Skocz do zawartości

[tarcze]Shimano M395 co to jest?

kporys

Rekomendowane odpowiedzi

Zacisk tego hamulca ma inaczej rozwiązane odpowietrzanie niż pozostałe - i chyba jakiekolwiek - hamulce siemano :)

Dżwignia hamulca jak model 446, z odpowietrznikiem bez konieczności demontażu pokrywki. 

W opisie jednej z ofert znalazłem "stalowa dźwignia hamulcowa", co chyba jest najważniejszą  różnicą materiałową w stosunku do pozostałych tarczówek tej firmy. 

powiem tak mam je w 29er i mile mnie zaskoczyły jak na swą cenę są cudowne ja mam 74+ rower 14 i nie ma problemu z hamowaniem co do przegrzewania powiem więcej po sezonie ale na razie pozytywne zaskoczenie (miałem już formule k18/24 hope mono mini, shimano deore. i powiem że gdyby nie waga postawił je bym na 2 miejscu po hope:) )

• 3 miesiące temu...

Za wiele jest zmiennych. Jakie klocki, tarcze, warunki, klocki w vkach, klamki, pancerze. To wszystko ma wpływ.

Jeżeli poszukujesz bardziej przyszłościowego rozwiązania to 395/445 jest lepsze. Jeżeli poszukujesz roweru łatwego w konserwacji/naprawach i nie szalejesz po terenie weź vki.

Moim zdaniem rower bez tarcz to teraz krok w tył. Na twoim miejscu kupiłbym rower z tarczami bez zastanowienia, jeśli nie różnią się jakoś specjalnie. Z hydrauliką jest trochę mniej roboty bo nie musisz się martwić o linki i pancerze a jedna błotnista wyprawa nie wpływa na pracę hamulca i klamki. W przyszłości będziesz miał 100 % pewności, że kupisz bez problemu lepszy amortyzator.

jeżdze w terenie ostro, 40-50 km/h po szutrze z góry i ciężko wyhamować na vbrake, czy one będą lepsze?

Będą, ale nie radzę dotykać tarczy po długim i ciężkim hamowaniu. Byłem świadkiem, jak tarcza w Cube Attention zrobiła się po takim manewrze pomarańczowa.

A moim zdaniem nie bedą wcale lepsze od dobrego zestawu V-ek. Zmień obręcze na ceramiczne, i dobre klocki i te M445 czy M395, nie bedą miały specjalnie startu. koszty nawet niższe (jak by zmienić klamki i fajki na jakieś bardzo fajne wyszło by pewnie drozej) ale hample tanie w utrzymaniu, trwałe i bezproblemowe w serwisie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...