Skocz do zawartości

[tarcza hamulcowa] dzwoni po upadku

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam 3 tygodniowy hamulec deore m596 i tarcze 180mm rt56 2013. Po wczorajszym małym upadku w mieście przy prędkości max 10km/h rower upadł i kierownica przekręciła się o 180 stopni. Pare minut potem/ albo odrazu nie wiem, tarcza zaczęła dzwonić przy każdej prędkości, jak postawi się rower na siodełku i kierownicy koło leciutko się kręci ale tarcza również dzwoni. Luzu w piaście nie ma, jak się przypatrzę to widać że tarcza albo koło jest delikatnie scentrowane, koło ma 3 tygodnie, dałem 260zł i już od początku były jak dla mnie dość giętkie/luźne szprychy. Tarcza dzwoni nie bez przerwy tylko co 0,5/1 sekunde :D Jest to irytujące zwłaszcza że niedługo wybieram się na wycieczkę ok 70km. Oczywiście przy hamowaniu nic nie słychać ale to nie o to chodzi :D Z góry dzięki w napisaniu co musze zrobić ;)

Hamulec przedni :)

1. Możesz sam próbować prostować młotkiem (lepiej nie).

2. Możesz pójść do serwisu, żeby wyprostowali (chyba najlepsza opcja).

3. Możesz kupić nową tarczę (jak w serwisie powiedzą, że się nie da, ale to najdroższa opcja).

4. Możesz chwilowo spróbować jeszcze raz ustawić zacisk, ale to niekoniecznie pomoże i będą nierówno klocki przylegały (opcja na chwilę).

To włóż z powrotem i spróbuj na początek skorygować dzwonienie zaciskiem. Zdarzały mi się przypadki takiego lekkiego dzwonienia po glebie i bardzo często wyjęcie i ponowne zapięcie koła pomagało. Nie wykluczam oczywiście skrzywionej tarczy ale warto spróbować. Nic nie stracisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...