Skocz do zawartości

[rama] dobór ramy w celu zapewnienia optymalnej pozycji jazdy

pajomcek001

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po ostatnim potrąceniu przez samochód (nauka jazdy - hehe) w trakcie badania wyszło, że mam uszkodzone dwa kręgi szyjne i nie sądzę, aby dało się to naprawić. Efekt jest taki, że nie bardzo mogę jeździć bardzo mocno pochylony, bo wiąże się to z silnym odchylaniem głowy, aby patrzeć do przodu, a mnie to boli.

Rozwiązaniem byłaby pionowa sylwetka w trakcie jazdy, ale to jest już absurd, nie da się tak jeździć szybko, a to lubię.

Ponieważ i tak chcę zmienić rower, choć jeszcze z powodów finansowych nie podjąłem decyzji kiedy, to chce się rozpytać w co celować.

Z  moich organoleptycznych eksperymentów na posiadanym rowerku, gdybym przysunął kierownicę o jakieś 5-10 cm bliżej siebie, może odrobinę wyżej niż jest obecnie - to myślę, że już bym nie narzekał, choć kto to tam wie....

Gdy patrzyłem na geometrię ram, to różnica w odległości osi siodełka od osi kierownicy między mtb i crossem jest rzędu 1-2 cm, podobnie rzecz się ma, gdy przeglądam różne rozmiary ram.

Więc nie bardzo wiem jak ugryźć problem przysunięcia kierownicy? Regulowany mostek? Tylko czy one zdają egzamin? 

• Mod Team
Napisano

Możesz dać krótszy mostek niż masz teraz, nawet 40mm. Również kierownica z większym wzniosem bardziej wyprostuje sylwetkę. Jak te opcje nie pomogą dopiero wtedy myśl o zmianie ramy.

Napisano

Regulowany mostek, nawet te droższe, potrafi być wkurzający ze względu na dźwięki jakie wydaje, ale poza tym, jeżeli jest dobrze wykonany, to do niezbyt ostrej jazdy jest OK. Opcją jest wysoki mostek normalny, coś jak w trialówce. Albo podwyższenie mostka 

XLC%20A-Head%20Up%20117.jpg

Napisano

Krótszy mostek i gięta kierownica, nawet taka z gięciem 40 mm.

Regulowane mostki jak napisał "cienkun" - trzeszczą ...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Szukałem krótszych mostków, ale ceny są zaporowe, nie stać mnie na mostek za 200 zł. Szczególnie, że nie mam pewności, że to rozwiąże problem. Kupię taki, okaże się, że to była pomyłka, bo jest gorzej i co wtedy?

Poza tym, konia z rzędem temu co znajdzie mostki 50mm :)

A czy może znacie stronę, gdzie można przejrzeć wymiary ram? Czy po prostu trzeba skakać od producenta do producenta?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...