Skocz do zawartości

[trening] do XC

JakubWelnowski

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Poradzicie mi w jaki sposób trenować na rowerze, aby jak najlepiej przygotować się na zawody XC?

Zazwyczaj, po prostu wsiadałem na rower i jechałem, bez większego zastanowienia. Powinienem to zmienić?

Rozgrzewka jest potrzebna? Jeśli tak to jakie wykonywać ćwiczenia?

Pozdro.

• Mod Team

Nie od weteranów, ale wracając do pytania z 1. posta to tak, rozgrzewka jest praktycznie niezbędna, w moim przypadku zajmuje ona ok 15% czasu trwania sesji treningowej (no, chyba, że sesja jest wyjątkowo długa, to nieco krócej), generalnie lekka jazda, mogą być jakieś krótkie, mocniejsze akcenty. Oprócz tego ważny jest też rozjazd, czyli podobnie jak w przypadku rozgrzewki lekka jazda (u mnie ~10% czasu) pod koniec treningu. Po treningu można się jeszcze porozciągać.

Przede wszystkim polecam pulsometr + w/w lekturę, która zawiera dużo cennych wskazówek :)

Może i się obędzie bez pulsometru, ale będzie ciężej. Proponuje zapisać ten wydatek na najbliższy termin :) Na początku, można powiedzieć, byłem sceptykiem jeśli chodzi o to urządzenie, ale teraz widzę jakie jest przydatne. Firma Polar robi bardzo dobre monitorki, ale niestety bardzo drogie. Jednak naprawdę pomagają w treningu :)

Czołem.

Poradzicie mi w jaki sposób trenować na rowerze, aby jak najlepiej przygotować się na zawody XC?

Zazwyczaj, po prostu wsiadałem na rower i jechałem, bez większego zastanowienia. Powinienem to zmienić?

Rozgrzewka jest potrzebna? Jeśli tak to jakie wykonywać ćwiczenia?

Pozdro.

Ile masz lat? Jaki staż sportowy? Czy coś ćwiczyłeś wcześniej itp.

Mam 14 lat, staż sportowy, no to pół roku tylko podnoszenie ciężarów trenowałem, no i jeżdżę na rowerze na dystanse gdzieś ok 80km.

To po prostu jeździj na rowerze, ćwicz ogólnorozwojówkę, smigaj po lasach, górach itp. Poszukaj w okolicy klubu kolarskiego.

Nie przejmuj się tętnem, pulsometrem, biblią itp.

Jazda ma ci sprawiać przyjemność. 

W przyszłym roku czegoś poszukam, bo w tym roku to na razie próbuje szczęścia w XC ;)

W jakich zawodach chcesz startować w tym roku?

Lepiej zacznij szukać już teraz aby zacząć treningi w klubie zaraz po sezonie. Na wiosnę jak pójdziesz do klubu to już może być za późno na robienie bazy i będziesz miał problem aby nadążyć za resztą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...