Skocz do zawartości

[koło] budowanie tylniego koła crossowego czy kupno gotowego

pejo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

zamierzam wymienić tylne koło i prosba o pomoc w tym temacie. Do tej pory jezdziłem na wolnobiegu (od nowosci montowany) i po ok 2500km trafił je szlag. Notoryczne pęknięcia szprych i takie tam.... W serwisie polecili mi wsadzić koło z kasetą 8 rzędową, co za tym idzie przy okazji wyminić łańcuch, manetki itp. Mam w związku z tym pytanie, czy 7 rzędowa kaseta  będzie wystarczająca, czy wrzucić jednak 8?

DOdatkowo nauczony wczesniejszym doswiadczeniem, chciałbym też żeby kółko było wystarczająco wytrzymałe, żeby przewieźć mnie (90kg) razem z bagażem (15-25kg), np. po Jurze K-C.

Stąd drugie pytanie: czy poszukać gotowego koła (jesli macie cos do polecenia to proszę o sugestie), czy też zbudować nowe, dostosowane do wymagań?

Jesli polecacie drugie rozwiązanie, to co możecie doradzić w kwestii:
- obręczy 28' (ile otworów i jakiej marki?)

- szprych,

- piasty,

- kasety (7/8?, jaki model?)

- łańcucha (?) itp.
- opony mam (28x1,75 ;))

W kwestii ceny, to szukam czegos ze sredniej półki (lub nieco poniżej), jednak zalezy mi także na przyzwoitej wytrzymałosci.

Z góry dzięki za pomoc,

Przemek

Napisano

Szukaj 36 szprychowych obręczy kapslowanych (mogą być też dwukrotnie) lepszych producentów - Mavic, Rigida. Z tańszych mogą być Alexrims (model DH19) i Accent (model Voyager).

Szprychy nierdzewne uznanych producentów gr. 2,0 mm.

Piastę weź minimum Deore lub Novatec (łożyska maszynowe) z bębenkiem na kasetę 8/9 rzędów. Takie gotowe koło można znaleźć w necie (nawet na Allegro), ale bezpieczniej będzie je zapleść w dobrym serwisie blisko miejsca zamieszkania, bo ewentualnie w ramach rękojmi/gwarancji można będzie dokonać korekty centrowania po pierwszych 100÷200 km.

Napisano

Szukaj 36 szprychowych obręczy kapslowanych (mogą być też dwukrotnie) lepszych producentów - Mavic, Rigida. Z tańszych mogą być Alexrims (model DH19) i Accent (model Voyager).

Szprychy nierdzewne uznanych producentów gr. 2,0 mm.

Piastę weź minimum Deore lub Novatec (łożyska maszynowe) z bębenkiem na kasetę 8/9 rzędów. Takie gotowe koło można znaleźć w necie (nawet na Allegro), ale bezpieczniej będzie je zapleść w dobrym serwisie blisko miejsca zamieszkania, bo ewentualnie w ramach rękojmi/gwarancji można będzie dokonać korekty centrowania po pierwszych 100÷200 km.

goncian, dzieki za pomoc. Po kalkulacji jednak zdecyduje się na zakup samej obręczy, zainwestuje w szprychy i zaplotę to razem ze starą kasetą. 

moje typy to

http://skleprowerowy.pl/towar/p/id/292/

http://www.mbike.pl/Obrecz-AUTHOR-ARGON-CROSS-700C-32-otwory-CNC-cza(4,24012,8247).aspx

http://www.dobrerowery.com/alexrimsdh1928-p-10984.html

szprychy, myślałem o DT Champion 2.0, chyba że macie swoje typy do polecenia ??

Napisano

Po kalkulacji jednak zdecyduje się na zakup samej obręczy, zainwestuje w szprychy i zaplotę to razem ze starą kasetą.

Chyba mylisz kasetę z piastą.

Jaką masz starą piastę?

Czy sprawdziłeś ją, że bieżnie konusów nie są zużyte?

Napisano

Chyba mylisz kasetę z piastą.

Jaką masz starą piastę?

Czy sprawdziłeś ją, że bieżnie konusów nie są zużyte?

goncian, zgadza sie chodziło mi o zaplatanie na piascie ;). Tak czy siak w serwisie stwierdzili, ze piasta jest ok, i spokojnie mozna na niej zaplatać. Co do modelu to chyba Joy Tech 432QR 36H.

Napisano

chciałbym też żeby kółko było wystarczająco wytrzymałe, żeby przewieźć mnie (90kg) razem z bagażem (15-25kg), np. po Jurze K-C.

Co do modelu to chyba Joy Tech 432QR 36H.

To jest tania, prosta piasta z powierzchniowo utwardzonymi konusami, A że jest jeszcze dobra wg serwisu, to nie znaczy, że jest odpowiednia do zaplatania koła do ciężkiej turystyki rowerowej (chodzi o sumę Twojego ciężaru, roweru i sakw - razem ok. 130 kg).

Moim zdaniem, kup nową piastę minimum klasy deore lub lepszą i zapleć mocne koło, aby nie mieć z nim jakichkolwiek problemów.

Zobacz na stronie (link: 

http://rower242628.pl/c/347/28-turystyczne-kola.html  ), ktora oferuje rowery i akcesoria do turystyki rowerowej, na jakich podzespołach są tam oferowane koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...