Skocz do zawartości

[manetka przednia] stare alivio czy stx 98'?

bikerman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na manetce nie widnieją żadne oznaczenia? Kumpel ma coś całkiem podobnego i jest to Alivio - przynajmniej tak pisało w specyfikacji :| lecz biorąc pod uwagę, ze to rocznik 98' to stawiałbym na STX może nawet RC.

Napisano

Hmm. Miałem STX z 98' i to nie jest to. W STX nie było wskaźnika położenia. Stawiałbym na Alivio gdyż, jeśli dobrze pamiętam, to wyższe grupy nie miały wtedy wskaźnika.

Napisano

Witam

Tak sie składa że mam identyko i jest to STX RC :angry2::) na 100% -super trwały sprzęt -po tylu latach chodzi wciąż idealnie....

Pozdrawiam ...

Napisano

Na manetce nei ma żadnych oznaczeń a więc cieżko coś stwierdzić ale jak zamawiałem to do manetki na stronce był opis stx...może sie pomylili bo tego opisu jush nie ma :/ ale jak ktoś ma jakieś info to pisać...

Napisano

Na manetce nei ma żadnych oznaczeń a więc cieżko coś stwierdzić ale jak zamawiałem to do manetki na stronce był opis stx...może sie pomylili bo tego opisu jush nie ma :/ ale jak ktoś ma jakieś info to pisać...

Napisałem co to jest:] jestem pewien na 100% ze to STX RC

Napisano

Ja miałem alivki ale był to rocznik chyba 97, a może 98 ... dawno to było, mniejszy byłem nie pamiętam :D Wiem tyle, że klamkomanety były alivio i na 100% tak nie wyglądały. Ach ... i acera z tyłu :) To były czasy :D

Napisano

Zechu napisałeś posta 2 minuty przed moim i dlatego go nie przeczyatałem :] a skad masz pewnosc że to jest STX RC ? ? ? Jakieś oznaczenia czy symbole na manetce ? ? ?

Napisano

Zechu napisałeś posta 2 minuty przed moim i dlatego go nie przeczyatałem :] a skad masz pewnosc że to jest STX RC ? ? ? Jakieś oznaczenia czy symbole na manetce ? ? ?

Patrzac na zdjecie z tej strony co podałes to jak nic moja-chodzi mi oczywiscie o wyglad zewnetrzny-kształt,kolorystyka elementów itp -tak u mnie jest oznaczenie na manetkach STX RC ;) Wydaje mi się nawet że na tym zdjeciu tez jest oznaczenie znajduuje sie ono pod czarnym wkretem-umnie tez jest w tym samym miejscu.

Napisano

Tak wygląda manetka STX RC. Przed chwilą sprawdzałem bo mam takie. Natomiast wydaje mi się że przez przynajmniej trzy lata po zaniku STX RC identyczne były manetki Alivio SL MC-18 (manetki Alivio w klamkomanetkach miały inny kształt i nie miały kompletu cyferek na prawej manetce). Sprawdziłem w katalogu Shimano 2001-wyglądają identycznie jak STX RC.

Napisano

Tylko na tej manetce nie ma żadnych oznaczeń tylko numer seryjny.... Jak by było wygrawerowane STX to bym nie pisał tego posta.....no ale trudno dalej nic nie wiem..... :(

Napisano

Nie bedzie wygrawerowane STX-RC. Na dolnej stronie odlewu obejmy przy łbie śruby powinno być oznaczenie SL MC38 i jest to STX RC albo SL MC18 i jest to Alivio.

Napisano

Jest to STX (nie RC) a więc z zestawu 3x7 z 1998 roku.

Jeździłem na STX (nie RC) z 1998 roku przez 7 lat i to nie są te manetki. Jeśli to jest SL - MC 40 to jest to manetka Deore LX lub jakaś modyfikacja STX RC. Jak wróci mój kumpel to sprawdzę oznaczenie na moich STX, które dałem kumplowi.

Napisano

Manetka SL-MC 40 pojawiła się w 1998 roku po raz pierwszy jako składnik grupy STX i tak jest sprzedawana do dziś z ew. uwagą "STX/Alivio". Jeżeli na tym forum zaczniemy ją nazywać LX albo Altus to nadal pozostanie tym czym była w momencie wypuszczenia na rynek. Zacznijmy podobną owocną dyskusję czy kaseta CS-HG50-8I to Alivio czy Acera (występuje w obu grupach) albo rozwiążmy zagadkę Lincolna: "Jeśli ogon nazwiemy nogą to ile nóg ma pies ?".

Napisano

Tak jak mówiłem sprawdziłem oznaczenie moich manetek STX: SL-MC37.

I to nie są te co na fotce.

Weryfikuję: SL-MC40 to też STX (nie STX/Alivio)

W załączeniu link z grupami osprzętu Shimano na przestrzeni "wieków":

http://datenbanken.freepage.de/cgi-bin/fee...SHIMANO.html#98

Manetka SL-MC 40 pojawiła się w 1998 roku po raz pierwszy jako składnik grupy STX i tak jest sprzedawana do dziś z ew. uwagą "STX/Alivio". Jeżeli na tym forum zaczniemy ją nazywać LX albo Altus to nadal pozostanie tym czym była w momencie wypuszczenia na rynek. Zacznijmy podobną owocną dyskusję czy kaseta CS-HG50-8I to Alivio czy Acera (występuje w obu grupach) albo rozwiążmy zagadkę Lincolna: "Jeśli ogon nazwiemy nogą to ile nóg ma pies ?".

Makok wypadałoby czymś poprzeć swoje twierdzenia.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...