pedał przycisnąć aby się dogrzać. Dla mnie jeżeli nie liczyć wilgoci to takie właśnie temperatury 13-16 byłyby idealne na rower xD w lato w zeszłym roku choćby nie wiem jak mało na siebie zarzucić to i tak się lało z człowieka. 

Nikt Ci ogólnie nie napisze co ubrać na jaką temperaturę - gdyż jej odczuwanie jest subiektywne, podobnie jak indywidualna jest reakcja organizmu.

Łatwiej napisać co w rowerowej szafie powinno się znajdować jeśli zainteresowany jesteś jazdą w pełnym zakresie temperatur i w każdych warunkach pogodowych.

W moim przypadku wygląda to tak

0-5 spodnie rowerowe ocieplane + koszulka z długim rękawem Termo na to bluza rowerowa typu Softshell czasem daję jeszcze kurtkę rowerową cienką 
5-10 spodnie rowerowe ocieplane + koszulka z długim rękawem Termo na to bluza rowerowa typu Softshell
10-15 spodenki + nogawki i koszulka Termo z długim rękawkiem + koszulka na krótki
15-20 spodenki + koszulka na krótki + rękawki i gdy mi za ciepło ściągam rękawki.

Ile ludzi tyle gustów i opinii na ten temat każdy z nas ma różny organizm i to ma być tobie wygodnie i odpowiednio ciepło tak byś nie przegrzał ani nie wyziębił organizmu

Zakresy zakresami, ale i tak większość ludzi patrzy za okno, na termometr i ciuchy orientacyjnie dobiera xD Najlepiej samemu poeksperymentować co by nie było ani za ciepło ani za zimno. Poza tym sporo też zależy od wiatru, który czasem zawieje mocniej, potem go ni ma przez pół godziny a potem przez następną godzinę chce mózg z czaszki wywiać, więc zakresy temperatur mogą się zmieniać w zależności od wiatru. 

Odczucie temperatury jest bardzo subiektywne - jedni marzną niezależnie od pogody, a z innych się leje pot - do tego dodaj rodzaj trasy, którą zwykle pokonujesz. Na trasie zasłoniętej drzewami nie odczujesz siły wiatru, a porannej wilgoci nie poczujesz na szlaku wśród otwartych pól i łąk :-)

Więc jak jeździsz codziennie (np. do pracy 10-15 km, pokonując przy tym 2 lub 3 strefy klimatyczne), to ubiór niestety będzie pewnym kompromisem (by ciągle nie stawać i się nie przebierać) pomięszy komfortem, a użytecznością i ceną.

Z czasem sam nabrałem doświadczenia i teraz gdy o poranku uchylam balkon i patrzę w niebo, JUŻ WIEM co założę.

Do tego czasu miałem po prostu przy sobie coś na zmianę - przede wszystkim na górę np. (bielizna termo długi rękaw na sobie + bluza, a w plecaku - krótki rękaw + lekka wiatrówka).

Z nogami (przy jeździe rekreacyjnej) nie ma co się zamęczać - przez większą część roku wystarczą zwykle getry na krótkie spodenki z wkładką. Zawsze można coś zdjąć.

(-20) do (-5) - ubieram krótkie spodenki z wkładką (ochrona narządów przed mrozem!!!) + kalesony termiczne  + getry ocieplane, na górę: koszulka termiczna dł rękaw, bardzo lekki polar lub bluza rowerowa lub kamizelka (zależy od wiatru i temperatury) + wiatrówka (mróz) lub softshell (ściskający mróz), wszystko z zamkami pod brodę + kominiarka + czepek termoaktywny lub czapka z dzianiny pod kask, a przednie wloty powietrza w kasku zaklejam zwykłą taśmą od spodu :-)

Może i fajansiarskie, ale działa i nie mam problemu przechłodzenia głowy, a spocić się w czasie mrozu też można całkiem porządnie.

(-5) do (+5)  - ubieram: spodenki + getry ocieplane, bielizna termiczna dł rękaw + bluza rowerowa lub kamizelka + lekka wiatrówka

5-10 - ubieram: getry z wkładką, koszulka rowerowa krótki lub długi rękaw + bluza lub kamizelka lub wiatrówka

od 10 wzwyż: spodenki z wkładką 3/4 lub krótkie, koszulka krótki lub długi,a w plecaku wiatrówka.

Generalna zasada mojego ubioru jest prosta - chronić klatkę piersiową, szyję i głowę przed wiatrem, ale reszta może nieco zmarznąć. Z lekkim deszcze też nie ma problemu, bo to nie bawełna, a o katarze i grypie dawno zapomniałem.

Pozdrawiam

Czytając forum - a jestem amatorem rowerowym - przejażdzki do 60 km, szukałem odpowiedzi na temat ubioru do danej temperatury. Zdaję sobie sprawę że odzież to jest indywidualne podejście, i związane jest również z eksperymentami w trasie, ale może wspólnie udałoby się zrobić taką małą bazę na temat ubioru do danych temperatur.

Chciałbym aby każdy kto ma jakieś doświadczenie odpowiedział, posługując się szablonem poniżej:

Temperatury:

0-5 - ubieram .....

5-10 - ubieram ....

10-15 - ubieram ....

15-20 - ubieram ....

>20 - ubieram - tutaj chyba wszystko jasne, krótkie spodenki i koszulka termoaktywna.

Niestety, nie mam doświadczenia i nie jestem w stanie sam udzielić odpowiedzi.

Widziałem wielu rowerzystów ma ubrane - termoaktywną długą bielizny - koszulka + długie spodnie (http://allegro.pl/berens-komplet-bielizny-termoaktywnej-xl-i3150473278.html), na to krótkie spodenki i krótką koszulkę. Na jaką temperaturę jest to dobre?

• 2 tygodnie później...

chyba już wszystko zaostało napisane. nie sama temperatura ale wiatr + okoliczności ( szosa, las) decydują o komforcie termicznym. z mojej strony:

[ -20 i mniej ] czapka pod kask + kominiarka oddychająca, kurtka goretex, polar, koszulka dł rekaw, potówka, spodnie długie, kalesony termiczne, stopki + skarpety rolnicze :) ( prolen stilex), rękawiczki długie polarowe + drugie narciarskie

[ -20 -10] czapka pod kask + kominiarka oddychająca, kurtka goretex,  koszulka dł rekaw, potówka, spodnie długie, kalesony termiczne, skarpety rolnicze, rękawiczki długie thinsulate

[ -10 -5] czapka pod kask kurtka goretex,  koszulka dł rekaw, potówka, spodnie długie, skarpety rolnicze, rękawiczki długie thinsulate

[-5 0] czapka pod kask kurtka goretex,  koszulka dł rekaw, potówka, spodnie długie, skarpety rolnicze, rękawiczki długie thinsulate

[0-5] czapka pod kask , kurtka softshel,  koszulka dł rekaw, potówka, spodnie długie, skarpety rolnicze, rękawiczki długie thinsulate

[5-10] czapka pod kask , kurtka softshel,  koszulka dł rekaw, spodnie długie, skarpety rolnicze, rekawiczki krótkie

[10-20] zależnie od wiatru : czapka pod kask , kurtka softshel,  koszulka dł rekaw, spodnie długie, skarpety rolnicze, , rekawiczki krótkie lub

czapka pod kask , koszulka dł rekaw, potówka, spodnie długie, stopki, rekawiczki krótkie

[20 i więcej] koszulka krótk. rekaw, spodnie krótkie, stopki

jakbym się nie ubrał i tak po godzinie jestem mokry :) przy -20 również, zawsze marznę w głowę ( łysy jestem) więc do +20 czapka pod kask

Odczucie temperatury jest bardzo subiektywne - jedni marzną niezależnie od pogody, a z innych się leje pot - do tego dodaj rodzaj trasy, którą zwykle pokonujesz. Na trasie zasłoniętej drzewami nie odczujesz siły wiatru, a porannej wilgoci nie poczujesz na szlaku wśród otwartych pól i łąk :-)

Więc jak jeździsz codziennie (np. do pracy 10-15 km, pokonując przy tym 2 lub 3 strefy klimatyczne), to ubiór niestety będzie pewnym kompromisem (by ciągle nie stawać i się nie przebierać) pomięszy komfortem, a użytecznością i ceną.

Z czasem sam nabrałem doświadczenia i teraz gdy o poranku uchylam balkon i patrzę w niebo, JUŻ WIEM co założę.

Do tego czasu miałem po prostu przy sobie coś na zmianę - przede wszystkim na górę np. (bielizna termo długi rękaw na sobie + bluza, a w plecaku - krótki rękaw + lekka wiatrówka).

Z nogami (przy jeździe rekreacyjnej) nie ma co się zamęczać - przez większą część roku wystarczą zwykle getry na krótkie spodenki z wkładką. Zawsze można coś zdjąć.

(-20) do (-5) - ubieram krótkie spodenki z wkładką (ochrona narządów przed mrozem!!!) + kalesony termiczne  + getry ocieplane, na górę: koszulka termiczna dł rękaw, bardzo lekki polar lub bluza rowerowa lub kamizelka (zależy od wiatru i temperatury) + wiatrówka (mróz) lub softshell (ściskający mróz), wszystko z zamkami pod brodę + kominiarka + czepek termoaktywny lub czapka z dzianiny pod kask, a przednie wloty powietrza w kasku zaklejam zwykłą taśmą od spodu :-)

Może i fajansiarskie, ale działa i nie mam problemu przechłodzenia głowy, a spocić się w czasie mrozu też można całkiem porządnie.

(-5) do (+5)  - ubieram: spodenki + getry ocieplane, bielizna termiczna dł rękaw + bluza rowerowa lub kamizelka + lekka wiatrówka

5-10 - ubieram: getry z wkładką, koszulka rowerowa krótki lub długi rękaw + bluza lub kamizelka lub wiatrówka

od 10 wzwyż: spodenki z wkładką 3/4 lub krótkie, koszulka krótki lub długi,a w plecaku wiatrówka.

Generalna zasada mojego ubioru jest prosta - chronić klatkę piersiową, szyję i głowę przed wiatrem, ale reszta może nieco zmarznąć. Z lekkim deszcze też nie ma problemu, bo to nie bawełna, a o katarze i grypie dawno zapomniałem.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...