Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Maszynka taka:

cg6uldtr7p25rlptm.jpg

Zakupina na allegro w sklepie MEGA-SPORT

Zawartośc jak widac:

* maszynka

* 3 dodatkowe szczotki

* butelka płynu do czyszczenia

* naklejka sklepowa :wink:

* paragon

Cena: 32 zł + 7 zł kosztów przesyłki

Przesyłka doszła w stanie nienaruszonym w przeciągu 2 dni :D

-------------------------------------------------------------------------

Test na rowerku żony :030: ( a co tam będę swój psuł :wink: )

Łancuch nie czyszczony jeszcze w tym sezonie :) :glare:

W każdym razie oblepiony brudem na maxa.

Butelka płynu starczyła na doczyszczenie łańcucha - widac było że nie jest czarny a srebrno-stalowy :P

Potem trzeba było posłuzyć się bardziej przyziemnymi płynami :D

Niewątpliową zaleta jest łatwość użycia i obsługi maszynki.

Szczotki zbierają syf i brud z łancucha.

Cały brud opada na dno.

W skali ocen 1-5 daje 4

Czemu nie pięć ....

Zdecydowanie za mało płynu wczodzi do maszynki ...[iMO]

Konieczne są częste wymiany środka czyszącego.

Konieczne są szmaty, którymi zbiera się resztki płynu z łancucha - nawet jak kręci sie wolno korbą

Prosces czyszczenia raczej dla tych co chcą to robić powoli i z namaszczeniem :wink: - to nie żadne potrząsanie butelka PET w rytm macareny :030: ...

-------------------------------------------------------------------------

Podsumowanie:

Maszynka dla tych którzy nie mają odpowiedniego miejsca w domu do czyszczenia łancucha chociaż myslę że raz na jakiś czas łancuch trzeba będzie rozkuć i oddać sie tradycyjnej metodzie kąpieli ...

Pozdrawiam

Napisano
Butelka płynu starczyła na doczyszczenie łańcucha - widac było że nie jest czarny a srebrno-stalowy

Potem trzeba było posłuzyć się bardziej przyziemnymi płynami

Plyn dostarczony do maszynki jest raczej badziewny. Benzynka ekstrakcyjna jest zdecydowanie lepsza - brud szybciej odpuszcza i lancuch nie jest klejacy jak po dostarczonym plynie.

W skali ocen 1-5 daje 4

Ja w skali 1-5 daje 6. :(

Prosces czyszczenia raczej dla tych co chcą to robić powoli i z namaszczeniem

Maszynke mam od pol roku i uwazam, ze zdecydowanie skraca czas czyszczenia. Mi wyczyszczenie lancucha z jej pomoca lacznie z nasmarowaniem zajmuje 5-7 minut.

Taka moja mala rada: Lej benzyne 1 cm powyzej kreski oznaczajacej limit cieczy w maszynce. Lancuch bedzie w calosci zamoczony, dzieki czmu brud bedzie szybciej rozpuszczal sie. :P

Pozdrawiam i zycze zadowolenia z maszynki! :P

Napisano

Plyn dostarczony do maszynki jest raczej badziewny. Benzynka ekstrakcyjna jest zdecydowanie lepsza - brud szybciej odpuszcza i lancuch nie jest klejacy jak po dostarczonym plynie.

fakt ale jak dali ... :wink: to poszło na przelew

Taka moja mala rada: Lej benzyne 1 cm powyzej kreski oznaczajacej limit cieczy w maszynce. Lancuch bedzie w calosci zamoczony, dzieki czmu brud bedzie szybciej rozpuszczal sie. :(

Pozdrawiam i zycze zadowolenia z maszynki! :P

Dzięki za podpowiedź :P

Napisano

nie wiem czy to cos nie tak z moim łańcuchem, ale tez mam taka maszyknę, tylko ze czyszczenie łancucha zajmuje mi sporo czasu, a roztwór (odtluszczacz + niewielka ilosc wody[tak w zaleceniu jest]) musze wymieniac ze 20 razy a woda i tak po chwili czarna jest. A łancuch czyszcze co ok 300-400km. Nawet to wyczyszczeniu poruszając łańcuchem slysze jak by tam drobinki piasku były :( Wy tez tak macie??

Napisano

Mi czyszczenie maszynka zajmuje max 5 min , pozniej szmata na sucho i nalozenie smaru nastpene 5 . NIe wiem jak to jest mozliwe , ze sie tak meczycie z tym :o

Wg mnie maszynka sprawuje sie swietnie , w połaczeniu z benzyna daje zadowalajacy efekt .

Fakt , ze firmowy płyn nie jest najlepszy .

Napisano
nie wiem czy to cos nie tak z moim łańcuchem, ale tez mam taka maszyknę, tylko ze czyszczenie łancucha zajmuje mi sporo czasu, a roztwór (odtluszczacz + niewielka ilosc wody[tak w zaleceniu jest]) musze wymieniac ze 20 razy a woda i tak po chwili czarna jest. A łancuch czyszcze co ok 300-400km. Nawet to wyczyszczeniu poruszając łańcuchem slysze jak by tam drobinki piasku były

Zacznij uzywac benzyne ekstrakcyjna. ;) Ja wymieniam ja podczas czyszczenia trzy razy. Za trzecim nie ma juz w niej praktycznie brudu, a lancuch jest jak nowy. :) Poza tym po nasmarowaniu lancucha wyczysc go z nadmiaru oleju. Brud nie bedzie sie tak szybko przyklejal.

Napisano

Mam pytanko... Wkładamy łańcuch do maszynki, kręcimy pedalami do tyłu iiii... i co??? Czy to urządzenie czegoś się trzyma czy zwisa luźno na łańcuchu i trzeba mieć albo stojak do roweru albo 3 ręce... jedną trzymamy rower w powietrzu, drugą pedałujemy a trzecią trzymamy maszynkę???

Czy mzna to kupić gdzieś poza allegro??? Np w decathlonie???

Napisano

Zacznij uzywac benzyne ekstrakcyjna.

to nie ma znaczenia, ja mam skoncentrowany odtłuszczac finish line-a, działa tak samo tylko ze pozbawiony toksycznych oparow i jest mniejsza szasnsa zatrucia.

Napisano

Pytanie trochę z innej beczki..Kaśka, kupiłas tą maszynkę gdzieś w Bydgoszczy, czy zamawiałaś z allegro?

Pozdrówka

Tomek

Napisano
Wkładamy łańcuch do maszynki, kręcimy pedalami do tyłu iiii... i co??? Czy to urządzenie czegoś się trzyma czy zwisa luźno na łańcuchu i trzeba mieć albo stojak do roweru albo 3 ręce... jedną trzymamy rower w powietrzu, drugą pedałujemy a trzecią trzymamy maszynkę???

Opierasz rower o sciane, zakladasz maszynke (zaczepia sie ja o przerzutke), jedna reka krecisz pedalami do tylu, a druga mozesz np. wycierac lancuch szmata, zeby benzynka nie kapala na podloge. :)

Benzynke gdzie dostane?

Ja benzynke kupuje w Geancie.

to nie ma znaczenia, ja mam skoncentrowany odtłuszczac finish line-a, działa tak samo tylko ze pozbawiony toksycznych oparow i jest mniejsza szasnsa zatrucia.

I kosztuje kilka razy wiecej niz benzynka. :)

Kaśka, kupiłas tą maszynkę gdzieś w Bydgoszczy, czy zamawiałaś z allegro?

Dostalam w prezencie. :) Z tego co wiem mozna ja kupic u Focusa (Fordonska 44, budynek Atlantica). Poza tym oczywiscie jest ich pelno na Allegro, ale po co placic koszty przesylki, jak mozna ja dostac w naszym kochanym miescie.

Napisano

[ciach]...tylko ze pozbawiony toksycznych oparow i jest mniejsza szasnsa zatrucia.

hmm żeby się zatruć trzeba by faktycznie mocno się postarać :) ... więc nie demonizujmy używania nafty czy benzyny ekstrakcyjnej

natomiast co do BHP korzystania z maszynki polecm osłonięcie koła gazetami w taki sposób:

scvahku6utzulln0m.jpg

z uwagi na to, że płyn czyszczący potrafi spływać po wózku i "zalewa" szprychy i oponę ...

potem trzeba je dodatkowo myć więc warto sobie zaoszczędzić pracy :030:

Napisano
Dostalam w prezencie. Z tego co wiem mozna ja kupic u Focusa (Fordonska 44, budynek Atlantica). Poza tym oczywiscie jest ich pelno na Allegro, ale po co placic koszty przesylki, jak mozna ja dostac w naszym kochanym miescie.

Patrzyłem na stronę Focusa i tam nie ma tej maszynki. Są inne, ale znowu ceny w porównaniu do tej nieco wysokie. Zobaczę jeszcze w jakimś rowerowym.

Napisano
Patrzyłem na stronę Focusa i tam nie ma tej maszynki. Są inne, ale znowu ceny w porównaniu do tej nieco wysokie. Zobaczę jeszcze w jakimś rowerowym.

Rzeczywiscie u Focusa jest maszynka Barbieri, ale model wyzsza. Rozni sie ona w zasadzie tylko tym, ze ma w srodku gabke, ktora zapobiega wychlapywaniu z maszynki srodka czyszczacego.

Poszukaj na Allegro. Tam z pewnoscia znajdziesz taka mszynke, a po co masz przeplacac w sklepie rowerowym.

Napisano

W sklepie rowerowym za te sama maszynke chcieli 50 czy 60zł.

Ja kupiłem uu goscia RB_ROWEREK - Roman Badura, pozdro dla niego za start w Amatorskim Tour de France :D Z kumplami kupilismy 3 czysciki za 75, czy 80zł (poza allegro i obiór osobisty w BYTOMiu).

Ten płyn, ktory dawaja do tego, jest gorszy niż gówniany!!!

Łancuch sie klei, brud zostaje na nim itp.

Od razu wylalem te ustrojstwo,a aktualnie czyscze dieslem/naftą/opałem i jestem zadowolony, zajmuje mi to kilka/kilkanascie minut, zalezy jak długo tego nie robilem. Późnie jwycieram szmata łańcuch ze zbednej ilosci nafty, po 1h smaruje zielonym FLem i za nastepna godzinke jestem gotowy do jazdy poprzedzajac to jeszcze wytarciem łańcucha szmata ze zbednego FLa.

Ogólnie maszynka godna polecenia, mnie nei chce sie ciagle rozkuwac łancucha, wiec mam czyścik.

Napisano

a czy was nie wkurza o ze macie potem mokra kasete z tego odtluszczacza i tak jak ktos napisal splywa to po wozku przerzutki?ja tam nie zmaierzam kupowac co rusz nowego lozyska do koleczka/koleczek bo tym sie to skonczy.mam taka maszynke i lezy u mnie w szafce uzywam tradycyjnej metody na powrot.a co do 10min to ciekawe....od razu myjecie i nwet nie usuwacie resztek benzyny(tak szybko odparowuje?nie sadze) tylko od razu zalewacie oliwka??

Napisano (edytowane)

bo to jest czyszczenie nie dla idiotow:P

znaczy sie no offence- o fotke mi tylko chodzilo, ale potem zauwazylem, ze nieprzyjaznie sie to czyta:)

Edytowane przez renko
Napisano
a czy was nie wkurza o ze macie potem mokra kasete z tego odtluszczacza i tak jak ktos napisal splywa to po wozku przerzutki?ja tam nie zmaierzam kupowac co rusz nowego lozyska do koleczka/koleczek bo tym sie to skonczy.mam taka maszynke i lezy u mnie w szafce uzywam tradycyjnej metody na powrot.a co do 10min to ciekawe....od razu myjecie i nwet nie usuwacie resztek benzyny(tak szybko odparowuje?nie sadze) tylko od razu zalewacie oliwka??

Heh, ja przy wyjsciu lancucha z maszynki zawsze trzymam szmate, wiec nic mi nigdzie nie kapie, nie zalewa sie benzynka, kaseta i wozek od przerzutki nie sa mokre. Poza tym po skonczeniu czyszczenia lancuch wycieram recznikiem papierowym, ktory wchlania pozostale na lancuchu resztki benzyny, a potem oczywiscie smarowanko. :(

Napisano

Jak czyscisz w butelce PET, to tez zostaje.

Ja napsialem wyzej,ze czekam okolo 1h, dopiero smaruje, predzej przecierajac szmatą łańcuch.

Napisano

Hmm. Koszt maszynki to około 40 - 60 zł czy nie lepiej kupić łańcuch ze spinką lub samą spinke za 15 zł? Zawsze używałem łańcucha shimano bez żadnych spinek i czyszczenie go zajmowało sporo czasu. teraz mam SRAMA 970 ze spinką i rozpinam, do butelki z benzyną i po problemie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...