Skocz do zawartości

[Dętki] Maxxis Ultralight do Race King'a 2,2?

TomoTonyHalik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Chciałem kupić ostatnio w miarę tanio wylajtowane dętki. Wybór padł na Maxxis Ultralight, ale jest z nimi jeden problem: zamierzam zmieniać opony z 2,0 na Race kingi 2,2. Dętka maxxisa zaś jest dedykowana do opon 2,125. Czy zatem pchanie takiej dętki do szerszej opony nie skończy się szybkim kapciem? Próbował ktoś takiej kombinacji?

W sumie to nie za bardzo widzę alternatywy dla dętek maxxisa, troszkę tańsze i cięższe kendy także są na 2,125 cala a schwalbe są drogie. Są jeszcze continentale, ale chyba cięższe, no i w lokalnym sklepie musieli by je sprowadzać...

Witajcie,

Chciałem kupić ostatnio w miarę tanio wylajtowane dętki. Wybór padł na Maxxis Ultralight, ale jest z nimi jeden problem: zamierzam zmieniać opony z 2,0 na Race kingi 2,2. Dętka maxxisa zaś jest dedykowana do opon 2,125. Czy zatem pchanie takiej dętki do szerszej opony nie skończy się szybkim kapciem? Próbował ktoś takiej kombinacji?

W sumie to nie za bardzo widzę alternatywy dla dętek maxxisa, troszkę tańsze i cięższe kendy także są na 2,125 cala a schwalbe są drogie. Są jeszcze continentale, ale chyba cięższe, no i w lokalnym sklepie musieli by je sprowadzać...

Policz sobie jaka jest różnica w mm między rozmiarem 2,2 a 2,125 :)

Nie chodzi o to że dętka "węższa" nie będzie działała w oponie szerszej, tylko o to że szersze opony przeznaczone są do trochę agresywniejszej jazdy i z reguły sensowniej jest używać ich z pancerniejszymi dętkami.

Problem może być jeśli do opony 2,4 założysz dętkę do opony 1 cal, jednak bardzej z tym że szybciej spada ciśnienie niż z przebijalnością - tak czy inaczej za ochronę przed platfusami odpowiedzialna jest opona i jej konstrukcja.

Bardziej bałem się o to, że taka wylajtowana dętka - z już bardzo cienkimi ściankami - gdy się ją napompuje bardziej niż sugerowana wartość maksymalna będzie za słaba - guma się wszak rozciągnie i stanie się jeszcze bardziej cienka. Wiem, że różnica w średnicy jest niewielka, ale w końcu z jakichś powodów producent sugeruje górną granicę w jaką oponę powinna być pchana dętka. Ale teoria swoje, a praktyka swoje, dlatego zapytałem ;)

Dętka ma się niebezpiecznie rozciągnąć? Proponuję wziąć pompkę, najlepiej z manometrem i napompować ją do rozmiaru mniej więcej odpowiadąjącemu wielkości opony w której będzie zamontowana. Ciśnienie w takim przypadku będzie mizerne a dętka - po wypełnieniu przestrzeni między obręczą a oponą - już nie bedzie zwiększać swojej objętości.

Rozmiar podawany na dętkach pokrywa się z reguły rozmiarem opon/ich zastosowaniem: dętka do opony 2,4 z reguły będzie cięższa/masywniejsza bo będzie brutalniej traktowana przy eksploatacji założonej przez producenta opony. Jeśli ktoś jeździ w lekkim terenie to może założyć najlżejsze i najmniejsze dętki jakie znajdzie/

Ultralight to jeszcze nie sa jakieś super wylajtowane dętki. Takie lekkie przeciętniaki. Miałem dwie sztuki i niestety obie szlag trafił. Jedna się rozdarła na szwie, a druga regularnie traciła powietrze. Od siebie mogę z czystym sumieniem polecić detki CYT (ok 128g sztuka). Nigdy nie miałem z nimi problemów. 

Ja testowałem ten zestaw, na obręczy crossride, i z podobną dętką shwallbe XXLight. Efekt był taki, że w obu kołach na wysokości wentyla miałem takie wgłębionie na bocznych ściankach opony i dosyć wyraźnie bicie koła "góra dół"  . Do tego przy nabiciu do ok 3bar (max dla RK to 4,5bar) dętka strzeliła ;].  Teraz mam zwykłe -cięzkie dętki CST po 165g sztuka, i opona leży idealnie. 

Generalnie lekkie dętki są ok, nie mam z nimi przygód, o i.e właśnie :nie ładuje się opony większej jak 2.1 i nie jest to "papierowy laczek" w stylu Maxxlita albo Szalonego Freda ;]. Maxxisów nie miałem, przypuszczam że podobnie jak jakość opony, tak i dętki są lepsze od shwallbe, ale cudów bym nie oczekiwał. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...