CarbonSchwarz Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam Chciałbym kupić SR XCR LO 100 mm lecz jego rura sterowa jest za krótka do mojej ramy . Rura sterowa ma 17cm a moja rama z mostkiem 22cm . Czy jest jakaś opcja przedłużenia rury sterowej tanim kosztem ? Jeśli umieściłem za mało informacji to mówcie bo nie znam się na tym zbytnio . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 uciąć rurę sterową z innego widelca , dorobić tuleje do tych rurek a potem spawanie , kolega ma tak wykonane i zero problemów a koszt zerowy jeśli masz materiał i trochę fachu w ręku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 jakie spawanie, są przedłużacze, zakup takie cuś i po kłopocie, tylko waga wzrośnie. Będziesz musiał także wyrzucić gwiazdkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarbonSchwarz Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Ten przedłużacz jest idealny ale nie mam tyle kasy aby kupić . A co myślicie gdy bym ładnie odciął końcówkę rury sterowej ze starego amorka i przyspawał do nowego ? Oddał bym to jakiegoś specjalisty spawacza więc było by to dobrze pospawane , potem można było by oszlifować aby ładnie wchodziło w ramę . Co o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 uciąć rurę sterową z innego widelca ,dorobić tuleje do tych rurek a potem spawanie , kolega ma tak wykonane i zero problemów a koszt zerowy jeśli masz materiał i trochę fachu w ręku Tu masz przykład ,że już tak ktoś zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarbonSchwarz Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Fakt ale nie rozumiem po co i gdzie ta tulejka jak można bezpośrednio przyspawać rura do rury . Być może mam za małą wyobraźnię i nie ogarniam tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Ja kupiłem i właśnie zamontowałem SR XCR LO 100mm i rura była 25cm więc musiałem nawet trochę przyciąć, żeby pasowało. Jak już kupiłeś to lipa i czekają Cię przeróbki a jeśli nie to szukaj z dłuższą rurą bo są takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Fakt ale nie rozumiem po co i gdzie ta tulejka jak można bezpośrednio przyspawać rura do rury . Być może mam za małą wyobraźnię i nie ogarniam tego Bo w miejscu spawania trzeba wzmocnić (mniejsza rurka w środek), jak zespawasz do czoła to jest spora szansa że spaw w tym miejscu puści. Kupno przedłużacza w tym przypadku jest o tyle nieopłacalne że pewnie sumując koszty miał byś nowy amortyzator bez kombinowania z rurą. Jak nie masz gdzie i jak go pospawać to sobie odpuść, to jest tak tani amor że wszelkie kombinacje są nieopłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Rura 1 1/8" wewnątrz ma 1" czyli kawałek innej rury w innego widelca sie nada. jednak ja bym tak nie robił A adapter czyli przedłużacz łatwo zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarbonSchwarz Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Dobra ! Myślę że spawanie tego wszystkie jest ryzykowne i lepiej nie igrać z życiem bo gdzieś wjedziemy w większą dziurę przez przypadek , spaw puści i będzie nic nie wyszło blada.. Najlepszym rozwiązaniem jest adapter pokazany przez Pana Puklusa i tego powinniśmy się trzymać. Fajnie że taki temacik powstał , pewnie pomoże nie którym na przyszłość . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 nie prawda że spaw puści ,wystarczy dobrze zrobić i rura nie do zajechania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Takich tematów jest parę. Ja takiego adaptera nie używałem ale właśnie w tych tematach piszą że to wcale nie takie pewne rozwiązanie, podobno łapie to luzy. To opinia wyczytana nie używałem tego cuda. Powiem tak: używany XCR + koszt zakupu adaptera = nowy pewny XCR, nie mówiąc już o tym że można kupić używkę za grosze z pasującą rurą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Ja jeździłem na adapterze mojej roboty, zrobionym z mostka minusów poza znacznym zwiększeniem wagi nie odnotowałem. W tym przypadku spawać jeszcze sie da ale w przypadku rury alu tylko adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.