Skocz do zawartości

[Piasty] Wymiana piast w kołach WH-M 770 z V-brake na disc

grzesiekodm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kochani, mam taki problem...

Posiadam koła Shimano WH-M770 do hamulców V-brake. Koła są prawie nowe (max700km przebiegu). W ostatnim czasie kupiłem prawie nową ramę wraz z amortyzatorem Fox. W  zasadzie wszystko pasuje tylko problem w tym, że ten amortyzator przeznaczony jest wyłącznie do hamulców tarczowych (rama zresztą też), a ja mam koła do v-brake. Nie chcę kupować nowych kół, bo te są prawie nowe. Wystarczyłoby wymienić piasty z WH-M 770 na WH-M 775 (centerlock). Pytanie tylko, gdzie ja takie piasty dostanę i czy w ogóle dostanę? Nigdzie nie widziałem tych piast luzem. Mają one odpowiednio 20 i 24 otwory. Czy w ogóle jakiekolwiek piasty o tej ilości otworów są dostępne? Czy piasty HB/FH-M 775 z 32 i 36 otworami da sie jakoś zaadoptować do tego celu, np pozostawiając co trzeci otwór wolny?? Poradźcie coś proszę.

Będę wdzięczny za pomoc!

Napisano

Cóż, to koła systemowe, tak jak np. Mavic Crossride. Piasty więc są na rynku raczej niedostępne. Chyba, że masz dobrego znajomego w serwisie Shimano i ci je jakoś sprowadzi.

Zabawę z pleceniem kól na piastach o innej ilości szprych niż obręcz stanowczo odradzam. Koła nie będą "bezpieczne". Moim zdaniem najlepszym wyjściem z sytuacji jest albo sprzedaż tych co masz i kupno kół z piastami pod tarcze, albo zbudowanie jakiegoś w miarę budżetowego zestawu od podstaw.

Napisano

jesli bedziesz chcial sprzedac ja bym rozwazyl kupno :) co do zmiany wg. mnie nie ma sensu bo za jakis czas beda Cie draznic obrecza bo beda pod v-ki co do piast mysle ze mozna kupic innej firmy pod odpowienia ilosc szprych, tylko wtedy szprychy beda na 99% do wymiany, ogolnie gra nie warta swieczki za duzo kombinacji

Napisano

Dziękuję za wszelkie rady! Jak widzę, wszystkie sprowadzają sie do sprzedaży kół. I tak pewnie będzie trzeba zrobić...

Jak myślicie, za jaką kwotę mógłbym spróbować sprzedać te koła na allegro? Ona naprawdę są w bardzo dobrym stanie, nic nie jest porysowane ani pogięte.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...