Skocz do zawartości

[Amortyzator] Rock Shox Reba 2013 Solo Air - problem z ustawieniem prawidłowego SAGu

wiater

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Uprzedzając pytania - wiem, że istnieje temat z dostrajaniem reby, ale 99,9% postów w nim zawartych dotyczy dual air.

Mam problem w w/w rebie z ustawieniem prawidłowego SAGa.

Waże 80kg - producent zaleca dla mnie 120-130 psi - przy takiej wartości sag wynosi 0%.

Zadowalający sag na poziomie 15-20% uzyskuje przy około 70 psi, ale przy takim ciśnieniu bez większych problemów go dobijam (np podczas próby wyskoczenia na krawężnik).

Bardzo proszę o opinie użytkowników w/w reby oraz osób mających jakiś pomysł na prawdiłowe ustawienie sag.

Ustaw tak, żeby wykorzystywała cały skok, ale nie dobijała. Ja w Epiconie osiągnąłem to przy SAGu około 20%.

Właśnie w tym problem, że nie jestem w stanie znaleźć tego punktu, bo albo amor jest za miękki albo sag za mały...

To ustaw 90/100 psi.

Przy takim ciśnieniu sag bedzię wynosił 10% albo i mniej...

Skoro tak twierdzisz spróbuj z 80psi

Uwierz mi, że próbowałem co 5 psi od 50 do 130 i nie jestem w stanie znaleźć tego jednego idealnego punktu, przy którym sag będzie prawidłowy a praca amortyzatora przyjemna (nie będzie dobijał). Dlatego założyłem ten temat bo chciałem się dowiedzieć, że poprostu "ten typ tak ma" lub robie coś żle - chociaż wielkiej filozofii tu nie ma...

• Mod Team

Ile przejechałeś na tym amorku?

Poza tym w niektórych konstrukcjach różnica 5psi możne drastycznie zmienić charakterystykę amorka. Ustaw ciśnienie tak,aby pasowała Ci charakterystyka pracy amorka- SAG nie jest jedynym wyznacznikiem poprawnego ustawienia amorka. 

Ile przejechałeś na tym amorku?

Poza tym w niektórych konstrukcjach różnica 5psi możne drastycznie zmienić charakterystykę amorka. Ustaw ciśnienie tak,aby pasowała Ci charakterystyka pracy amorka- SAG nie jest jedynym wyznacznikiem poprawnego ustawienia amorka.

Przejechanie jakieś 100-150km.

Zadowalająca pracę uzyskuje przy sagu 15%, ale przy takim sagu bez większych problemów dobijam amora...

• 3 miesiące temu...

Wygląda na to, że amor się "dotarł" i chodzi tak jak powinien :) dziękuje wszystkim za rady!

Ile kilometrów trzeba przejechać aby się dotarł ??

Też jestem na etapie ustalania właściwego ciśnienia i nie chce przesadnie obniżyć ciśnienia a co za tym idzie uszkodzić amorek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...