kporys Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam w northtecu sorang, ktorego planuje kupic sa wlasnie te hamulce. Powiecie cos o nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Konstrukcyjnie podobne do m486 więc bez rewelacji. Są to pewnie najniższe hydrauliczne hamulce shimano więc nie spodziewaj się fajerwerków. Działanie przyzwoite do jazdy rekreacyjnej w trudnych warunkach pogodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Zacisk tego hamulca ma inaczej rozwiązane odpowietrzanie niż pozostałe - i chyba jakiekolwiek - hamulce siemano Dżwignia hamulca jak model 446, z odpowietrznikiem bez konieczności demontażu pokrywki. W opisie jednej z ofert znalazłem "stalowa dźwignia hamulcowa", co chyba jest najważniejszą różnicą materiałową w stosunku do pozostałych tarczówek tej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 A nie wiecie może czy mają one start do M445/446? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Widzę, że ktoś wspomniał, że: W opisie jednej z ofert znalazłem "stalowa dźwignia hamulcowa", co chyba jest najważniejszą różnicą materiałową w stosunku do pozostałych tarczówek tej firmy. To ta różnica materiałowa na + czy na - ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Na minus. Aluminium jest lżejsze i sztywniejsze od stali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 powiem tak mam je w 29er i mile mnie zaskoczyły jak na swą cenę są cudowne ja mam 74+ rower 14 i nie ma problemu z hamowaniem co do przegrzewania powiem więcej po sezonie ale na razie pozytywne zaskoczenie (miałem już formule k18/24 hope mono mini, shimano deore. i powiem że gdyby nie waga postawił je bym na 2 miejscu po hope:) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Bo hydrauliki shimano działają. Niestety jakość wykonania podstawowych modeli (poniżej nowych Deore) nie wróży długiej i bezproblemowej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Jutro przedstawię opinię swoją, bo odbieram rowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario3m Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o działanie, użytkowanie i stosunek cena do jakości to nawet dobrze wypadają M445/446, jeżdzę na nich już sezon w 29" i nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxWayne Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Czy Shimano M395 albo M445 hamują one mocniej od vbrakeów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Za wiele jest zmiennych. Jakie klocki, tarcze, warunki, klocki w vkach, klamki, pancerze. To wszystko ma wpływ. Jeżeli poszukujesz bardziej przyszłościowego rozwiązania to 395/445 jest lepsze. Jeżeli poszukujesz roweru łatwego w konserwacji/naprawach i nie szalejesz po terenie weź vki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxWayne Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 jeżdze w terenie ostro, 40-50 km/h po szutrze z góry i ciężko wyhamować na vbrake, czy one będą lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXE95 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Moim zdaniem rower bez tarcz to teraz krok w tył. Na twoim miejscu kupiłbym rower z tarczami bez zastanowienia, jeśli nie różnią się jakoś specjalnie. Z hydrauliką jest trochę mniej roboty bo nie musisz się martwić o linki i pancerze a jedna błotnista wyprawa nie wpływa na pracę hamulca i klamki. W przyszłości będziesz miał 100 % pewności, że kupisz bez problemu lepszy amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
westik Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 jeżdze w terenie ostro, 40-50 km/h po szutrze z góry i ciężko wyhamować na vbrake, czy one będą lepsze? Będą, ale nie radzę dotykać tarczy po długim i ciężkim hamowaniu. Byłem świadkiem, jak tarcza w Cube Attention zrobiła się po takim manewrze pomarańczowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 A moim zdaniem nie bedą wcale lepsze od dobrego zestawu V-ek. Zmień obręcze na ceramiczne, i dobre klocki i te M445 czy M395, nie bedą miały specjalnie startu. koszty nawet niższe (jak by zmienić klamki i fajki na jakieś bardzo fajne wyszło by pewnie drozej) ale hample tanie w utrzymaniu, trwałe i bezproblemowe w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxWayne Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Dzięki za komentarze. Jeszcze mam pytanie czy da się zdemontować klamkę hamulca z klamkomanetki SHIMANO ALIVIO ST-M410, czy trzeba nowe manetki pod tarczówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Potrzebujesz nowe manetki. Nawet jak by Ci się udało je rozebrać, to nie ma jak zamontować do kierownicy samej manetki. Jeśli chcesz zostawić klamkomanetki i mieć tarcze , to jedyna opcja to mechaniczne zaciski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.