pajomcek001 Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 Po ostatnim potrąceniu przez samochód (nauka jazdy - hehe) w trakcie badania wyszło, że mam uszkodzone dwa kręgi szyjne i nie sądzę, aby dało się to naprawić. Efekt jest taki, że nie bardzo mogę jeździć bardzo mocno pochylony, bo wiąże się to z silnym odchylaniem głowy, aby patrzeć do przodu, a mnie to boli. Rozwiązaniem byłaby pionowa sylwetka w trakcie jazdy, ale to jest już absurd, nie da się tak jeździć szybko, a to lubię. Ponieważ i tak chcę zmienić rower, choć jeszcze z powodów finansowych nie podjąłem decyzji kiedy, to chce się rozpytać w co celować. Z moich organoleptycznych eksperymentów na posiadanym rowerku, gdybym przysunął kierownicę o jakieś 5-10 cm bliżej siebie, może odrobinę wyżej niż jest obecnie - to myślę, że już bym nie narzekał, choć kto to tam wie.... Gdy patrzyłem na geometrię ram, to różnica w odległości osi siodełka od osi kierownicy między mtb i crossem jest rzędu 1-2 cm, podobnie rzecz się ma, gdy przeglądam różne rozmiary ram. Więc nie bardzo wiem jak ugryźć problem przysunięcia kierownicy? Regulowany mostek? Tylko czy one zdają egzamin?
Mod Team sznib Napisano 12 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2013 Możesz dać krótszy mostek niż masz teraz, nawet 40mm. Również kierownica z większym wzniosem bardziej wyprostuje sylwetkę. Jak te opcje nie pomogą dopiero wtedy myśl o zmianie ramy.
cienkun Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 Regulowany mostek, nawet te droższe, potrafi być wkurzający ze względu na dźwięki jakie wydaje, ale poza tym, jeżeli jest dobrze wykonany, to do niezbyt ostrej jazdy jest OK. Opcją jest wysoki mostek normalny, coś jak w trialówce. Albo podwyższenie mostka
det0maso Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 Mostek regulowany powinien spełnić zadanie.Możesz dostosować go pod siebie.
cienkun Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 Ale rower na krótkiej ramie będzie się zupełnie inaczej prowadził...
Rulez Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 Krótszy mostek i gięta kierownica, nawet taka z gięciem 40 mm. Regulowane mostki jak napisał "cienkun" - trzeszczą ...
pajomcek001 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 Szukałem krótszych mostków, ale ceny są zaporowe, nie stać mnie na mostek za 200 zł. Szczególnie, że nie mam pewności, że to rozwiąże problem. Kupię taki, okaże się, że to była pomyłka, bo jest gorzej i co wtedy? Poza tym, konia z rzędem temu co znajdzie mostki 50mm A czy może znacie stronę, gdzie można przejrzeć wymiary ram? Czy po prostu trzeba skakać od producenta do producenta?
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 tu masz mostek 60mm, kupilem taki i nie narzekam http://allegro.pl/mostek-zoom-tds-d365-60-srebrny-28-6-28-6-fov-31-8-i3132510728.html pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.