kawo Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 no właśnie. jak już wiecie jestem w trakcie zakupu szosówki i zacząłem się jeszcze zastanawiać jak ten typ roweru wpływa w szczególności na odcinek lędźwiowy kręgosłupa? Czy macie jakieś boleści kręgosłupa po jeździe szosówką? Mam się bać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalPolo Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Ja odczulem po szosie, gdzie dotychczas jeździłem na crossie bóle ramion i łokci przy dłuższych dystansach. Kręgosłup jak i całe plecy w porządku u mnie. Tapatalkowane n7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 U mnie na początku bolały mnie plecy w dolnej części, a w szczeglności odcinek lędźwiowy, ale na szczęscie ból szybko mijał, nie był tak bardzo uciążliwy i z czasem w ogóle ustąpił... Wiadomo, przez pierwsze wycieczki czy treningi trzeba się do nowej pozycji przyzwyczaić |Tak, czy inaczej, polecam gorąco rower szosowy, świetna sprawa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Rozwiązaniem jest szosa z wyższą główką tak żeby kąt tułowia utrzymac powyżej 45 stopni. Wtedy plecy nie powinny jeszcze "ciągnąć" no ale narazisz się przy tym na bycie "trzepakiem" - prawdziwi szosowcy nie trawią takiej pozycji Żartuje oczywiście ale faktem jest że rozciąganie w szosie jest bardzo ważne i bez tego kręgosłup może cierpieć, szczególnie jak pierwszy rower bedzie mieć stricte wyścigową geometrie. Warto zatem przemyśleć zakup "plush bike'a" czyli coś z rowerów konstruowanych na złe nawierzchnie - Roubaix, Synapse, Felt Z, Sensium, Felt Z itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacq Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 ortopedą nie jestem, ale myśle, że im bardziej pochylona pozycja tym mniejsze obciazenie dla kręgosłupa, szczególnie w odcinku lędźwiowym. kręgosłup to jedno, a mięśnie w okolicy kręgosłupa to drugie. pochylona pozycja może na początku powodować ból mięśni nie przyzwyczajonych do takiej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.