Skocz do zawartości

[korba] Shimano 105, napęd 2x10 problem

garret9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam od pewnego czasu rower szosowy na napędzie shimano 105 2x10.

Wszystko jest elegancko z szosą, chodzi jak marzenie, poza pewnym mankamentem, ale może to ja mam coś z głową :woot:

Otóż korba na dwóch tarczach ma pewnien problem z obsłużeniem pełnego zakresu kasety.

Mianowicie przy pracy na mniejszej tarczy, tylna przerzutka pracuje od 1 do 5 przełożenia ( na 5tce już lekko ociera łańcuch o przednią przerzutkę),

z kolei na większej tarczy mogę bez ryzyka kręcić co najwyżej od 4 przełożenia wzwyż...

Jest to zastanawiające, gdyż mniejsza tarcza powinna mieć nieco szerszy zakres (moim zdaniem). Jadąc po płaskim terenie w okolicach 30-32kmh, jazda na przełożeniu 2x6 / 2x7 wymaga niskiej (jak dla mnie) kadencji z kolei przełożenia 2x5, 2x4 sprawiają wrażenie już mniej komfortowego dla łańcucha.... Przełożenie 1x4 / 1x5 służy co najwyżej do rozpedzania, a 1x6 już nie wchodzi praktycznie w grę...

Nie wiem, może się myle, ale miałem wrażenie że napęd 2x10 powinien być bardziej uniwersalny, czy powodem może być źle zestawiony napęd ? zauważyłem też brak podkładek przy ramionach korby od hollowtecha II, ale nie znam standardów muf w szosówkach więc nie wiem czy w ogóle występują takie podkładki.

Doświadczonych w szosach proszę o rozgryzienie mojego zagmatwanego tematu.

pozdr

Napisano

Kluczowe jest ustawienie przerzutki, jeśli jest dedykowana to nie ma siły, da się ją tak ustawić, że będzie cisza. A co do przekosów to unikaj tylko tych skrajnych, bo łańcuchy 10 wg producentów mają większą tolerancję na przekosy. Jeśli mufa to 73mm to podkładka tylko jedna.

Napisano

sprawa się chyba sama rozwiązała, podejrzenia z podkładkami na razie odsuwam na bok, aczkolwiek muszę jeszcze to sprawdzić.

Okazało się że mój napęd 105 ma przednią manetkę do napędu 2x10 lub 3x10, w przypadku napędu 2x10 ta środkowa pozycja pozwala na takie ustawienie "pióra" żeby z tyłu poszerzył się znacznie zakres, i jest gitara, póki co wdrażam się w szosę, to jednak nowy sport w moim przypadku ;)

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.