KRIS00 Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Witam. Poszukuję dampera powietrznego do ramy cube xc comp. Znalazłem na allegro takie coś: http://allegro.pl/suntour-epicon-lod-amortyzator-tylny-damper-165mm-i3150712540.html http://allegro.pl/dt-swiss-damper-m210-190-50-wyprzedaz-i3159676211.html Jakieś opinie na temat w/w , albo jakieś inne propozycje? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 te dampery mają różną długość montażową, sprawdź najpierw jaki damper pasuje do Twojej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chochol Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Odpowiem krótko - rzaden z tych. Suntour - kupa - materiały użyte są niby aluminium, a już kilka na stole rozebrałem co były urwane elementy w środku. DT- wczoraj miałem w ręce, z tego co widziałem będzie mały problem z serwisowaniem, nietypowe klucze do napełniania komory wysokiego ciśnienia. Jeśli miałbym wybierać między tymi dwoma to oczywiście DT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Stary miałem 165, ale mam możliwość wsadzenia dłuższego. Jednak chodzi mi o jakąś opinię ogólnie o damperach - co można kupić. Moja waga to 90 kg - 60% asfalt ,40%las ChocholA co proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Jakieś opinie na temat w/w , albo jakieś inne propozycje? A to wyszukiwarka się na forum zepsuła? Bo na temat DT jeszcze wczoraj temat był aktywny, odnośnie Epicona to raczej na forum też coś znajdziesz :c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Epikona mam ja, co prawda nie ten model tylko poprzedni, no co powiedzieć moge, tępy jak przeciętny gimnazjalista, ale póki co działa sprawnie, moze czasami mu tłumienie odbije i go nie ma ub jest full poza tym jest ok trzyma cisniernie. jako pierwszy damper był by ok, dla wymagającego jest raczej za tępy. ja sie mu zejdzie z ciśnieniem a ja u siebie tam moge z racji spore progresji, to wtedy jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Na temat DT czytałem twoją opinię. Z tulejkami też nie będzie problemu bo sam sobie wytoczę.Jednak zanim kupię chciałem się zorientować w opiniach na temat innych damperów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ja go kupie prędzej czy później, na razie czekam, wyczytałem ze nie nadaje sie dla ciężkich bikerów, tam piszą na MTBR, poza tym opinia ogólnie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Epicona sobie odpuszczę. PuklusCzyli przy mojej wadze Dt też odpada? A może : http://allegro.pl/rosk-shox-monarch-rt-bcm-i3167069159.html http://allegro.pl/damper-x-fusion-stan-wzorowy-i3168498515.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Nie, ja jestem lekki w miarę ok 60kg wiec nie sadzę by to było dużo Znowu podałeś 2 rozne długości ja szukam koniecznie z blokadą, mile widzianą zdalną a ty masz sprecyzowane wymagania czy tylko szukasz dampera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Długość 165-190 i najlepiej z blokadą. Wolałbym nowy, bo z używanym różnie może być.Też poważnie się zastanawiam nad DT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 12 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Miej na względzie,że DT blokują się w 100%,a nie wszystkie ramy ( czyt. układy zawieszenia) to lubią. Jazda jednozawiasową ramą na całkowicie zablokowanym tłumiku może przypominac jazdę na koniu- przód pracuje, a tył "skacze" w rytm pedałowania. Taka sytuacja spowodowała zmianę tłumika ze sztywną blokadą ( FOX RPL) na tłumik z platformą ( RP23) - rama w bardzo podobnym układzie kinematycznym jak Twoja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 witam, poczytaj jeszcze o MANITOU Radium Expert ( 165/38). Amortyzator powietrzny, ma regulację naprężenia wstępnego, tłumienie odbicia i blokadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Taka sytuacja spowodowała zmianę tłumika ze sztywną blokadą dlatego ja sobie zrobiłem regulacje blokady od max jaką epicon oferuje do powiedzmy dużej kompresji A czy taka blokada na zupełne sztywno nie uszkodzi dampera ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
det0maso Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ja jeżdżę często na blokadzie (jednozawias damper X-fusion) i nic się nie dzieje.Nie wiem jak by to było w ciężkim terenie ale chyba tam nikt blokady nie używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 No tak ale jedziemy na po płaskim dość szybko, blokada ON i nagle mały zonk na drodze ... sie zdarza. Bo przecież nie mowie o dropach na blokadzie bo by pewnie damper rozerwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
det0maso Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ja nie raz się zapomnę i nie odblokuję (mam czasem zaciemnienia umysłu ) np. na krawężniku 15cm,prędkość powiedzmy 25km/h i na razie damper żyje.Trzeba brać pod uwagę to że opona też tłumi.Gorzej z tyłkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 A miał lub ma ktoś X_FUSION O2 PVA - jakieś opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.