Skocz do zawartości

[trening] Przygotowania do dłuższej wyprawy

Golden

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W zeszłym roku jeździłem dla samej przyjemności (dopiero w czerwcu kupiłem porządny rower na którym mogłem jeździć), w tym roku mamy zamiar z kolegami zorganizować coś większego - wypad do znajomych, ponad 180 km od naszego miejsca zamieszkania. Problem w tym, że nie wiem jak powinienem się do niego przygotować ;) W zeszłym roku bez problemu pokonywałem codziennie trasy 20-30 km przy średniej 20 km/h, ale nigdzie dalej niż 60 km (łącznie w obie strony) na rowerze nie byłem. W tym roku jak mówiłem mamy zamiar pokonać ponad 180 km (w jedną stronę, ale na miejscu kilkudniowy nocleg więc myślę że z powrotem nie będzie problemu).

Moje pytanie brzmi, jak powinienem się do niego przygotować? Że powinienem jeździć na dłuższe dystanse wiem, ale myślałem też ewentualnie o jakimś bieganiu lub siłowni. Mam 17 lat, wysportowany za bardzo nie jestem, ale żadnej nadwagi ani otyłości też nie mam (182 cm, 69 kg). Kondycję mam słabą po całej zimie, bo przez dłuższy czas nie ćwiczyłem na wfie, więc ogólnie miałem mało ruchu.

Jeśli macie jakieś ciekawe linki lub chcecie podzielić się własnymi doświadczeniami zapraszam do dyskusji :)

Patrząc na Twój awatar, poradzisz sobie,jadąc w grupie nie trzeba takiej determinacji jak solo.

Na poważnie,zwiększaj stopniowo dystans,jeżeli przyzwyczaisz się do 100-120km treningu to 180 zrobisz bez problemu.

Przy takim dystansie nie wolno już lekceważyć nawadniania i jedzenia po drodze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...