Skocz do zawartości

[Opony] Standardy rozmiarów opon

bzykubd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zauważyłem niedawno pewną nieścisłość, która mnie zaciekawiła i być może wiecie o co tu chodzi.
Kupiłem sobie licznik i postanowiłem wyliczyć, jaki obwód ma moja opona. Żeby to zrobić, potrzebuję średnicę zewnętrzną opony (wzór d*pi jakby ktoś zapomniał). Znalazłem taką tabelkę:

xcQ4lAe.png

Na mojej oponie są oznaczenia: 28 *1.6 - 700 * 40c

No i teraz pytanie, co jest błędne? 28 cali to 711 mm. Niby tylko 1cm różnicy, ale z drugiej strony to aż 1cm.
Ten schemat jest zły, złe są oznaczenia na mojej oponie czy po prostu w rowerowych standardach 1cm to poniżej marginesu błędu?

ps Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_5775

Napisano

Zależy od opony jaki "balon" będzie miała - prościej połóż jakiś metr na ziemi i przejedź rowerem o dokładnie jeden obrót i wyjdzie dokładny obwód.

Napisano

postanowiłem wyliczyć, jaki obwód ma moja opona.

Tak się nie da (wyliczyć), musisz zmierzyć - opony różnych producentów będą miały różne szerokości i wysokości, mimo tego samego rozmiaru.
Napisano

Ogólnie jest mały "burdel" w oznaczaniu rozmiarów opon, bo "panuje" kilka standardów.

W pierwszym poście są trzy (ISO/ERTRO, Inch, French), a w poniższej tabeli są cztery...

tyresizes1.jpg

tyresizes2.jpg

źródło - http://www.ctc.org.uk/cyclists-library/components/wheels-tyres/tyre-sizes

Kolejna ciekawostka z rozmiarami jest taka...  opony Continental Touring Plus,

które ostatnio kupiłem dla mojej ukochanej w rozmiarze 700x37, fizyczniewęższe

od poprzednich z jej roweru - Author (Panaracer) 700x35, a także węższe od

używanych przeze mnie opon Michelin Cyclocross Jet 700x30 - tego rozmiaru kompletnie nie "kapuję" ysz.gif

- Author (Panaracer) 700x35 - 36,5mm szerokości na zwykłej obręczy crossowej,

- Michelin Cyclocross Jet 700x30 - 36mm szerokości na zwykłej obręczy crossowej i 35mm na szosowej blink.gif

- Continental Touring Plus 700x37 - 34,5mm na zwykłej obręczy crossowej i 33,5mm na szosowej. 

Pomiary wykonano suwmiarką przy ciśnieniu ok. 5 bar.

... no i bądź tu człowieku mądry, i pisz wiersze bezradny.gif

Napisano

Wszystkie tabelki można sobie w buty wsadzić. Producenci mają w d.... standardy i wszelakie miary, wypisują na oponach głupoty a rozmiarówka od jednego producenta ma się nijak do rozmiarówki konkurencji a nawet swojej własnej z poprzednich lat.

Chcesz znać wymiar? Kreska na oponie czymś co zostawia ślad, przejechać po równym z lekkim naciskiem i masz wymiar.

Napisano

Standardów, jak widać powyżej jest 4, ale obwód koła nigdy się do nich nie zaliczał.

Pomimo, że jest on ujęty w przedstawionej tabelce, to jest to uśredniona wartość,

która może się różnić +/-, i dlatego nie jest on wyrocznią do ustawiania licznika.

Standard ISO/ERTRO wprowadzono "ujednolicić" pozostałe, - miało nie być zamieszania...

Nawet, jeśli da się wyliczyć obwód matematycznie, to najpewniejszą metodą jest właśnie pomiar

sposobem, który podano w poście powyżej.

Napisano

No niby tak ale w praktyce to jest tak że szerokość 2,2 np: w Continental ma się nijak do tego samego rozmiaru np: w Schwalbe.

Na oponach podany ten sam rozmiar a szerokość diametralnie inna.

Napisano

Zgadza się - dokładnie o tym samym pisałem wcześniej pod tabelką, ale jak na razie, nie mamy na to wpływu ;)

Ja, kupując nowe opony sugerowałem się rozmiarem starych, ale jako że dokładnie ten sam rozmiar

odczytany z starej opony (700x35) był niedostępny, a opony za "pół ceny",

więc wziąłem najbliższy deczko szerszy, czyli 700x37... troszkę obawiałem się szerokości,

bo wolałbym w tym samym rozmiarze, a z kolei węższe (700x32) obawiałem się, że będą zbyt wąskie, i tak...

Bardzo (miło) byłem zaskoczony , kiedy oponki dotarły, i po założeniu okazało się, że fizycznie są węższe

od "starych" 700x35, ba!... nawet od moich 700x30... blink.gif  Z marszu zamówiłem także komplet dla siebie naughty.gif

Gdyby ktoś chciał, to ciągle można je wyrwać za "pół ceny" - polecam Great.gif

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=30218

Napisano

Wszystkie tabelki można sobie w buty wsadzić. Producenci mają w d.... standardy i wszelakie miary, wypisują na oponach głupoty a rozmiarówka od jednego producenta ma się nijak do rozmiarówki konkurencji a nawet swojej własnej z poprzednich lat.

Chcesz znać wymiar? Kreska na oponie czymś co zostawia ślad, przejechać po równym z lekkim naciskiem i masz wymiar.

Ta metoda wydaje się być najlepsza w takim razie.

Nie rozumiem, po co podawać średnicę opony w mm kiedy nikt się tego nie trzyma. No ale życie ;) Mogliby podać w cm, oznaczyć +- 0.5cm i git.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...