Skocz do zawartości

[czyszczenie] czy dobrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zimą pokupowałem trochę sprzętu i nie chciałbym za 3 miesiące zobaczyć że połowa jest zżarta przez rdze.

Po jakimś mocniejszym błotno-leśnym jeżdżeniu rower myję karczerem , potem nieco go wytrę szmatką, psikam amor brunoxem a łańcuch oliwką. Czy ten częsty karczer nie zaszkodzi zbytnio sprzętowi?

Napisano

ja rowniez plucze rower karszerem samochodowym na myjce, ale bez zadnej chemi, musisz ostroznie podchdozic do miejsc gdzie sa lozyska tj. korba kola i stery. lepiej zeby za duzo wody tam nie bylo:p

Napisano

Bez chemii. Sama woda. To ok?

Co do ciśnienia, nie mam tam poziomu regulacji ale jest to karcher "domowy". Nie jakiś przemysłowy potwór.

Napisano

Jeżeli myjesz rower pod zbyt wysokim ciśnieniem to możesz uszkodzić tym lakier, przy kolejnych myciach coraz to bardziej i może powstać korozja.

Lepiej rower myć jakąś zmiotką w płynie i później tylko spłukać i wytrzeć na sucho. 

Napisano

Kolego, proponowałbym uważać z karcherem(nie twierdzę, że nie możesz nim myć), bo ja myjąc karcherem( i to wcale ten karcher nic specjalnego) w zimę zajechałem kilka dni temu po ostatnim myciu suport :P Łożyska zardzewiały...Trzeba uważać w okolicach suportu, u mnie rower był w ciepłym,dziura w ramie od dołu jest itd. a i tak suport dostał po dupce ;)

Napisano

Karcher jest najtańszą opcją mycia, najlepiej wiadro z woda i płyn samochodowy z jakimś woskiem. Karcher niszczy lakier ale grosze jest to, że może wejść pod uszczelki i wypłukać smar. Jak masz domek to bierz szlaufa  i myj a jak nie to na jakąś działkę do babci. No i oczywiście co mycie smarować łańcuch innych miejsc lepiej nie ruszać bo są dobrze uszczelnione, raz do roku możesz przesmarować. 

Napisano

Karczer to zły pomysł na myscie roweru..bo go sobie sam psujesz.Woda pod cisnieniem dostaje sie tam gdzie nie powinna być.zresztą koleg wyzej napisał ;) Ja czyszcze rower wilgotna szmatką  z ludwikiem bez wosków itp. preparatów.osprzet sucha szmatką sa tez wynalazki do czyszczenia lecz ja wole swoje metody. :D i konserwacja oliwka i to co powinno byc.

Napisano

No ok,może szmatka z ciepłą wodą faktycznie jest bezpieczniejsza ale co zrobić z syfem na blatach, w elementarz przerzutki i wszystkich miejsach gdzie gruby paluch ze szmatą nie wejdzie? Karcher wybije taki brud. Szlaufem?

Napisano

Syf na blatach i wolnobiegu czyszczę wd-40, ale wojszat95 ostatnio podsunął mi pomysł, żeby wziąć spryskiwacz np do szyb i benzyna ekstrakcyjna go napełnić i psikać na te elementy pod dużym ciśnieniem. W najbliższym czasie wypróbuje to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...