Skocz do zawartości

[kręgosłup] jak szosówka wpływa na lędźwie?

kawo

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie. jak już wiecie jestem w trakcie zakupu szosówki i zacząłem się jeszcze zastanawiać jak ten typ roweru wpływa w szczególności na odcinek lędźwiowy kręgosłupa? Czy macie jakieś boleści kręgosłupa po jeździe szosówką? Mam się bać?

U mnie na początku bolały mnie plecy w dolnej części, a w szczeglności odcinek lędźwiowy, ale na szczęscie ból szybko mijał, nie był tak bardzo uciążliwy i z czasem w ogóle ustąpił... Wiadomo, przez pierwsze wycieczki czy treningi trzeba się do nowej pozycji przyzwyczaić :) |
Tak, czy inaczej, polecam gorąco rower szosowy, świetna sprawa! :)

Rozwiązaniem jest szosa z wyższą główką tak żeby kąt tułowia utrzymac powyżej 45 stopni. Wtedy plecy nie powinny jeszcze "ciągnąć" no ale narazisz się przy tym na bycie "trzepakiem" - prawdziwi szosowcy nie trawią takiej pozycji :) Żartuje oczywiście ale faktem jest że rozciąganie w szosie jest bardzo ważne i bez tego kręgosłup może cierpieć, szczególnie jak pierwszy rower bedzie mieć stricte wyścigową geometrie. Warto zatem przemyśleć zakup "plush bike'a" czyli coś z rowerów konstruowanych na złe nawierzchnie - Roubaix, Synapse, Felt Z, Sensium, Felt Z  itp.

ortopedą nie jestem, ale myśle, że im bardziej pochylona pozycja tym mniejsze obciazenie dla kręgosłupa, szczególnie w odcinku lędźwiowym. kręgosłup to jedno, a mięśnie w okolicy kręgosłupa to drugie. pochylona pozycja może na początku powodować ból mięśni nie przyzwyczajonych do takiej pozycji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...