Skocz do zawartości

[Hamulce Hydrauliczne] Zabezpieczenie przed zacisnieciem klocków po zdjęciu tarczy

gindek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Probrem pewnnie dość trywialny, ale wole zapytać :-) ( moje pierwsze tarczówki hydrauliczne ;-) ).

Jak kupowalem rower to sprzedawca poinformowal mnie ze do transportu ( albo poprostu przy zdejmowaniu kola) mam zabezpieczyc klocki w hamulcach przez zaciśnięciem się kiedy nie ma tarczy, czyli kiedy koło jest zdjęte.

Dostałem do tego takie dwa małe pomarańczowe plastikowe ficzery, moim pytaniem jest ... gdzie je wsadzic ? :D 

logicznym jest zeby je wsadzic na miejsce tarczy, no ale teraz jest tam tarcza :-), moge to zrobic dopiero jak zdejme koło ? 

Logicznie rzecz biorac hamulce sie nie zacisna po wyciagnieciu tarczy, no ale troche mnie to nurtuje, no i wolal bym uniknac spuszczania płynu układu hamulcowego.

BR.

P.G.I

Tak. Chodzi o to, żeby po ściągnięciu koła (serwis, transport) przy np obracaniu roweru lub załadunku po przypadkowym zaciśnięciu klamki nie zacisnęły się klocki.

Po prostu trzeba czymś zastąpić tarczę. Nie muszą to być oryginalne plastikowe wkładki. Ja wkładam kawałek kartonika i oklejam taśmą. I też działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...