Nemo Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 Witam; mam widelec, stery zintegrowane, odpowiednią ramę i mostek. Jak to wszystko ładnie samodzielnie założyć do roweru?
Janisław Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 Jak klocki Lego - co gdzie pasuje tam wciskasz A tak na poważnie to po kolei: 1) Otwierasz piwko 2) nabijasz dolną miskę na widelec 2a. jeżeli masz miski które trzeba wbić w ramę również to zrób przy tym potrzeba trochę cierpliwości i delikatności, żeby nie rozpieprzyć od razu nowych części. Dobrze jest posłużyć się jakimś kawałkiem drewna lub twardej gumy. 3) zakładasz dolne łożysko 4) przekładasz widelec przez ramę, zakładasz górne łożysko i górną miskę. 5) zakładasz mostek (jeżeli rura sterowa wystaje ponad niego należy ją przyciąć do odpowiedniej długości, ew. zamontować podkładki dystansowe) 6) zakładasz górny kapsel, i dokręcasz go tak, aby nie było luzu 7) dokręcasz śruby mocujące mostek Finito - kończysz piwko i pracę, jutro możesz pojeździć
makok Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 Dokładnie tak jak napisano powyżej z tym, że jeżeli spieprzysz pkt 2 i 2a bedziesz musiał dokupić nową ramę i nowe stery (i drugie piwko). Całe zagadnienie było opisane w Magazynie Rowerowym ale z wykorzystaniem narzędzi, które istnieją tylko w tym artykule. Polecam do nabijania bieżni na widelec użyć rury stalowej stosownej średnicy - ja uzywam 42,2 x 2,4 (to dla orientacji). Trzeba podeprzeć koronę amortyzatora w rejonie rury sterowej bo można wybić tą rurę z korony. Bieżnię i rurę sterową nasmarować smarem i możliwie prosto nabijać bieżnię do samego końca aż oprze się o koronę. Stery w ramie ja osadzam bez młotka ściągając górę i dół śrubą min. M10 poprzez drewniane podkładki. W różne ramy różne stery wchodzą różnie - raz lekko, raz ciężko. Wciskamy stery na smar. Po pkt 5 i obcięciu rury wkładasz do rury sterowej choinke. Zamiast rzucać mięsem i walić młotkiem proponuję wciągać choinke po nakręceniu na pręt M6 z nakrętką opartą o podkładkę na dole rury sterowej. Tym razem choinkę wciągasz bez smaru. Jest trochę punktów gdzie trzeba się skupic.
Nemo Napisano 3 Maja 2006 Autor Napisano 3 Maja 2006 ok, dzięki wielkie juz sobie poradziłem. Akcja była taka, że wcześnie miałem zintegrowane stery, a teraz mam zero stacki i pierwszy raz nie wiedziałem jak zrobić, ale już mi się udało. PS. podrzućcie linka do tematu o amortyzowanym siodełkach, szuka, szukam i nic :|
olo21 Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 a czy mógłby ktoś napisać w które miejsce montuje się podkładkę dystansową żeby nie ciąć rury sterowej?
wookie Napisano 17 Czerwca 2006 Napisano 17 Czerwca 2006 nie ma znaczenia - moze byc przed mostkiem ( wyzej mostek = wyzej kiera = inaczej sie jezdzi itp ) lub za mostkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.