Skocz do zawartości

[licznik] Ciclosport CM 8.2 a soft 8.3A

klakmichal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie zaznaczę że mam CM8.2 czyli wersję tańszą bez wysokościomierza i termometru. Więc, doczekałem kresu żywotności baterii w moim ciclosporcie. W domu (na starej baterii) odpaliłem go jeszcze raz i moim oczom ukazały się funkcje których nie spotkałem przez 3kkm użytkowania (wysokość npm i temperatura). Są to opcje z CM 8.3A. Po wymianie baterii wszystko wróciło "do normy". I tak sobie myślę, czy liczniki różnią się czymś w środku czy softem ? Bo wcale bym się nie obraził jakby okazało się, że mój licznik (połowę tańszy) ma wbudowane urządzenia z CM 8.3A tylko są one 'uśpione'. Macie jakieś doświadczenia ?

Napisano

Pewnie to ten sam licznik tylko z innym softem, doskonale ograniczy to koszty produkcji a roznice w funkcjach napedzaja sprzedaz.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

tez mi sie wydaje ze w srodku sa te same, musieliby dwie linie produkcyjne otwierac praktycznie. Mysle ze jesli w jakis sposob zmienilbym softa, mam wysokosciomierz i termometr gratis :D

Napisano

tez mi sie wydaje ze w srodku sa te same, musieliby dwie linie produkcyjne otwierac praktycznie...

Niekoniecznie - możesz mieć tą samą płytkę, ale bez wlutowanych elementów odpowiedzialnych za pomiar danego parametru.

Po prostu puszcza się produkcję na jednej nawet linii ale seriami - np. dziś idzie najsłabsza wersja, jutro średnia, pojutrze...

Wystarczy, że automat nie będzie "montował" odpowiednich elementów na płytce.

Tak na przykład kupiłem sobie tylną lampkę 5-diodową, ale na płytce było jeszcze miejsce na 4 i teraz mam 9-diodową.

Oszczędność jest na elementach SMD, a nie na sofcie.

Soft dla przykładu może być jeden i ten sam, ale uruchamia i wyświetla tylko obecne/aktywne urządzenia.

Podobnie jak z Widows dla przykładu... montujesz coś dodatkowo na płycie głównej - Win wykrywa i uruchamia ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...